Значи хората по интуиция са се насочили към отоплителният уред ,а не към климатика.Първоначално публикувано от fbr
Значи хората по интуиция са се насочили към отоплителният уред ,а не към климатика.Първоначално публикувано от fbr
Определено не мога да схвана каква ти е тезата. Това, че се предпочита радиатора пред климатика от колегите ти?Първоначално публикувано от fbr
За това може да има няколко причини:
1. Никой не държи сметка за икономията на ток, защото не го плаща от джоба си.
2. Климатика може да е неподходящ или с малка мощност за отопление на помещението
3. На някого може да му е неконфортно с климатик (пречи му движението на въздуха или го дразни шума)
Обясни си тезата.
Поста ми основно беше като реплика на крайно мнение.Тезата ми е че основното предимство на климатика е икономията на ток.Естествено това е съпроводено с някои неудобства,които трябва да се имат впредвид.
Абе не знам дали климатика е отоплителен уред, ама аз с две мултисплит системи с 4 вътрешни тела отоплявам 140кв апартамент. Към тях като добавим - хладилник с фризер, електрическа фурна, керамичен котлон, електрическа скара, пералня, миялна, четири телевизора, от които една плазма 42", два компютъра и N на брой осветителни тела - сметка за ток за декември - 103,61лв. Ако бях се отоплявал с конвектори май щеше да ми се отели вола.
Не бързай Вълчо през декември всъщност си плащал за ноември. Истинския студ запчна от 1 януари ,тогава си кажи колко ти е била сметката .
Конан, аз не разбирам от климатици и не ми и трябва. Моят бизнес е в съвсем друга насока.Първоначално публикувано от KonanVarvarina
ОБАЧЕ тялото ми разбира от топло и студено. И с климатика с който съм се "набутал" ми е много по-топло в офиса, където има сериозен разход на топлина през целия ден.
А колкото до набутването, винаги мога да го пратя на боклука, ако не ми харесва как работи
ПП. Финансови загуби от този калибър ми изглеждат смешни.
От упоритоста на някои индивиди тук ,разбирам какъв късмет съм имал аз за да стана хомо-сапиенс. Представяте ли си само в ония архаични времена какъв зор са видяли тия дето първи са скочили от дърветата и са убедили упоритите и закостенели индивиди ,да ги последват.... ....Явно за някой и днес е много трудно да скочи от клона и да тръгне на два крака.... ....Аз предлагам да оставим на еволюцията и техническия прогрес да решат спора.
Сметката ми е декемврийската и я платих онзи ден.Първоначално публикувано от toto1
Тогава нема начин да е за 30 дена, сигурно са отчели 15-20 дни преди празниците, за да излезе толкова рано, като ги знам колко бързо работят.Първоначално публикувано от Lupus
@KonanVarvarina,
Климатиците са LG - три с 9000BU и един с 12000BU. Апартамента е с югозападно изложение и добра топлоизолация, с дъбова дограма и двоен стъклопакет с К стъкло. Без включени климатици за повече от 24ч температурата падаше до 13гр. А иначе в апартамента поддържаме около 22гр температура. Нали не си мислиш, че при този апартамент с изброената техника, нямаме средства да си осигурим желания комфорт? Топла вода ползваме от Топлофикация.
Неведоми са пътищата божии! Ще видим как стоят нещата, като дойдат януарските сметки.Първоначално публикувано от stefan_nankov
Не знам защо всеки си смалява сметките за ток. Разходите на автомобилите също клонят кам нереалност. Аз пък за 39.97 кв. м. гарсониера среден апартамент с южно изложение и два климатика 7-ца и 9-ка + бойлер и пералня за ноември сметката ми беше 176.92 лв.
Lupus последно за колко дена е сметката ти?
Там си пише ако не се лъжа.
И колко човека живеете в апартамента?
Щях да забравя, не ми отговори каква е електрическата мощност на климатиците.
Целият апартамент ли топлиш с тези климатици?
И един мой пост изтриха преди малко- мой коментар на нелепата публикация за домашната атомна централа.
Беше саркастичен, ироничен, но не бих казал обиден. Въпросът май е че са доста тънкообидни и без чуство за хумор. Цялата работа замирисва на "или ходиш по гайлето или те трием".
Lupus - колко пари даваш за топла вода през зимните месеци ако не е тайна?
Искам да сравня просто.
Това написах в една друга тема. Само ще допълня че климатик имам само в хола, в спалните съм също с Адакс, който подържа 20градуса през цялата нощ. Случвало ми се е да минавам от 23 градуса на климатик от хола на 20градуса на конвектор в спалнята и да ми се струва че в спалнята е по-топло.
Първоначално публикувано от valyo
Oтоплявам 92кв апартамент - хол+кухня=37кв -източно изложение - отопляват се с 12-ка Осака(споменатата в началото на темата), детска стая- 14-15кв -две външни стени, север и изток- конвектор ADAX -1500W поддържа почти през цялото денонощие 22градуса, спалня - 14-15кв -две външни стени, север и запад - "смядовски" (от белите) радиатор - работи прдимно вечер от 21до 07 сутринта, подържа около 20-21 градуса.Първоначално публикувано от siliev
Към тях като добавим - хладилник с фризер (2 компресора), електрическа фурна, керамични котлони, микровълнова фурна(1850W), пералня, 2 телевизора, два компютъра, ел.бойлер(това "чудо" харчи много...) и N на брой осветителни тела - сметка за ток за декември - 165лв (довечера мога да кажа с абсолютна точност)