Абсолютно съм сигурен че не са спазени отсоянията при такъв тип подредба.
Абсолютно съм сигурен че не са спазени отсоянията при такъв тип подредба.
Не знам колко правилно или не са сложени .Снимката е от Брюксел -сървърно помещение и не знам кой ги е монтирал (намерих я на facebook). Но ставаше въпрос за изолацията -просто ми стана интересно защо никой не бандажира тук готовата изолация на тръбите. Както и да е, ще се провери с годините. Ето и снимка на тръбите, които ползвам (и ще ползвам). Този път няма да лепя нищо и ще видя дали става на прах след време .
![]()
Защото трудно се работи с пружините и тръбогибите. Особено при по-големите размери. Освен това тръбите от този тип, които съм виждал в България са били тънкостенни. И с тези тръби пак трябва да се направи сноп. Все пак имаш конденз, кабели...
Ясно разбрах. Колкото до огъването и аз го разбрах по трудния начинОсобено при по-големите размери. И се оборудвах с нещо подобно ,само че на INOAC :
https://youtu.be/Bph73so5oKo
Въпроса е дали при много остри завои не блокира в тръбата. Тогава е проблем.
Еми защото тази тръбна изолация няма нужда от облепяне. Външната обвивка издържа на слънце. Японците използват същата. Аз търсих такава, но в България няма. В дома имам едно парче такава и се вижда, че е по-добра от черната, не се смачква лесно, не поема вода и издържа на слънце.
На моя климатик тръбите до външното тяло са с изолация без бандажна лента. Имам късмет, че винаги са на сянка и изолацията издържа.
На слънчевия ми колектор обаче, където тръбите се нагряват до над 60° използвам сива тръбна изолация и отгоре сива бандажна лента, която уж се води UV устойчива, но издържа само 1 сезон на яркото слънце, прегаря и се нацепва цялата.
Не ми се лепи алуминиево фолио отгоре, защото става цигания, а и да залепя градушката ще го надупчи цялото.
Джак не си търсил достатачно,Ромщайл я предлагат в БГ,имам няколко монтажа с такава и не си заслужава,даже утре ще ти я снимам да видиш колко е по-качествена от тази.А Японците и да ползват подобна винаги бандажират даже и в каналите,ако си виждал климатик дошъл от Япония тези тръби винаги са бандажирани с една леко кафява лента.
В моя случай с 1/2" имам 2 пъти по 90 градуса -нямаше никакъв проблем -както лесно влезе, така и излезе. Мисля, че и така ги дават -5 метра и до 90 градуса огъване .За по-сериозни инсталации предполагам си има съответните инструменти, но за малките домашни сплитове си е идеално. Аз взех само за 1/2" ,защото беше по-евтино и за 1/4 и 3/8 няма проблем ако се внимава (мисля ).
П.П. Ако говорите за тези на Romstal:
http://www.romstal.bg/тръба-медна-из...-35-p5437.html
Не съм убеден, че са по-добри по никакъв начин-изолацията е по-тънка, максималната температура по-ниска, никъде не дават плътност на м3 и никакви стандарти.Освен това са прекалено евтини, за да са качествени-разликата между не изолирана и изолиране е стотинки.
За сравнение намерих тези от ICOOL ( но има и много други марки):
http://www.icoolglobal.com/products_show.aspx?pid=990
П.П.2 На iCool са "слепени" заедно (могат да се разделят, но прокарването е по-лесно) . На Aircotube са отделно:
Ползвал съм и двата вида-цената е еднаква и характеристиките също.
Ще взема да оставя едно парче на покрива на бараката и ще пиша след 3 години отново
П.П.3 Потърсих и на немски-не видях никъде " лепенки" - наистина не знам, но ми се струва, че си е загуба на време ако се ползват добри материали:
![]()
Този пост е редактиран от stainway; 22-06-18 в 04:23.
Ето тръбата,това което съм отлепил е UV защитата която е някакъв полиетилен.Във всеки инсталейшън за монтаж е дадено че трябва да се бандажира пакета,вие си решавайте как да действате ,успех.
Изпратено от моят Galaxy S6 с помощта на Tapatalk
Според мен говорите за различни изолации:
https://forum.setcombg.com/attachmen...1_1_ac1059.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...281192686a.jpg
Вижда се от двете снимки, че материала изглежда подобен, но не е. Явно и тук има ментета.
Окей-разбирам съображенията за бандажиране и нека бъде така.
Хубаво би било да виждаме и повече ПВЦ канали по монтажите.
Все пак аз виждам преимущества в готово изолираните тръби:
1.Няма как да "забравят" да ги изолират (и само да ги бандажират)
2. Няма как да "забравят" да изолират тръбите по отделно.
Колкото до японците-ето едно доста "старо" видео-инструктаж на Panasonic. Накрая-около 3,50 мин. казват- " For better appearance of the connecting pipes , it should be wrap with tape or any other accessories ".
Така че въпросът е по-скоро естетически отколкото функционален.
Сигурен съм,че ако се ползва добра изолация и се направи добър бандаж-резултатът ще е много добър.![]()
Пвц канали се слагат ако клиента е склонен да плати,но в повечето случаи чуят ли за доплащане се отказва на момента.Цената на монтажа не е актуализирана от много години.Преди 11 год. пак си беше 160лв. ,но в повечето които монтирах/дървета/ си имаше монтажен кит.Цените на материалите от тогава са се увеличили х3 ,а цената на монтажа пак си е 160лв.Всеки търси колкото се може по-евтино да мине.Е няма как да стане.
Напълно съм съгласен. Тук не ти дават избор-така ли го искаш или иначе- казва се така трябва да се направи и струва толкова.
В крайна сметка не може всичко да е концерт пожелание-има си норми и правила .
Това ми напомня преди 15 години ми се наложи да вадя мъдрец в БГ и ме питаха с шев ли го искам или без?
Аз отговарям как -трябва да се направи? -отговарят ми-С шев, но струва 5 лева повече. Казах му не ме интересува колко струва, а как трябва да се направи по най-добрия начин.
Та така-по малко избор и цените са си такива ,каквито са-няма какво да се мръщят клиентите и всеки да се чуди от какво да спести.
Икономията е майка на мизерията![]()