...и за да не става прекалено студено в стаята, скоростта на въздуха трябва да е много ниска. Хубавите машини го правят много добре, за сметка на ефективността.
Мезинов, при тази изолация предложени подов Дайкин ще се справи, че и отгоре, само че трябва да му осигуриш пространство за въздухообмен.
Дойде времето вече да взимам и аз климатик. Става дума за помещение от около 13.5м2 - 37м3. Помещението е трапезария която ще се ползва за спане от възрастен човек с проблеми със съня(остър слух и лесно се буди). Затова искам климатикът по възможност да е тих. Апартаментът е тухла, на първият етаж като под мен е работещ магазин с климатици. с 2 вътрешни стени, една външна санирана отвън с 10см фибран и една от към коридорното стълбище на блока която не е санирана.. Дограмата е PVC 5 камерна с 3-ен стъклопакет. Останалите части от апартамента не се ползват и са неотопляеми. Желана температура през зимате 22-24С , и толкова някъде и през лятото. В гр.Лом се намира жилището.
Ориентирал съм се към следните климатици - Fujitsu General ASHG09LUCA или Panasonic CS-XZ09SKEW/CU-Z09SKE ETHEREA. като 3 резервен вариант ми е Mitsubishi Heavy Industries SRK25ZM-S~SRC25ZM-S Premium .
Но първите два като че ли по ми харесват заради ниските минимуми и че няма да изключват а ще работят на по-ниско напрежение отколкото мицубишито. Генерала на фуджито е с най-нисък минимум, но пък панасоникът е по тих с една идея и е отдава по-висок номинал, обаче и с по висок минимум. Моля дайде ми препоръки кой от двата ще е най-тих и ефективен. В началото на зимата да не се изключва и включва постоянно, с по-добри режими на дефрост. Знам че стаята е малка, но.... Трябва да взема един от гореизброените, като мицубишито е с по-голяма консумация като го гледам по показатели от фуджито и от панасоника.
Надявам се да получа адекватни и полезни насоки за към някой от моделите който съм си харесaл.
След чудене дали ще се справи подовия дайкин и желанието ми да е 1 машина се спрях на дайкин FTX60KV, въпреки, че подовата машина наистина ми харесваше като вариант, но предпочетох да има малко повече мощност в номинал.
Благодаря за насоките и съветите на включилите се с отговори по моя въпрос!
Ако искаш подов ,защо не вземеш fujitsu ABYG24LVTA . Той със сигурност ще ти свърши работа.
Прецени си добре топлозагубите и каква мощност ти е необходима преди да купуваш, защото ако случайно преоразмериш после ще те е яд как работи климатикът през преходните сезони, непрекъснато старт-стоп.
Ако стаята до сега е отоплявана с печка или конвектори, спомни си каква мощност е била достатъчна и си търси климатик с подобен номинал.
@emil vasilev
Наистина не съм го видял, но ще се консултирам и за него, а според техниците и дайкина ще се справи добре при тези условия... за този 100% ще кажат, че е прекалено "голям".
@Jack Krauser
Никога не се е отоплявала тази стая и нямам никакви насоки, още повече, че до скоро бяха 3 отделни стаи и беше с дървена дограма и никаква изолация целия етаж.
Надявам се, че няма да е преоразмерен, все пак го дават за помещение 46м2 и 120m3. Явно заради по-малкото вътрешно тяло, не знам.
Ще се монтира, така че да "духа" по дължина на помещението и ще стига "топлината" по права линия от край до край и ще се пада в страни от зоната, в която ще седим пред телевизора и т.н..
Човека, от когото ще вземам климатика, каза, че и подовия на 99% според него ще се справи, но ако имам съмнения за мое спокойствие да си взема 60-ката и аз така и направих. Да не говорим, че е почти 1000лв по-евтиния вариант, защото ще го взема на цена малко под 2300 лв с монтажа и в този случай не си струва да поглеждам и към Тошиба сузуми 22, след като цената е идентична.
Още веднъж Ви благодаря за полезните насоки и съвети! Надявам се да съм направил добър избор като за вариант с 1 машина, защото наистина не ми се искаше да са 2, нито да рискувам да ми дойде малък подовия и да се налага да включвам и други отоплителни уреди.
Да споделиш как се справя като му дойде времето!
Честита ти придобивка!
Lucky аз бих взел Митсубишито. Минимума не е единственият гарант за тиха работа. Моето Митсубиши не знам кога работи и кога не. Толкова е тихо.
Днес взех един General 12 Luca,две много масивни стойки,тава и чакам монтаж в Неделя,всичко това на много специални цени и съм много доволен.Ще пиша зимата как се справя.
Ще взема и един ватметър,или там както му се казва,този ще свърши ли работа?
www.stbbg.com | product_single
Благодаря!
Ще споделя впечатления от машината като дойдат студове и като мине монтажа и ремонта и някоя снимка ще кача на самия монтаж.
Само да попитам,този уред може ли да мери моментната консумация на ток?