Мисля,че в този форум няколко човека с марката Panasonic разказаха ,как им спряха климатиците 2-3гр. под официално обявената гранична температура. През зимата бях свидетел, как един Electrolux(които официално е до -20гр.,) под -15гр. от дистанционното не можеше да се вдигне над 20гр.
- - - - - - - - - -
Ако е с нормална височина магазина си дал перфектна препоръка на твоя човек.
Моят 09PKE всъщност двата панасоника умряха под -15. Уточнявам - спират да работят, не че на искат да топлят. В момента, в който температурата бе над -15 климите тръгваха моментално. Та вече баш си вярвам на производителя и най-вече на патИло.
Ако му сложиш 3-5W нагревателче до датчика за околна температура дали ще спира?
Климатиците са гаранционни. Ако желаеш да експериментираш - покривай гаранцията и са твои. Апропо - аз съм потребител, не разработчик. Щом спират - спират. А и имат подгрев, поне това, което тук са ми казвали.
Ами може още при -10 да засмуква минимални количества, но да е в рамките на допустимото, а при -15 количеството става критично. Трябва да питаш производителите.
Иначе за какво ще слагат преоразмерени компресори и двойно дроселиране на фреона на тези, които са до -15? Доколкото знам това са Тошиба, Мицубиши, Грее и нордиците на Панасоник.
А за ефективна работа под -20 се използват други методи - хийт-чардж, инжекции, двустъпални компресори и т.н.
Иначе почти всички климатици топлят и под -15, но за сметка на отделената топлина от компресора. Онези, които работят ефективно при толкова ниски температури се броят на пръсти.
По-мощните машини, примерно от 18-ка нагоре едва ли имат проблем да топлят до -20 и надолу. При тях запасът от мощност е достатъчно голям, дори да им спадне наполовина капацитета, пак им остава достатъчно да се справят с топленето.
Единственото им слабо място е изводите на намотките от компресора /за тези с китайски компресори/ и след 3,4.5 или 6 години оттам тръгва фреонец. Този конкретният е с Тошиба и затова е устискал толкова. След демонтажа му направих профилактика и смених лагерите на двата вентилатора, че бяха оригиналните китайски. Боядисах го и сега кара втора младост в кухнята.
Здравейте, нуждая се от климатик за:
1. Жилищно помещение
2. Основно за охлаждане през най-горещите летни месеци, затопляне само при крайни случаи на закъсняло пускане на парното
3. –основното помещение е хол 20кв.м., идеята е да достига хлад и до спалнята-9кв.м. (далеч сме от заблудата, че ще се постигне същия ефект като в хола, но не е проблем)
–ПВЦ дограма
–квадратура на прозорците: приблизително 4,5 кв.м.
–изложение – юг/изток-хол, север/запад-спалня
–8-ми етаж-последен в панелен блок
4. София
5. Желана температура – да речем 21-23 градуса, колкото е комфортно на всички хора през лятото, не сме с някакви различни изисквания
6. Външна изолация
7. В стаята има компютър и лаптоп
8. 1000-1200лв. с включен монтаж
Сумата, която сме отделили, е ниска, но преценихме, че за 2 месеца ползване в годината (дори и толкова не е сигурно, че ще са), и то за охлаждане, не е резонно да отделяме повече. Засега сме се спряли на климатик DAIKIN FTXB35C/RXB35C. Прочетох доста негативни коментари за машината, но не съм срещнала някой да разпитва за него с нужда само за охлаждане. Като цяло за сумата, която сме приготвили, мислим, че това е най-подходящо. Ще съм благодарна за вашите съвети и мнения