Ясно-нека ги наричаме така. Има логика, тук просто им казват земя-вода-принципа е същия.
Иначе наистина разбирам какво е въздух-вода и въздух-въздух. И според условията се избира най-практичния вариант. Важното е да има избор и желание
П.П. Ето как го обясняват от Дайкин
Какво е геотермална термопомпа?
Дори и в най-студените климатични условия, в земята има геотермална енергия, което води до почти постоянна температура от 10oC на дълбочина 15 метра. Тази "уловена" енергия представлява източник на топлина, който геотермалната термопомпа в основата на нашата система може да превърне в топлина за дома.
С помощта на подпочвена сонда или повърхностен колектор, разположен точно под повърхността, сместа от вода и антифриз, наричана "солен разтвор" се изпомпва във веригата като среда за предаване на топлина (топлоносител). След това солният разтвор преминава в самия термопомпен агрегат, където топлината се предава на хладилен агент с ниска точка на изпарение, който се компресира за осигуряване на отопление или битова гореща вода.
Погледнете и видеото от 1,00 минута-"Извличане на топлина от земята и предаване то й към вода(разтвор)
https://tulips.bg/как-да-се-отоплява...опомпа/
Този пост е редактиран от stainway; 19-02-19 в 22:36.
В България мафия и държава е едно и също.
Има местности където от бивши сондажи за уран (по думи на възрастни хора) вири вода с 50-60° , буквално не се търпи ... така че всичко зависи от дълбочината.
Аз мисля, че има разлика между земя-вода и вода-вода.
Вода-вода според мен е когато черпиш вода от един сондаж и я изхвърляш в друг най-често. Черпиш вода с определена температура директно.
Сиреч трябва да намериш вода!
Ами като няма?
Ще правиш земя-вода. Земя има навсякъде. Заравяш тръби в земята. Дали ще тече вода, ракия, етиленгликол ...
Черпиш и от температурата на земята, няма разход на вода или друга течност.
От гледна точка на термопомпата и е все едно от де иде водата.
Има разбира се, земя-вода е фреонова серпентина заровена в земята, обикновено на доста голяма площ. Там топлообмена става от постоянната температура на земята на дълбочина под един метър, която е около 14 градуса. След това е стандартното - топлообменник фреон-вода... В досегашната си практика не съм видял правилно сметната и изпълнена подобна сиситема. Все замръзват в студената зима. Да не говорим колко струва подобно изпълниение.
Фреонова?
Не е ли много скъпо така?
И фреона и тръбата.
Миналата година копах канал и видях, че моето отклонение на водата е на 55-60см. дълбочина. Основното не знам на колко е метър да речем. И да ми идва.вода с 5гр. температура. Как се е охладила до толкова?
Това под 1м е 14 гр. са митове и легенди мисля. За под 10м по съм съгласен. Нормално е да се покачва постепенно.
Този пост е редактиран от zxc0; 19-02-19 в 23:03.
И на мен не ми се връзва много защото загубите от триене на флуида в стените и чупките на тръбите трябва да се покрият от електричество.
То с тия серпентини, дето ги слагат вече на 80см. дълбочина, след 2 месеца работа преохлаждат почвата и още към 15 януари ефективноста отива по дяволите.