Страница 13 от 79 ПърваПърва ... 311121314152363 ... ПоследноПоследно
Резултати от 181 до 195 от общо 1180
Like Tree382Одобрявам

Монтаж на климатици - цени и отговорности

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. kod
    kod е офлайн
    Administrator Аватара на kod
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София

Re: Монтаж на климатици цени и отговорности

Няколко отметки моля
    Споменаваш ТМ, ТП, Зора и подобни като недолюбвани от нас. Ако в тези нас визираш и мен... подходът не е правилен - даже в няколко теми се наложи да се извинявам и да казвам, че не работя за ТМ във връзка с коментари, в които ги подкрепям .
    Принципно и аз смятам, че трябва да стане така - фирми вносители с монтажни бригади към тях. Ще се монтира и евтино и качествено, защото фирмата, освен да вземе пари от монтаж трябва и да си продаде стоката.
    В момента за мен е някаква извратена история - един е вносителя, друго го монтира и поема гаранцията... въобще пълен хаос, предразполагащ дране на кожи от клиента. Веднъж от търговеца, веднъж от техническия изпълнител. Ако двамата са едно и също юридическо лице ми се струва, че ще бъде много по-добре за нас потребителите...
    Аналози не е коректно да даваш - пак минаваме на шопски диалект всеки да гледа в паничката на другия. Така не става - за мен правилния подход е да се абстрахираш какво се прави в други браншове и да не се извиняваш с тях - гледай само в собственото си канче и не търси оправдания отстрани.
    Дали ще бъде по-различно ако се въведе ценз.. силно ме съмнява. Както споменах по-горе мнението си - рано или късно дали насила или по собствено желание вносителите ще бъдат задължени да поемат целия процес. А това означава падане на цената на услугата.
    Вмъквам една питанка - в интерес на истината в момента не съм хич наясно как седят нещата - купувам си климатик от ТМ да речем. И кой ми го монтира? Бригада на ТМ, фирма, с която ТМ има договор или сам поемам ангажимента да си намеря фирма за монтаж?

Погледнато в по-кратък период - неминуемо ще се наложи да се свали цената на монтажа. Не знам дали и доколко е забрулила кризата бранша ви, но ако не го е сторила още... съвсем скоро ще го направи. Нека си поговорим в началото на лятото отново за цени и качество.
    Редовете, в които се опитваш да ме убедиш, че дейности като подмазване, бърникане в ел. инсталация, почистване не са свързани с монтажа на климатика ще ги подмина... Предполагам, че си ги написал в момент на афект... Странно би било да ми окачиш климатика и да си заминеш без да го включиш в инсталацията, странно би било да разбиеш стената и да не я замажеш, странно е и да не почистиш след теб.
    Виж, поливането на цветятя и прекопаването на градинката признавам, че са екстри, които биха ме учудили.

2.  

3. Senior Member Аватара на Alexi
    Тук е от
    Jul 2002
    Живее в
    Шумен

за ценз като образователна степен незнам дали някога ще се въведе и ако се въведе това непременно ще вдигне цената на монтажа поне с 50% ,но монтажника според мен е задължително да е ел. техник ,всичко друго свързано с дейността му не изисква някакви специални знания но свързването на тия 3 жички неправилно ( а такива случаи има и то много ) могат да костват човешки живот

4. Member
    Тук е от
    Dec 2006

Стана интересно и темата се разпръсна но да взема отношение и аз;
    За снимките на Ванко - Имам две виждания по въпроса.
    1. Перфектен монтаж като изпалнение.
    2.Ако зависи от мен ще забраня тъкива монтажи и ако аз съм архитекта ще го разтрелям.
    Външното тяло загрозява фасадата,зимата ще има гйол под климатика и вечно ще е запръзнало.
    Вътрешното тяло при нова зграда не е допостимо да се монтира по този начин, тръбният път се вкопава или се скрива под гипсо картона ,самите канали изглеждат грозно,и не е естетично и вънка тръбите се скриват под изолацията.

За образованието;
    1.За монтажник не е от голямо значение може и с начално да е,важно е да е кадърен.
    2.За подръжка на хладилна и климатична техника трябва да има техническо образование,тука не трябва непремено да е инженер.
    Добре подготвените специялисти са малко, или са хладилни техници или са електрончици,много са рядко тези който едновремено разбират от електроника и хладилна техника.

