Страница 14 от 24 ПърваПърва ... 41213141516 ... ПоследноПоследно
Резултати от 196 до 210 от общо 360

Инверторен климатик или конвекторен радиатор?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Re: инвертор или конвектор

Цитат Първоначално публикувано от 22ovoltov
    ...Четейки тази тема , изпитвам странното усещане,че започва да ми расте опашка. ...и започвам да изпитвам необяснимо влечение да се катеря по дърветата. ....не знам що ?
    Първичен инстинкт? Родова памет?
    Мен вече неудържимо ме сърби да разкажа един брадат виц, макар че ще е:

Задават въпрос на Радио Ереван:
    Как се вари шопска глава?
    Радио Ереван отговаря:
    Слагате в една тенджера една шопска глава и едно паве. След като павето уври, варите шопската глава още четири часа.

2.  

3. Member
    Тук е от
    Nov 2001

Цитат Първоначално публикувано от 22ovoltov
    ...Четейки тази тема , изпитвам странното усещане,че започва да ми расте опашка. ...и започвам да изпитвам необяснимо влечение да се катеря по дърветата. ....не знам що ?
    Ами сигурно защото ти се иска да поскачаш от клон на клон и от дърво на дърво на воля, защото там няма клими
    Цитат Първоначално публикувано от siliev
    Абе Конан ли си Варварин ли си , не те знам къв си но незнам само докога ще продължаваш да викаш на черното бяло. Айде набутал си се с тия конвектори набутал си се но никога не е късно да си купиш и ти климатик и да спреш с безмислените си упорства
    Абе хора, защо си мислите, че всеки трябва да споделя догматичното ви убеждение, че климатикът е безалтернативен уред за отопление???
    От Нова година се каня да драсна тук нещо по-дълго, ама все нямам време да го оформя подобаващо.

4. Member
    Тук е от
    Oct 2007

Аз съм за клима-та и не съм за конвектора. Вярно е, че една печка духалка също топли. Консумира сумати киловати обаче. Направил съм си сметка - цената, която дадох за климатика ще ми се изплати точно за 9-10 години от икономията, която ще реализирам за ел. енергия. Последното обаче не ме притеснява изобщо, пожене комфорта който получавам в помента за отопление, пък и лятото за охлаждане е несравним. Комфорта който получавах от акумулиращата печка бе съвсем незадоволителен - много ток, а в стаята пак студено. Върху печката верно че беше супер .
    С конвектори не знам как е, мисля че ще топлят добре зимата и ще успеят да реализират дадената температура.. само дето не знам дали има такива конвектори, които да духат равномерно топло (не силата на струята въздух а горещината). В повечето случай или излиза адски топъл въздух или нищо не излиза, което прави отоплителния процес по-инертен пък и създава неприятни усещания в близост до конвектора. При мене на инверторната клима този ефект го няма. Ако му задам 22 градуса и в стаята е 22, като кажи речи в цялото помещение е равномерна температурата без резки граници, които да се усетят.
    То сега добре, но лятото предполагам също ще ми е добре с тези жеги при които без охлаждане се мъча да заспя по 3-4 часа от непоносимата жега. Или като цяло за мен решението да взема клима бе комфорта, който получавам в сравнение с конвектора и не чак толкова общата цена разсрочена във времето.
    И понеже съм отговорен ... и много се чудих преди да инсталирам климата по отношение на стая за малко дете: дали е добре, не е ли добре.. че то вече всичко е вредно. Да кажем детето да спи до WiFi безжичен рутер лъчещ на 2.4ГХз. Ниската влажност я има и при конвектора и за това се подсигурих с овлажнител на въздуха (макар и да не знам колко е ефективен). Това за вирусите и плесените, които се събират по ламелките на питата е вярно, но пък за тази цел редовно си чистя вътрешното тяло и особенно филтрите и мисля, че с малка грижа и системна само-профилактика последното няма да е основния проблем. Остава проблема със струята въздух, която или я насочвам странично че да е далеч или пък го пускам на тих режим, при който почети не се усеща тази струя.
    И въпреки това - масово хората казват че климатиците били "болестта на 21ви век", както и твърдението че "очаквай да се стоплиш с климатик когато навънка падне под 0*". Лично аз не мога да се съглася и с двете твърдения. Моята клима си топли точно толкова колкото искам и през тези големи студове, които изминаха.. а пък за болестта не знам - лично аз се чуствам много по-добре спрямо миналата зима когато бях на акумулираща печка.

5. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2007

Ей голямо шоу е тази тема, дано админа не я заключи

6. Member
    Тук е от
    Oct 2007

Цитат Първоначално публикувано от stekyman
    Ами сигурно защото ти се иска да поскачаш от клон на клон и от дърво на дърво на воля, защото там няма клими Абе хора, защо си мислите, че всеки трябва да споделя догматичното ви убеждение, че климатикът е безалтернативен уред за отопление???
    От Нова година се каня да драсна тук нещо по-дълго, ама все нямам време да го оформя подобаващо.
    ... Аз ти предлагам докато не си се развихрил ,паралелно с конвектора и климатика да развиеш и темата.. .......Кое е универсалното средство за транспортиране на товари.Камион-тир,пикап,кучешки впряг ,тибетски як или камилата..... ....Ако питаш мен, това е конския впряг. Става и за равнина,планина,пустиня...и за снеговете на антарктида.Следва ли от това ,да вземем решение да не използваме останалите изброени по-горе методи за транспортиране на товари. Ако разгледаш внимателно мненията по темата ще забележиш ,че никой не отрича напълно конвектора.Въпроса е в кой случай е практично да се използва един от двата уреда.Според преобладаващоте мнения климатика има предимство пред конвектора.....Както и камиона пред конския впряг.

7. Member
    Тук е от
    Dec 2007

Цитат Първоначално публикувано от Pat
    ...А по темата - НЕ оспорвам нито една твоя дума, напротив, като човек когото познавам лично, мога да заявя пред останлите, че вярвам на всеки един факт изнесен от теб.:default
    Pat,далеч съм от мисълта да обвинявам Lupus в лъжи,а само в некоректно изнесени данни.Какво имам в предвид:
    Това е твоето изказване:
    Oтоплявам 92кв апартамент - хол+кухня=37кв -източно изложение - отопляват се с 12-ка Осака(споменатата в началото на темата), детска стая- 14-15кв -две външни стени, север и изток- конвектор ADAX -1500W поддържа почти през цялото денонощие 22градуса, спалня - 14-15кв -две външни стени, север и запад - "смядовски" (от белите) радиатор - работи прдимно вечер от 21до 07 сутринта, подържа около 20-21 градуса.
    Към тях като добавим - хладилник с фризер (2 компресора), електрическа фурна, керамични котлони, микровълнова фурна(1850W), пералня, 2 телевизора, два компютъра, ел.бойлер(това "чудо" харчи много...) и N на брой осветителни тела - сметка за ток за декември - 165лв (довечера мога да кажа с абсолютна точност)
    А това е изказването на Lupus:
    Цитат Първоначално публикувано от Lupus
    Абе не знам дали климатика е отоплителен уред, ама аз с две мултисплит системи с 4 вътрешни тела отоплявам 140кв апартамент. Към тях като добавим - хладилник с фризер, електрическа фурна, керамичен котлон, електрическа скара, пералня, миялна, четири телевизора, от които една плазма 42", два компютъра и N на брой осветителни тела - сметка за ток за декември - 103,61лв. Ако бях се отоплявал с конвектори май щеше да ми се отели вола.
    Прочети и ще видиш къде е разликата, и защо не обвинявам теб в некоректност а него.
    И да разберат другите (паветата ) за какво иде реч ще се постарая да поясня:
    1.Некоректно изнасяне на периода на отчитане-той твърди че е за месец декември който си беше доста хладничък,
    2.Твърди че подържа комфортната за него температура от 22*-но не уточнява че климатиците му работят сумарно не повече от една седмица на месец т.е. температурата в жилището му е 22*само една седмица в месеца а в останалото време е по ниска (в което не виждам нищо лошо щом така се чувства добре и му е комфортно).
    3.Не каза че не използва ел.енергия за затопляне на водата която използва в банята и евентуално в кухнята-това в последствие го сподели но когато аз му зададох ироничен въпрос,повтарям ироночен а не нагрубяващ (които той наверно изтри).
    И сега ако аз имам жилище с неговите параметри и видя сметката му от 103 лева:
    1.Реша да мина на неговият вариант с четири климатика за отопление,
    2.Реша да се възползвам от съветите на 90% от съфорумците че климатика е икономичен и ефективен ако не се изключва през зимата, и го включа да ми подържа 22* и него изключвам ,
    3.За топлата ми вода се грижи бойлер който както казахме не харчи малко.
    Аз съм напълно сигурен че сметката ми няма да е 103 лева ,а от 2 до 3 пъти (повтарям пъти) по голяма.
    Но както казах аз съм счетоводител и ако не друго то поне мога да смятам и ще подложа всичко това на съмнение както и направих,но ако е човек който вярва сляпо какво става тогава.
    Lupus,нищо лично просто ти оповести сметката си за тока.
    И наверно това е последният ми пост в тази тема защото както виждам все повече хора се замислят за алтернатива на климатика като средство за отопление, и това ме радва.

