Може ли мнение за този моделMitsubishi Electric MSZ-GЕ2517 линк: https://www.termo-klima.com/bg/klima...ic-msz-ge2517/ пише, че е японски и има добър СКОП. Заслужава ли си или за тези пари може да се вземе нещо по-добро?
Здpaвeйтe, имaм нyждa oт cъвeт зa избop нa ĸлимaтици.
1. Зa какъв вид пoмeщeниe щe ce пoлзвa климатизатора:
· жилищнo;
2. Зa oxлaждaнe, зa oтoплeниe или и зa двeтe (цялo ceзoннo пoлзвaнe - охлаждане и oтoплeниe) щe ce ползва климатизатора?
зa двeтe
3. Каква е:
· квадратурата и кубатурата на помещението - xoл - 25ĸв/м - 63ĸyб (пpoзopци-8ĸв) . cпaлня - 14ĸв/м 35ĸyб (пpoзopци - 4.5ĸв).
· вид на дограмата и стъклопакета ПВЦ двоен стъклопакет
· излoжeниe на помещението; - южнo - xoл и cпaлня
· eтaж на помещението в сградата - eтaж 3ти (oтгope и oтдoлy имa живyщи)
· какво е предназначението на помещението- хол и cпaлня и двeтe южни
· в къща или апартамент е плануваното за климатизиране помещение - aпapтaмeнт
4. В коя чacт нa Бългapия (нaceлeнo мяcтo) e пoмeщeниeтo (cгpaдaтa)? - гp. Bapнa
5. Kаква е желаната температура за поддържане лято/зима? зимa - 23-24гp
6. Има ли изолация на стени/таван, на кои от тях има и какъв е вида и дебелината на изолацията? - имa изoлaция нaвcяĸъдe, нo нeмoгa дa ĸaжa ĸoлĸo cм.
8. Какъв e бюджeтa зa пoĸyпĸa нa климатизаторa (вĸлючвa ли мoнтaж)? - зa xoл - 1500-1700лв(c мoнтaж) - зa cпaлня - 1200лв(c мoнтaж)
Още само един въпрос: Бихте ли ми повярвали, ако Ви кажа, че FH25, монтиран в спалня, охлаждам етаж(последен) 60 м2 от къща, дори при 38-40 градуса външна Т, при задание на климатика 25 градуса? Температурата в останалите помещения е с 1 градус по-висока, което си е шукар, а и няма духане е хладни повеи. Иначе за отопление на 40м2 с FH35 мисля, че си е направо хазарт.
Четейки между редовете, май ни качваш на пързалката, освен ако вратата на спалнята не е изкъртена, заедно със стената. Иначе, трябва да има много студена зона в долната част на вратата на спалнята.
Ако имаш под 3kw загуби, при -15, може и да се справи. На мен само на хола с трапезарията са ми горе-долу толкова (34м2). Хайде стига, в пасивна къща, може и 100м2 да топли сигурно. По вашата логика, климатици като FH50 zubadan и по-големи, са безмислени или са за помещения над 100м2. Не сме хванати от гората. А това, че ще стопли 40м2, без да духа, са "приказки от под шипковия храст", дори и само едно помещение да е, с правилна форма.
П.п. Подобни коментари може да са много подвеждащи. Гледах по-миналата зима, как машина от същата марка, с по-висока мощност и топлоотдаване при -15, издъхна още под -10, в 34м2 без изолация.
Този пост е редактиран от rosswen; 31-10-18 в 23:08.
Ами за какво ги пишат тези измислени копове, ако приключват при -10?
При мен стаите са по около 16 квадрата, в студовете 1 киловат топлинна мощност на стая е достатъчен за да се стопли, значи при коп 4 би трябвало да топля 4 стаи с 1 киловат разход, при коп 5 би трябвало да топля 5 стаи...
Rosswen, а във финландския форум видях мицубиши 35zs-s го дават за жилища до 120 квадрата.
Дали приключва или не, зависи от мощността, която може да отдава, при определена температура и дали тя може да покрие загубите на помещението. Отделно, че много от машините не могат да работят на максимално натоварване много дълго време.
П.п. Финландците, сигурно го ползват в режим поддържане на 10 гр. този ZS-S.
Тия финландци са железни, над 15° сигурно вече им е жега.