За ценза;
    Според законодателството,всеки който извършва услуга на населението трябва да има сервиз и сервиза да е регестриран в занаятчийската камара в случая в занаята подръжка на хладилна и климатична техника. Сервиза се оглавява от маистор с маисторско свидетелство.
    Които извършва такава деиност беа регистрация в занаятчийската камара подлежи на санксия от 1000 лева.
    Може на някой парадоксално да зучи но ще дам един пример Климатик закупен от Техномаркет с попълнена гаранциона карта монтиран не зависимо от кой , може по време на гаранцията да се бърне към такъв сервиз и ако дефекта е фабричен от КиК ще платят на сервиза за ремонта.

За монопола;
    Трудно е вносителя да е монтажник.
    Еко-Клима се справят успешно по този начин.Почти не дават на други да монтират.
    Конкуренцията тук трябва да е лоялна с поред мен, доста разправий съм имал с тях до като ги убедя да ми дават да монтирам тяхните климатици при техните условия, не че съм умрял за тях,просто клиента иска това и трябва да го получи а не да го убеждавам че еди какво си е по добро и на по добра цена.
    Еди и същи климатици се фнасят от различни фирми или са под различни марки,ако не ти даде другия щети даде,така че монопола е разбит.

5. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006

Мiry-монтажа беше в мострен апартамент в първия блок от 24 и вече беше боядисано,като ни одобриха офертат и ни викнаха.Оттам нататък всичко се вкопава.И местата не съм ги измислял аз,а проектанта.
    За образованието и ценза добре си го казал.
    А за монопола-Не е трудно да си вносител и монтажник.Всички марки,които харесваме са така-Дайкин внасят и монтират и Тери и Атаро и ММЦ,Булклима с Генерала,Климаком и Кондекс с Митсубиши и т.н.

6. Member
    Тук е от
    Jul 2008

Извинявай Крис, не искам да се карам с теб или така да звучи отстани, но явно не си наясно с процеса в бизнеса с климатици. Това го казам съвсем отговорно. Това, което пишеш би станало в един идеален свят. Обаче в реалния деиствителността е следната: фирми като ККЕ (Техномаркет), Технополис(Видеолукс) Магнум и Зора, които са най-големите вносители на такава техника НЯМАТ монтажни групи(на заплата), дори още нещо: ККЕ единствени имаха (станаха 5 МГ), но ги махнаха преди няколко години. Това го казвам с пълно съзнание на бивш служител на една от най-големите фирми в бранша. И защо ги махнаха? Защото монтажът е ЗАГУБА. Загуба на ПАРИ, преди всичко, разправия, и ред други неща, така, че да очакваш , че те ще си върнат обратно монтажните групи – НИКОГА , по скоро ще имат някакви структури сменящи се година след година извършващи монтажи на ниски цени за тяхна сметка. А за нас “простите” ще останат скъпите качествени монтажи, които така и не мога да обясня защо трябва да са скъпи. Или не се изразих правилно- на различна цена от тази, която си представяш.
    За Булклима, Пингвин, Кондекс и Климаком там е друга работа- това са специализирани фирми, занимаващи се само с климатични инсталации и там е нормално да има такава дейност с хора на заплата. Но там никой не може да каже колко всъщност струва един монтаж, защото във фирмата влизат пари както от продажбата на климатик, така и от монтаж и бидейки фирмата вносител може да прелива от едното канче в другото. Иначе сигурно ако помолиш за само за монтаж или любезно ще ти бъде отказано или ще бъде назована тъй наречената дебела цена.
    За това с Осаките – просто там не всеки може да ги продава- има определени хора в определени райони на БГ, с делегирани права за продажба и монтаж, другите не могат да се доберат до климатика – затова там нещата изглеждат ясни и на определени цени, но може ли да се разграничи колко струва уреда (от неизвестен ктайски завод) и колко монтажът при “цена с включен монтаж”?
    А сравнението с дограмаджиите мебелистите мисля, че е съвсем актуално: и двете обхващат както сферата на продажбата, така и на услугата(монтажа), мога да продължа с такива за плочки По тази логика (не гледай в канчето на другия) защо смяташ колко пари изкарва един монтажник и дали ги заслужава? Бих желал да вметна, че това са едно от малкото честно заработени пари в тази крива държава
    За ТМ ТП и т.н – те са много добри за продажба на уреди, които не се нуждаят за да заработят от допълнителна услуга (монтаж) т.е. включваш в контакта и тръгва – и аз си пазарувам често от там
    PS за да не продължаваме да правим панаир вземи, че затвори темата или каквото е там

7. Member
    Тук е от
    Jul 2008

За монтаж от ТМ и ТП 2 варианта – или фирма сключила договор с тях или сам се оправяш

8.  

