Първоначално публикувано от
spy Здравейте, нямам никакви познания относно климатиците, но жела да се сдобия с един за охлаждане и за междинно отопление главната му цел ще е за охлаждане все пак. Ще бъда благодарен на всяко едно мнение, но пак да отбележа,че нямам познания в облата за това се допитвам тук. Забелязах,че повечето от вас притежавате или предлагате висок клас климатици, но за съжаление аз не разполагам с такъв бюджет .
1. За какъв вид помещение ще се ползва климатизатора - търговско, жилищно, офис, магазин и т.н? Жилище
2. За охлаждане, за отопление или и за двете (цяло сезонно ползване-охлаждане и отопление) ще се ползва климатизатора? Охлаждане
3. Каква е: а) квадратурата и кубатурата на помещението; 30м2 75м3
б) вида на дограмата и стъклопакета (дървен/ПВЦ/алуминиев, двоен/троен стъклопакет, КА или друг вид); Дървена
в) квадратура на прозорците; 4м2
г) изложението на помещението; източно
д) етаж на помещението в сградата, особености (мансардно, мезонет, има портал и в коя част е или други особености)? ет.1 две стай с портал между тях
е) какво е предназначението на помещението- хол, спалня, детска, всекидневна и т.н; хол ж) в къща или апартамент е плануваното за климатизиране помещение? къща
4. В коя част на България и по възможност в кое населено място е помещението/сградата? София
5. каква е желаната температура за поддържане лято/зима? През лятото - 24 градуса
6. Има ли изолация на стени/таван, на кои от тях има и на кои не какъв е вида и дебелината на изолацията? Има изолация на тавана
7. Има ли електрически уреди в помещението в което ще се монтира климатизатора и какви? Два телевизора
8. Каква сума е приготвил за покупката на климатизатор. 900 лв плюс монтажа
9. до каква външна температура зимата/лятото ще разчитате на климатизатора за отопление/охлаждане?
10. Ако имате възможност качете схема на помещението показваща точно геометрията му, разположението (или предвиденото разположение на мебели), прозорци и врати и друго което счетете за важен фактор свързан с геометрия и разположение на мебели.
Спрял съм се на един модел Finlux FDCI-12LK46GFH който се вмъква в бюджета ми. След кратка консултация с момчетата от магазина ми казаха, че този модел климатик може и да отоплява и в този ред на мисли бих се възползвал за отопление, но само в преходите между сезоните зима и пролет и есен и зима, но при външна температура над 5 градуса.
Благодаря предварително.