8.  

9. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2005

Цитат Първоначално публикувано от siliev
    Ти май не правиш разлика между цена за пренос на електроенергията и цена на електроенергията
    Я се запознай малко по-подробно http://www.eon-bulgaria.com/bulgaria...ces_actual.htm
    Ти май не четеш добре. Правя разлика и точно това съм написал. Цената за пренос (точка 1 от линка ти) е еднаква през цялото денонощие, заради което разликата между дневна и нощна тарифа в сумарната цена в сметките е само около 1.6 пъти (въпреки че разликата по точка 2 е 2.6 пъти).
    А ако човек през деня е на работа и топли жилището само вечер и нощем, разликата между акумулираща печка и обикновен радиатор може да стане съвсем символична.

10. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Типичен пример, когато недостигат аргументите да се ползват нападки и инсинуации
    Цитат Първоначално публикувано от KonanVarvarina
    .......не обвинявам теб в некоректност а него.
    1.Некоректно изнасяне на периода на отчитане-той твърди че е за месец декември който си беше доста хладничък,
    ..........
    Кое е некоректното тук, когато дадох линк към фактурите си за година назад? Това са данните по отчитането на енергото, а не мои собствени. Периода е техен и касае около месец в зависимост от датата им на отчитане.
    2.Твърди че подържа комфортната за него температура от 22*-но не уточнява че климатиците му работят сумарно не повече от една седмица на месец т.е. температурата в жилището му е 22*само една седмица в месеца а в останалото време е по ниска (в което не виждам нищо лошо щом така се чувства добре и му е комфортно).
    .......
    Когато поиска повече информация, дадох точните часове на работа на всеки един от климатиците в къщи. Това некоректност ли е?

3.Не каза че не използва ел.енергия за затопляне на водата която използва в банята и евентуално в кухнята-това в последствие го сподели но когато аз му зададох ироничен въпрос,повтарям ироночен а не нагрубяващ (които той наверно изтри).
    .................
    Това също не е истина! Още в Отговор #175 посочих, че ползвам топла вода от Топлофикация.