9. Senior Member Аватара на valen1
    Тук е от
    Sep 2007

Монтажът направен от момчетата на vanko68 ми харесва като изпълнение. Разстоянието до тавана е правилно, хубаво е да се оставя поне 10 сантиметра до странични стени, за да могат стените да се боядисват и да се работи по лесно с вътрешното тяло при разглобяване на място. Не съм привърженик тръбите да се вкопават в стената или да се крият зад гипсокартон, всичко трябва да е лесно за обслужване.

Вероятно инвеститорът е поискал вътрешното и външното тяло да се поставят на тези места, където са. Тъй като климатика е от много нисък клас вероятно ще се ползва предимно до плюсови външни температури, затова и не би трябвало да ни притеснява замръзването на конденза. На снимките все още не е изведен на някъде, но не е проблем да се изведе с PVC тръба.

Като бивш за сега монтажник на климатици съм се сблъсквал с различни трудности при монтаж, затова и подкрепям виждането, че всички допълнителни услуги трябва да се заплащат допълнително и да не се смята, че влизат в цената за монтаж. Някой клиенти може да си мислят, че много неща влизат, но на монтажника обикновено се плаща за свършена работа, тоест за монтиран климатик, от там нататък той трябва да има финансов стимул, за да свърши нещо друго. Без значение дали фирмата ще му плати или клиента, някой трябва да му плати за работата.

Когато за деня ти напишат 3, 4 монтажа, нямаш време за допълнителни дейности дори и клиента да иска да си плаща. Казва се на клиента, че подмазването не е работа на монтажника, удължаването на захранващ кабел не е разрешено и прочие. Монтажната фирма подкрепя този подход, защото има график на монтажи за изпълнение. Ако имаш за деня 1 монтаж, каквито искаш допълнителни услуги можеш да предложиш на клиента срещу заплащане.

Въпросът може да е малко спорен, въпрос на различни гледни точки, какво влиза като работа в цената за монтажа. Затова и почти всички монтажни фирми имат описание на дейностите включени в цената за монтаж. Ако ти харесва това което получаваш като работа за парите които даваш ползваш услугите на дадената монтажна фирма ако не ти харесва има други. Свободен пазар с голяма конкуренция, не би трябвало да има недоволни клиенти поради липса на избор на фирми за монтаж. Според парите и качеството. Не че сигурно не се намират и такива дето хем да ти вземат много пари хем и работата да не свършат като хората, но за това е пазара (джунглата), оцелява по-добрия имащ много клиенти.

10. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2008

Голямата уста направи изключително точен анализ, монтирал съм за една от големите вериги (фитма с договор) и мога да декларирам че никой не го интересува какво каде и как се монтира единствената цел е да се преметне кашона .... след 1 година на заблуда че извършвам някаква дейност се оказа че със спечелените пари от монтаж не мога да си покрия сервизните ангажименти защото между другото се бяха случили серийни дефекти (масово прецакване на компресори на определени квалитетни марки) .... и какво, от моята дейност спечелиха хипермаркетите, спечелиха клиентите защото поех отговорност и не си смених телефона, спечели държавата защото аз издавам фактура или чукам касов бон за всеки постъпил лев във фирмата  само моята печалба остана имагинерно понятие .... това беше горчив урок който ми даде възможност намеря по трудния начин вярната схема за цената на монтажите .... монтажа на климатик не събитие след което може да се получи амнезия а се носи една доста тежка гаранция която виси като воденичен камък 2, 3 или дори повече години и големите марки обезпечават този период с резервни части но не идват до обекта да ти сменят компресора или платката, диагностиката остава за твоя сметка и не ми казвайте че човек с основно образувание който онзи ден е разбрал че има фаза и нула може да направи свястна диагностика...

