Пак заповядай Нали затова е форума-да се генерират идеи , да се споделят впечатления, да се научава нещо ново...
Пак заповядай Нали затова е форума-да се генерират идеи , да се споделят впечатления, да се научава нещо ново...
Според мен климатизацията на този обект си е сериозно начинание и си трябва консултация и огледи на място от професионалисти и най-вече хора с опит в това. Нищо чудно да се окаже, че това ще бъде първия подобен обект изобщо в България собствениците на който ще заложат успешно на стандартни климатици.
Иначе, моето скромно мнение е че така и така вече има изградена цялата инсталация за отопление с котел на пелети каквото и друго решение за отопление да се избере, не може да дистигне същия комфорт (примерно как ще отоплява баните) и ще трябва много години да се избива. Може би единственото което може да се пипне малко е да се види дали с въглища или природен газ няма да излезе по на сметка отколкото пелетите.
Отделно, ако на собственика му е проблем да зарежда пелетите, то ще му е подобен проблема да си чисти и филтрите на климатиците.
Ако климатизацията трябва само за охлаждане, си е съсвсем друга задача.
Този пост е редактиран от Gyokov; 18-02-19 в 15:27. Причина: ч
Въглища? Евала....
Изпратено от моят Redmi Note 3 с помощта на Tapatalk
От личен 20се годишен опит с отоплението на подобно жилище с хол висок 6 м. , мога да споделя : В началото отоплението беше с радиатори и на терасата в хола която е на 3.2 м над пода и в стаите на по-горните нива беше с около 4 градуса по-голяма от помещенията на долните нива , това водеше до не много добър микроклимат в жилището . С климатици беше почти същото да не кажа същото . Пробвах в хола за много малко ИР , не става добре , накрая на готово жилище се наложи да се слага подово. С по пдовото комфорта е идеален .
Вода-вода е точно това, на което викаш геотермална. Не бъркай с въздух-вода, което си е грубо климатик, който топли вода. При вода-вода има няколко варианта.
Земна серпентина. Заравя се серпентина с достатъчно дължина на определена дълбочина в земята и се използва сравнително постоянната температура на почвата там.
Друг вариант е воден сондаж с достатъчно дълбочина и дебит, за да използваш пак постоянната температура на подпочвената вода. А най-добре ако има топли подпочвени води.
Вариант термодвойка също на дълбочина в земята.
Взимаш определено количество топлинна енергия от водата и я връщаш. Тя пак се загрява, отново взимаш топлинна енергия и т.н. Обяснявам го с моите думи на лаик по темата. Имаше теми във форума за такива термопомпи. Чел съм и по сайтовете на фирми предлагащи подобни решения. Някакъв спомен имам за някаква фирма Геоток.
Иначе в къщата, точно съседна на моята се смениха за 20г. двама богаташи. Първият използваше комбиниран котел на твърдо гориво и пелети. Сегашните собственици използват котел на природен газ. И предните и сегашните не се оплакват от сметките. Първи етаж почти само хол и кухненски кът, а втория подпокривен са спални с бани. Холът е с голям френски прозорец към голяма тераса на двора. Но няма видима връзка на хола с второто ниво. Само едно стълбище. Иначе отдолу в мазите при предния имаше джакузи и фитнес. Новите собственици добавиха 20см. плътна изолация към доста дебелите стени. Слагали са вътре и гипсокартон, но не знам дали има и вътрешна изолация. На самия покрив също има изолация тип сандвич. Сложиха и два малки на вид Дайкина за спалните на втория етаж и едно огромно май Фуджи (от триото нещо) за общия първи етаж. Но не съм ги видял и за миг да работят зимата.
Изкараха и изходи на покрива за солар.
Този пост е редактиран от VanDan; 18-02-19 в 23:40.
VanDan, май и ти като живеещ в къща си попрочел туй-онуй...
Разбира се, че съм чел и то не малко. Къщата няма нищо общо с апартамент за отопление и подръжка. Пък и моята е по-стара. Но за съжаление нямам финансовите възможности на цитираните комшии. Силите ми стигнаха само да построим пристройката към къщата. Да премина от самоделен котел на твърдо гориво, през фирмен такъв и да завърша на котел на природен газ. Преди години цялостна външна изолация 6см. 2/3 собственоръчно правена от мен като общ работник на баща ми. И последно изцяло нов покрив, който изчерпа докрай финансовите ми авоари.
Този пост е редактиран от VanDan; 19-02-19 в 12:06.
Мисля,че говорим за едно и също, но ми се губи терминологията на български.
Казах земя-вода, защото източника на топлина е земята. Копае се между 100-150 метра вертикално и се поставя серпентина. Пълни се със смес от вода и антифриз (или brine) и системата е със затворен цикъл.На определена дълбочина в земята температурата е постоянна -10-12 градуса. С допълнително подгряване се осигурява необходимата температура. През лятото се ползва за охлаждане без значителни разходи.Това е поне начина, който се ползва тук и е масов-особено на блокове, кооперации...Идеята е да не се използва природен газ и да има икономия на енергия. Ето един клип за подобна инсталация:
А иначе мога да си представя при наличието на топли подпочвени води, че може да се направи и нещо друго...
Но тук се делят на въздух-въздух (любимите ни цепеници)
Въздух-вода-термопомпи, както споменах Ecodan на ME, която работи и до ниски температури.Има разбира се и други марки и модели.
И Земя-Вода, когато се използва топлината от дълбочината на земята.Това имах в предвид с Геотермална .
Предполагам Вода-Вода ще бъде ако източника на топлина е топла подпочвена вода, но това сигурно е удачно в Исландия или където има подобни източници.
Този пост е редактиран от stainway; 19-02-19 в 18:00.
Стайн, предполагам 10-15 м си имал предвид, 100-150 м си е вече минно или руднично дело... струва ми се.
Този пост е редактиран от Rado Smilkov; 19-02-19 в 19:14.
Не имах предвид 100-150 метра колкото по-дълбоко, толкова повече топлина.
Работа за един човек и една машина:
След 3-4 метра дълбочина в земята температурата е около 10-12 градуса целогодишно... У нас 100 метра сондаж... като се уцелиш в някоя скала... Тия на клипчето направо си пробиват без проблем, явно на доста по-тегави сондажи съм присъствал. Май физико-географски особености, тук при средна цена 80 лв. на метър х 150 метра... [emoji16]
Съгласен съм-просто дадох пример от тук,нямам идея на колко трябва да се пробива в България.Има си специалисти, който да кажат и машини, които да го направят
Важното е да има добър резултат.