Честно казано,имам някои съмнения.Подовия,принудително духа топлия въздух към тавана,където той си отива така или иначе.Стенния,особено на по висока степен,взима топлия въздух отгоре където се събира и го духа принудително към студената долна част на стаята.Подовия работи на принципа на конвектора,но с ускорени темпове.А навсякъде дават че при отопление с конвектори,най топло е на тавана,а на пода е по студено отколкото при отопление с лъчист конвектор.
Сравнението между конвектор и подов климатик според мен е некоректно.Конвектора(особено прочутия Adax) изстрелва топлия въздух вертикално нагоре. Докато при подовия климатик, топлия въздух от горната клапа излиза почти хоризонтално на височина 70-80 см., а от долната клапа директно в пода.Мерил съм температурата на пода и височина 2м. на отсрещната стена. Почти винаги е една и съща. Понякога съм измервал и по-висока температура на пода.При стенния, колкото е по-високо от пода температурата е по-висока.
Колеги,кой модел топли повече (става въпрос за сравнително малко помещение ,но с големи топлозагуби 15м2).ASHG12LTC или RAS-B10N3KVP-E - Daiseikai 6.5?
Шумове и подухване не ме плашат ,искам "груба" отоплителна сила .
Първия,ама за 15кв по добре си вземи 9ката,освен ако не ти липсва някоя стена в стаята.
Ако не си предубеден виж и AR09HSSDAWKNEU, той също е в категорията на топлещи като калорифери.
В София коя фирма монтира Samsung /освен технотата/
Не съм сигурен, че ще има в наличност. Оня ден минах през варненския офис и имаше опашка за самсуняци.
Здравейте на всички, дойде време да сменям старата осака та имам нужда от помощ при избора на нов климатик:
1. За какъв вид помещение ще се ползва климатизатора - търговско, жилищно, офис, магазин и т.н? жилищно - всекидневна 2. За охлаждане, за отопление или и за двете (цяло сезонно ползване-охлаждане и отопление) ще се ползва климатизатора? и двете 3. Каква е:а) квадратурата и кубатурата на помещението; 23 м2 - 60м3 б) вида на дограмата и стъклопакета (дървен/ПВЦ/алуминиев, двоен/троен стъклопакет, КА или друг вид); ПВЦ двоен стъклопакет в) квадратура на прозорците; 5м2 г) изложението на помещението; юг-запад д) етаж на помещението в сградата, особености (мансардно, мезонет, има портал и в коя част е или други особености)? етаж от къща с доста слънце през лятото, и ветровито през зимата е) какво е предназначението на помещението- хол, спалня, детска, всекидневна и т.н; всекидневна с кухня ж) в къща или апартамент е плануваното за климатизиране помещение? етаж от къща 4. В коя част на България и по възможност в кое населено място е помещението/сградата? Варна 5. каква е желаната температура за поддържане лято/зима? лято 23 зима 25-26 6. Има ли изолация на стени/таван, на кои от тях има и на кои не какъв е вида и дебелината на изолацията? без изолация 7. Има ли електрически уреди в помещението в което ще се монтира климатизатора и какви? всички ел уреди за една кухня + телевизор 8. Каква сума е приготвил за покупката на климатизатор.1600-1800лв След доста четене из форумите се насочих към следните модели:
Панасоник KIT-E12QKE
General-Fujitsu ASHG12LUCA/AOHG12LUC
има ли по-добри модели според вас от посочените, които ще свършат по-добра работа?
Благодаря предварително на отговорилите.
Този пост е редактиран от compiz; 07-03-16 в 17:08.
Виж Митсубиши Хеви 35ZM-S и Тошиба Сузуми + 13ка.
+ за Luca или за това, което дава KI_YOOU.
Аз лично с панасоник свърших курса. Двете машини от подписа ми ще си изкарат ресурса и толкова.
Този пост е редактиран от mkukas; 07-03-16 в 20:21.
Защо са толкова лоши тези панасоници. Гледам в другата тема доста недоволство има срещу тях, а като ходя по фирмите с климатици търговците казват че те са оптималното решение.Шумни ли са , не топлят ли, сдават багажа бързо ли? Фуджитсу за европейския пазар не се ли произвеждат изцяло в Китай? Май само за Митсубиши и Тошиба не съм чел лоши неща.