11. kod
    kod е офлайн
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София

Цитат Първоначално публикувано от bigmouth
    Извинявай Крис, не искам да се карам с теб или така да звучи отстани, но явно не си наясно с процеса в бизнеса с климатици.
    Ама защо да се караш, напротив. Няколко пъти споменавам, че не съм наясно с този бизнес и си казвам мнението как би следвало да бъде.
    Все пак, темата е за монтажа, за цените и отговорностите - така както ги виждат хората от бранша, но и така както ги виждат незапознатите. В нея участват 95% хора от бранша, аз като че ли съм единствения от другата страна на барикадата Така че, за никакво каране не може да става дума, за мен поста ти е полезен в по-голямата си част.

Естествено, с теории: "Защото монтажът е ЗАГУБА" няма как да се съглася...
    Ако нямаше печалба в монтажа, нямаше и да има фирми, занимаващи се с монтаж... Това, че по твои сметки един монтаж е прекалено евтин и излиза на загуба не означава, че по сметки на един по-едър вносител същия този монтаж, съчетан с продажбата не носи добра печалба... Не виждам смисъл печалбата да се цепи на различни етапи, не знам дали има и друг бранш, който да го прави. Тоест, от гледна точка на търговец/технически изпълнител смисъл определено има няма лошо от печалба от търговската част 40% и още 25% от техническата част...
    Фирмата в която работя се занимава примерно с внос на дънни платки да кажем. Продаваш ги на определен процент и по логиката във вашия бранш този процент трябва да е печалбата на фирмата? Ем, трябва ама не е - отделяш средства за гаранционни замени /3-4%/, поддържаш сервиз за поправка на дефектирали стоки /хх%/, отделяш средства за транспорт на РМА пратки /1-2%/. По твоята логика това са дейности, които носят загуба. Е... да ама не - това са необходими компоненти от структурата и са калкулирани след самия внос на стоката, както е редно да бъде. Просто излиза, че идеалния свят май го има, но не и при климатиците Там е идеалния свят за търговци и монтажници, но не и за клиенти.

Ето, да се загледаме в горния пост. Непрекъснато се говори за калпави монтажи, минават мисли за измами, отказ от поети ангажименти, поемане на гаранции от монтажни фирми при сериен дефект, а не от вносител. Да, не съм запознат с бранша ви, но... отвсякъде виждам погрешни схеми.
    След такива настроения какво трябва да си мисли клиентът? Да трепери качествен или некачествен монтаж ще получи, да се притеснява ще я има ли фирмата, поддържаща гаранцията му след година или ще е пуснала кепенци.
    Разсъжденията на cooler са - спечели търговеца над мен, спечели клиента, спечели държавата....
    За търговеца е прав, спечелил е. За държавата... тя няма как да не спечели, ясно е, че след като извършваш някаква дейност част от приходите ще ги спечели държавата.
    И стигаме до това, че спечелил и клиентът??? Какво е спечелил? Че някой си е изпълнил ангажиментите и той е получил гаранцията, която е трябвало да получи???
    Ето такива нагласи, които забелязвам, че не са рядкост граничат с наглост. Оказва се, че от неравномерно разпределение на печалба и отговорности м/у търговец и монтажник страда и е обвиняван крайния клиент, който нито си има понятие от отделните стъпки, нито го интересуват.

И по-горе го казах - страната ни е невероятно назад по отношение защита на клиента. Няма друго място в Европа, където законовата уредба да позволява по всякакъв начин фирми да се гаврят така с клиенти. Не визирам само вашия бранш, има значително по-фрапиращи случаи. Единственото хубаво е, че дъното вече е стигнато и оттук натам политиката във фирми, предлагащи услуги на физически лица ще трябва коренно да се промени.

12. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006

Cooler-само последния ред резвали добрата ми оценка за поста ти.Понеже аз засегнах това с основното образование-да ти обясня пак:става въпрос за МОНТАЖНИК,който монтира климатици,а не за сервизен специалист за"свястна диагностика".Двете неща в моята ( и не само) фирма са разделени.
    Кris-ако се опра в думите ти за неправилно заложените от нас проценти печалба,би следвало да ги увелича.Тогава идва и въпроса ми към теб-нормално ли е тогава монтажа да е с висока (за теб) цена заради по-големите проценти"печалба" или трябва заради твоето мислене да работим на загуба?
    И в поста на cooler не забелязвам и капка обвинение към клиента,а само гола констатация на факта.Чест му прави нормалното му отношение към него.Кое ти дава право да го квалифицираш като НАГЛОСТ ???

