Но харча им е много по-висок.
https://bg.farnell.com/raspberry-pi/...4gb/dp/3051887
Това е приемлива нормална цена.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Но харча им е много по-висок.
https://bg.farnell.com/raspberry-pi/...4gb/dp/3051887
Това е приемлива нормална цена.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ако ще се ползва само за HA, определено НЕ. Не е рентабилно, шумно е.
Оставяй си лаптопа да работи, същата работа.
Sent from my MI 8 using Tapatalk
Дразни ме, че два раздела ми седят долу в лентата. Няма ли как да ги скрия?
Той mimojef може би има предвид thin clients. А заръчах един HP T610 за 60 кинта и като дойде го почвам с Linux.
Какво имаш предвид?
Те са с външни захранвания (пасивни), но пак са с вентилатор на CPU. Ако не е проблем шума от тях и по високия разход... стават. С един OpenMediaVault + Docker, може да се постигнат много за домашен NAS или Linux тогава може да се ползва и като PC. Престъпление е такава машина да се използва само за HA.
Седят ми долу в лентата със задачите. И Вбокса и онзи черния прозорец който зарежда ХА
Е, това не е болка за умиране. Много се вглеждаш, не си струва да набиваш пари заради това.
Е нали трябва да се занимаваме с нещо през зимата![]()
Много рано залязва слънцето.
Бях писал по рано в темата, че имам проблеми с Shelly1, когато ползвам стандартната интеграцията през облака им, затова го използвах, чрез MQTT, но по този начин облака спираше да рабти.
Днеска се разчетох в ингеграцията на Shelly за HA и забелязах, че съм пропуснал да направя нещо важно:
Казано простичко, като се направи тази настройка - Shelly устройствата комуникират директно с HA в локална мрежа, а не през облак и като бонус, може да си изпалзвате облака на Shelly, което ви дава възможност да правите мониторинг и контрол на устройствата през Shelly облака, нещо, което не бе възможно, чрез MQTT, когато се ползва Shelly1 и Shelly1PM. Отделно самата интеграция дава много повече възможности спрямо MQTT и то ги получавате без особенни усиля и главобълсканици.Shelly device configuration (generation 1)
Shelly devices use the CoIoT protocol to communicate with integration. For Shelly firmware 1.10.0 or newer, CoIoT must be enabled in the device settings. Navigate to the local IP address of your Shelly device, Internet & Security >> ADVANCED - DEVELOPER SETTINGS and check the box Enable CoIoT.
We recommend using unicast for communication. To enable this, enter the local IP address of the Home Assistant server and port 5683 into the CoIoT peer field and push SAVE button. This is mandatory for Shelly Motion with firmware 1.1.0 or newer. After changing the CoIoT peer, the Shelly device needs to be manually restarted.
Integration is communicating directly with the device; cloud connection is not needed.
Те хората са си го написали, ма кой да чете....Нищо, поне се светнах как се ползва MQTT, това ще ми е кяра от цялата работа.
На снимката съм показал как трябва да изглежда, където IP адреса е локалния IP адрес на вашия Home Assistant.
Този пост е редактиран от morfei1; 15-12-21 в 15:40.
Цъ - с пасивно охлаждане са, а консумацията на конкретно Т610 е 11 вата в idle и към 21 вата в работен режим. Има и по-икономични модели, като Dell Wyse например. Е, не е като Pi-то, ама те пък много скъпи. Утре като дойде ще се заиграя с него, и мисля и NAS, и MQTT да му спретна (ако се справя).
Ако е така - с пасивно охлаждане на CPU, определено си струва (зависи на каква цена обаче), макар и да е по-голямо като размер от Rpi и да харчи повече, дава и много повече възможности.
- - - - - - - - - -
Във връзка с този пост, след като днес си добавих Shelly1PM по стандартния начин, съответно се вижда в Energy tab без допълнителни врътки. След като се добави в Energy, създава допълнителен виртуален сензор, който е със същото име, но завършва на _cost в който се натрупва сумата само за това устройство и се правят изчисленията.
Не създава нова графика, а се ползва същата, но новия сензор е с друг цвят, вижда се на снимката. В моя случай съм го вързал на хладилника, щот няма как да го вържа на другите клими![]()
Този пост е редактиран от morfei1; 15-12-21 в 18:38.
Да и при мен е така. С два цвята. Аз успях да си добавя и малкото МЕ АР към енерджито.
Обаче при мен нещо се сбози. Цял ден не можах да вляза от работа в ХА и като се прибрах видях, че на черния прозорец на виртуал бокса пише Autoboot-
Не е зареден НА. Рестартирах го няколко пъти, започва да зарежда обаче стига до Autoboot- и там замръзва.
Май ще трябва да създавам нова виртуална машина а сегашната да я изтрия.
Не е проблем но ще ми се изгубят всичките настройки за отдалечен достъп които ми направи @biro.
Мога ли някъде в компа да намеря този "Configuration.yaml" и да го копирам? Ако няма начин, ще трябва да помоля момчето пак да се занимава с моите простотии.
Виртуалка ползва ли се задължително се правят Snapshot-и или както се казва в Vbox. По този начин всичко се възстановява за секунди. Aко има SMB-а Add-on и е настроен, през мрежта от друго PC, може да влезнеш в папките и да се направи backup, в случай, че HA зарежда, но нямаш достъп до UI. Отделно HA си има много добра Backup система. Правиш ръчно Full backup, копираш на друго PC и ако се скапе, преинсталираш и възстановяваш за няколко минути.
Моя съвет е да не бързаш да триеш. По добре да го види твоя човек.
Ще го пробвам. Само да си оправя ХА-то
Снощи не можах да измъдря нищо. Преинсталирах го наново и пак не стана.
Инсталирах го на VMware player, зарежда го, но не мога да го отворя на локала.
Може компа ми нещо да се е скапал.