Колега нали сам отговори на този въпрос: 180 - 420 лева. Какво повече искаш?Първоначално публикувано от soul
Колега нали сам отговори на този въпрос: 180 - 420 лева. Какво повече искаш?Първоначално публикувано от soul
Благодаря на justify и bobovo, че все пак се престрашиха да споделят някакви реални цифри.
Виж, soul... не е толкова важно, какво плащаш, а какво получаваш...
Kasap, усещането да си платиш Мерцедес, а да ти пробутат Лада не е приятно. Понеже съм се наплащал на Мерцедеси, а са ме возили на Лади сега питам, разпитвам и смятам да направя разумен и правилен избор.
Правилният подход при избор е следният: Написваш на един лист всичко каквото искаш да ти бъде свършено от фирма за монтаж на климатици. С този списък посещаваш, колкото си прецениш брой фирми и искаш от тях писмени оферти, в които да се описва обемът на исканата от теб работа, количеството и качеството на вложените материали, време за изпълнение, труд и начин на плащане. Етапите на изпълнение и отделните дейности могат да се опишат по отделно така, че да имаш възможност да откажеш някоя при липса на средства или нежелание за плащане на неща, които можеш и искаш сам да свършиш.
Хартиеният документ би могъл да послужи за разрешаване на евентуални конфликти или неразбирателства между страните по време или след свършване на работата.
+1 за VALEN
Аз не се занимавам с такава работа-продажба/монтажи на климатици, но считам, че за двуетапно монтиране на климатици трябва да е поне 200 лв за градове като Пловдив, София, Варна, Бургас защото всяко идване е разход на бензин и отделно за поне прилично свършена работа от която да не се срамуваш след това да кажеш :"Това аз съм го правил" трябва да имаш и съответната мотивация освен професионална и такава в парично изражение.По тази причина винаги предпочитам да заплатя/уговоря заплащане малко повече от средното заплащане за нормална услуга, за да има и другата страна мотивация/да е доволна от сумата която ще получи и да има чувството че е сключила по -добра сделка от обикновените ежедневни случаи.По-добре за качествено свършена работа малкоповече пари, за да те запомнят и когато имаш необходимост да си спомнят с хубаво за теб и да отреагират с желание, отколкото обратното...
До тези изводи съм достигнал от моят професионален опит- веднъж демотивират(започнат ли да ме мотаят/се уфлянкват за заплащането което е било уговорено) ли ме вече трудно могат да ми върнат първоначалната мотивацията и устрема/динамиката на работа/желанието за работа която съм имал в началото и до голяма степен ми става безразлично...за съжаление българина трудно разбира това... защото за него е важна неговата гледна точка(той да е на аванта/печелившия от всяка ситуация), а не на другата страна/и...
Обикновенно в такива случаи гледам да се отърва от съконтаргентите и аз също започвам да си търся "оправдания" така като и те "се уфлянкват... "Каквото повикало, такова се обадило".
Бири, кафета пържоли като по комунистическо НЕ КУПУВАМ на майсторите-те са дошли да вършат работа, а не да се напиват и да ми вършат работата пияни/употребили алкохол или/и аз да им слугувам...
То аз съм изключение като гледам, но след като работата ми е свършена или отново тръся същите хора/фирми или ги "задрасквам" до живот.
Така или иначе избягвам да заплащам предварително, защото доста хора в Бг имат едно "обратно" мислене и мотивация-мислят си че като са взели парите и работата им е свършила с това...
Теоретично е така, но практиката е доста по различна. А когато желаната марка машини се предлагат само от три локални фирми - играта загрубява още повече.Първоначално публикувано от valen1
Иначе за 200 лв на машина започнаха да се случват нещата.
Нормално е за BG да не ни се дава кинти за каквато и да услуга, всеки гледа де се справя сам или с приятели и познатои. Сами санираме, сами сменяме ВиК, сами лепим теракот, шпакловка и извднъж в тази прекрасна затворена система някой ти каже 150 - 200 лв за монтаж и направо тръпки да те побият....
+1
Трябва да има пазарлък на пазара за климатици......Първоначално публикувано от valen1
или пък използваш това, което вече са написали
http://www.climamarket.bg/wp-content...-Montage40.pdf
И какво сте написали? Едно голямо... нищо.
За сметка на това, всеки що-годе опитен главен счетоводител може да си сметне +/-30% колко ще му струва монтажа на една 9ка.
П.С. Ако дойда от село, да ви натоваря от офиса с инструментите и климатика, и ви върна после обратно, ще спестя ли 72лв?
Според мен Велев работи в фирма за климатици и краде материалите.Първоначално публикувано от lavsho
Да точно така само че фирмата е моя. Материалите включени в цената са с цени на който ги пазарувам на едро и не слагам % печалба върху тях.Първоначално публикувано от yelsi
А според мен Велев живее в град, където не може да се работи с кожа на клиента.Първоначално публикувано от yelsi