13. kod
    kod е офлайн
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София

Ванко, не би ме интересувало дали ще го намалиш или увеличиш стига да ми предложиш обща цена на уред + монтаж. Като незапознат, аз няма да мога да преценя къде колко отиват. Мога да погледна общата цена, която правиш, да я сравня с общата цена, която предлага конкуренцията ти и да преценя откъде да купя.
    Това е ясния и прозрачен начин за правене на бизнес, който го има в редица други браншове. Всичко друго е опит за по-висока печалба и подвеждане на клиента...
    Перефрзирано от вносител/монтажник на производител/търговец, моментното състояние на бизнеса с климатици е все едно да влезеш в магазин и там да има написана производствена цена на хляб - 30 стотинки. Отделно, в зависимост от магазина като стигнеш касата да ти начукат още 30, 40, 50ст търговка надценка.

И мисля, че не си схванал думите ми - защо трябва да си увеличиш печалбата като увеличиш цената???
    Увеличи я като намалиш печалбата на търговеца!

14.  

15. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006

Как?

16. kod
    kod е офлайн
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София

Цитат Първоначално публикувано от vanko68
    Как?
    Не знам... На първо четене се сещам за един вариант - изтегли заем около $100000 и внеси един 40HQ контейнер. Така вече ще можеш да контролираш печалбата и на търговеца и на монтажника...

17. Member
    Тук е от
    Aug 2006

Цитат Първоначално публикувано от cooler
    .... и какво, спечелиха клиентите защото поех отговорност и не си смених телефона, спечели държавата защото аз издавам фактура или чукам касов бон за всеки постъпил лев във фирмата
    Така трябва да бъде.За касовия бон-ама разбира се ,че трябва да се издава касов бон.Нали и ти трябва да плащаш данъците,които аз като служител в голама държавна фирма задължително плащам.А вие ЧАСТНИЦИТЕ скатавате.

Цитат Първоначално публикувано от Alexi
    за ценз като образователна степен незнам дали някога ще се въведе и ако се въведе това непременно ще вдигне цената на монтажа поне с 50% ,но монтажника според мен е задължително да е ел. техник ,всичко друго свързано с дейността му не изисква някакви специални знания но свързването на тия 3 жички неправилно ( а такива случаи има и то много ) могат да костват човешки живот
    За ценза-абсолютно е важно.В големите държавни фирми без ценз не може да се започне работа.Отделно всяка година се провеждат изпити по Безопастност и здраве при работа и по Техническа експлоатация.Докато при ЧАСТНИЦИТЕ куцо,кьораво и сакато с и или без ценз започва да работи и то точно това от което си няма и понятие.
    Цитат Първоначално публикувано от КрИс
    - в интерес на истината в момента не съм хич наясно как седят нещата - купувам си климатик от ТМ да речем. И кой ми го монтира? Бригада на ТМ, фирма, с която ТМ има договор или сам поемам ангажимента да си намеря фирма за монтаж?
    ТМ имат сключен договор с фирма.В магазина ме попитаха кога да ми пратят фирмата и ме записаха.На точния ден и час дойдоха монтираха климатика,попълниха гаранционната карта и ми издадоха фактура за извършения монтаж, колкото и да ви е чудно и касов бон.Предопредиха ме ,че трябва да им се обадя да дойдат за профилактика след една година.Това ми струваше 130 лв.Коя бе фирмата-не мога да кажа-нещо "клима" беше, но мен не ме вълнува,а и не трябва да правя тук реклама.

18. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006

Крис-варианта ти е идеален,ама понеже живеем на земята и то в БГ,няма да стане.То сега банките един кредит от 10 000 не дават ,ти ми говориш за 100 000$.Нека сме реалисти.Дай друг акъл.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 13 от 79 ПърваПърва ... 311121314152363 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Инструменти за монтаж на климатици
    От d_imige във форум Въпроси свързани с монтажа
    Отговори: 101
    Последно: 12-10-15, 15:04
  2. Фирма за монтаж на климатици
    От stich1 във форум Въпроси свързани с монтажа
    Отговори: 3
    Последно: 27-05-14, 17:49
  3. климатици general на ниски цени!
    От nikolas4o във форум Продава
    Отговори: 0
    Последно: 28-10-12, 13:34
  4. Цени за монтаж на ел. осветление и видеонаблюдение.
    От taralion във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 6
    Последно: 28-09-10, 11:34
  5. Технополис, Жега 2 и монтаж на климатици
    От rum във форум Черен списък
    Отговори: 8
    Последно: 10-07-07, 14:50

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе