justify, всичко което го пишеш е абсолютна истина. Но започнах да правя локалната отоплителна инсталация преди 11г. Тогава нямаше много екстри в отоплението. Климатиците бяха екзотика - Панасоник от Малайзия беше върха. И продължавам да твърдя, че за къща те не са решение. За термопомпа не бях и чувал. И никога не съм имал възможност за много пари на куп. Моята специалност не е добре платена. Жената също бе години ниско платена мед.сестра. Сега поне е представител на фармацевтична фирма и взима към 800-1000лв. На баща ми спестяванията (около 50-60000 соц.лв) изгоряха при фалита на банките и инфлацията. Пари за ремонти набавях или със заем, или от продажба на наследствени земи. За това отоплителната система я правихме самоделно. С времето намирах кусурите и повечето, които можех оправях. Първо бях само със самоделни лири. Смених ги лека-полека с радиатори. Добавях още или по-големи радиатори. Имах самоделен котел на твърдо гориво. Смених го с "марков" Дакон. Баща ми пенсионер, беше все още сравнително здравословно добре и се грижеше за парното. Майка беше все още жива и тя помагаше. Майка почина, а бащата стана в напреднала възраст и с много болести и не може човека. За това минах на газ като най-лесно технологично решение. Стая по стая с баща ми направихме някаква външна изолация на цялата къща. По същия начин смених и някаква част от дограмата. Ремонт и отвътре на 2-3 стаи. Трудно ми е с ремонтите. Отделно с финансите, отделно, че живеем там и няма как да правя на всичко на куп, защото трябва да е празна къщата. За капак през 2010г. се наложи по спешност цялостна смяна на покрива, която глътна страшно много пари. Отделно се наложи смяна на почти всички електроуреди в последните 1-2 години - печка, пералня, 2 хладилника, 2 микровълнови, 2 ЛСД ТВ-та, 4 РС-та в момента. С въпросната сума можех да купя маркова мощна високотемпературна термопомпа и да изолирам и от вътре стаите. Иначе чак 2013 или 2014г. ми свършва последния заем и тогава ще мога да тегля нов за по-сериозни инвестиции. Не мога да продам къщата, защото се грижа за баща ми и няма как и къде да го местя. В момента имам приемливо решение, като той е в пристройката, има си там и баня и тоалетна, а в една от мазите му е столова и кухня. Има си отделен хладилник, микровълнова, кабелна ТВ и не си пречим, а пък е на близо, за да се грижа за храната и лекарствата. А и вече съм я постегнал къщата и не ми се иска да я продавам. За това мисля и търся нови решения. Едното е термопомпа. Другото е да засиля изолацията. На лято ще разстилам вата върху пода на тавана. Но "пасивна" къща с ремонти и малко пари не се прави. Това се постига като цялостно решение при ново строителство и значителни инвестиции. Изолацията помага, но се иска и решение за отопление. Нещата са комплексни. Всичко струва пари. Лошото е, че времената стават все по-тежки и доходите не достигат. Имах няколко странични занимания, които носеха допълнителни доходи, но нещата постепенно се закучиха и последната година умряха. Не съм само аз така. Много от моите познати също станаха по-зле финансово.