Здравейте.
1. За какъв вид помещение ще се ползва климатизатора - жилищно
2. За охлаждане, за отопление или и за двете (цяло сезонно ползване-охлаждане и отопление) ще се ползва климатизатора? - и за двете
3. Каква е:
а) квадратурата и кубатурата на помещението; 13 квадрата, 34 кубика
б) вида на дограмата и стъклопакета (дървен/ПВЦ/алуминиев, двоен/троен стъклопакет, КА или друг вид); - дървена дограма на 30 години, след тях отвън е остъклена тераса
в) квадратура на прозорците; - 2.66
г) изложението на помещението; - източно с 1 северна стена
д) етаж на помещението в сградата, особености (мансардно, мезонет, има портал и в коя част е или други особености)? - стая на първи жилищен етаж (отдолу е партер)
е) какво е предназначението на помещението- спалня със всекидневна. Обитава се през целия ден
ж) в къща или апартамент е плануваното за климатизиране помещение? - къща
4. В коя част на България и по възможност в кое населено място е помещението/сградата? Източна България, гр. Поморие (на 20км от Бургас) Зимата е доста ветровито. Има и мъгли
5. каква е желаната температура за поддържане лято/зима? Зима 24, лято 20-22
6. Има ли изолация на стени/таван, на кои от тях има и на кои не какъв е вида и дебелината на изолацията? - няма никаква изолация, отвън е 30 годишна стандартна замазка с камъчета
7. Има ли електрически уреди в помещението в което ще се монтира климатизатора и какви? - компютър, а зимата и влагоуловител
8. Каква сума е приготвил за покупката на климатизатор. - не съм решил точно, но около 1000-1300-1500лв с монтажа. Може и малко повече ако си струва, но като се тръгне така с по 200лв отгоре и малко по малко се отива на 1700 и 2000
9. до каква външна температура зимата/лятото ще разчитате на климатизатора за отопление/охлаждане? За отопление ще разчитам само на климатика. Средната температура зимата е около 0, но се е случвало пада до към -10.
10. Ако имате възможност качете схема на помещението показваща точно геометрията му, разположението (или предвиденото разположение на мебели), прозорци и врати и друго което счетете за важен фактор свързан с геометрия и разположение на мебели. Линк към схема на помещението -> http://i.imgur.com/7NVvDMd.png
До сега съм ползвал конвенционален Fujitsu General ASH12USBCW за 8 години, но компресора прави проблеми (понякога не тръгва, мисля че задира) и ще го сменям.
На горния етаж в същата стая по съвет от форума миналата година е монтиран MHI 25ZM-S. Дори казахте, че и 20ZM-S ще се справя.
За момента съм се спрял на следните модели:
- PANASONIC CS-E9QKE / CU-E9QKE или по-новата версия CS-Z9SKEM
- Gree GWH12KF/K3DNA6G Change
- Gree GWH12RB/K3DNA3C Viola II
- Fujitsu General ASHG12LMCA/AOHG12LMCA
- Fujitsu General ASHG12LUCA/AOHG12LUC
- Mitsubishi Heavy SRK25ZM-S/SRC25ZM-S PREMIUM
(от всички изброени модели 12ки, май ще става и 9ка)
Като цяло искам да мина по-тънко за около 1000-1300лв с монтажа и съм се спрял на Gree Change 12 или Viola II 12- харесва ми, че при ниски температури не размразявал през определен предиод, а само при нужда. За другите климатици четох, че под дадена температура, размразяват през определено време (понякога през 30-40 мин или час-два), а е неприятно когато се спи в стаята. Също така има подрев на тавата и компресора (което си е +)
Чудя се дали другите модели си струват по-високата цена, понеже не ми трябват екстри като следящо око, wifi, филтри (защото са консуматив), седмичен програматор и тн.
Обикновено като лягам - нямалям задатената температура с 2 градуса, бутам да духа нагоре и слагам вентилатора на супер тих рехим.
Единствено полезно ми се струва да изсушава питата след охлаждане (за да не се развъжда мухал и миризми), но тази опция май я няма в Gree Change 12 (но Cozy го има. Дори Cozy 9 в момента е на 800лв с монтаж), Освен всичко Gree
имат и 5 годишна гаранция (но климатик не се избира по гаранцията). Change вместо самопочистване май има йонизатор, но йонизатор ползвам зимата от време на време чрез влагоуловителя (има такава функция).
Гледам, че серията Viola на Gree има самопочистване и по-готино дистанционно (със сензор за температурата), но не знам дали има подгрев на тавата и компресора.
Иначе тези Gree май отстъпват по икономичност на по-скъпите предложения от Фуджи и MHI, но като цяло цената трябва да компенсира икономията. Гледах и някакви модели с нисък минимум, но май имам доста топлозагуби и няма да има смисъл от такава машина.
Едит: добавих и PANASONIC CS-E9QKE / CU-E9QKE - е момента го има на 1450лв с монтажа. Струва ми се доста добър (поне на хартия). Има и някакви система за пречистване на въздух-а, което е +
Добавка: Нещо ме влече Panasonic-а и по-точно новата му версия CS-Z9SKEM. Доста добри показатели му дават, а и при мен температурите рядко падат под -5 и -7 и то може би за ден-два. Обикновено са около нулата. Лошото е, че има ветрове и мъгли и той ще е насочен на север и пак може да вземе да defrost-ва по време.