...........
    Lupus,нищо лично просто ти оповести сметката си за тока.
    И наверно това е последният ми пост в тази тема защото както виждам все повече хора се замислят за алтернатива на климатика като средство за отопление, и това ме радва.
    Сметката я оповестих още снощи. Ако я анализираш като счетоводител и махнеш относително постоянните разходи за другите електроуреди, ще си направиш изводите за консумацията на климатиците за отопление и охлаждане за година назад.
    И последно - дано наистина да ти е последния пост по въпроса, защото май досади на всички.

11. Member
    Тук е от
    Jul 2007

но и никой не може да ме убеди че климатик може да топли за по малко от 40лева на месец (има един начин да слезе под 40 лева и тои е ако не се включва).
    ХАХХАХАХА
    Шегаджия

Как ти звучи да отопляваш 20 квадрата , без климатика да се гаси , за 15 кинтака за 30 дена ?
    Е тука съм го описал по-подробно http://forum.setcom.bg/index.php/topic,30257.100.html

12. Тук е от
    Jan 2008

Спора в тази тема достигна невиждани от мен висоти.
    Все пак всички сме хора, не е нужно да стигаме до обвинения в лъжи. Е, някои твърдения могат да се вземат за подвеждане, но не нужно да се стига чак дотам.
    Аз също съм живял на климатик - ако е включен постоянно, няма как да е чак толкова икономичен, но си има и предимства.
    За съжаление, в този форум има твърде много побъркани на тема климатици хора, нежелаещи да признаят неговите недостатъци и да ги съпоставят с предимствата му. Как да обясним теми във форума като "Фуджицуто умря" или "размразяване на климатици", да не говорим за някои други.
    И все пак Lupus без да се обиждаш - имате специална тема за разходите на климатиците, където е уточнено в какъв формат се дават данните за разходи. Ти , като модератор, не може да не знаеш как се дават данни - беше редно да посочиш данните си коректно още от самото начало. Тогава нямаше да се стига до такива обвинения, а и щяхме да обсъждаме смислени твърдения.
    Това е от мен.

13. Тук е от
    Dec 2007

Веднага поправям пропуска, ако повече от два дни не се пуска конвектора, в стаята става около 14-15 градуса, когато навън е около нулата. В помещението с климатика е същото положение. Съседите отдолу имат същата външна изолация като моята, за вътрешна - не знам. Съседите отгоре нямат нито външна нито вътрешна изолация. Дограмите на всички са PVC.
    При мен обаче рядко се случва да не пускам отоплението за повече от 8 часа. Така че много по-бързо се достига желаната температура и уредите влизат в режим на поддържане на температурата. ....каквато е идеята и при инверторите....
    ....Pat сигурен ли си ,че не си излъгал в тоя пост... ...Защотото ако това около нулата е ,минус 1 плюс 1 и ми кажеш колко квадрата ти е прозореца ще ти докажа ,че лъжеш... ...Засега ще ти кажа само, че направих опит в помещение което беше 14 градуса при външни минус 9-4 и се оказа , че за 48 часа нон стоп работа на 1000 вата духалка, не можах да мина 20 градуса.По скоро 19 държи.Това нещо в помещение 14 кватрата,което е проветрявано за по 30 минути в денонощието,към коридора,който е 17 градуса,затоплен от климатика.

14.  

15. Pat
    Pat е офлайн
    Senior Member Аватара на Pat
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    Варна

Още едно уточнение от мен: По-горе цитираната сметка се отнася за периода 17.11-18.12. Истинската зима започна след това, така че действителните разходи за големите студове ще ги видим в януарските сметки.

Добавено относно горния пост:
    прозореца е точно 1,45м х 1,60м

Незнам какво ще ми доказваш , но фактите са си факти..... Ако искаш ела и мери

16. Member
    Тук е от
    Oct 2007

То понеже гледам че хорицата главно спорят за разхода на ток. Не ми се искаше още сега да пускам фитила, понеже устройството не е завършено.. но до 2-3 месеца ще е тествано напълно и който иска може да си го поръча и да си мери разхода на ток. Та ето за какво става въпрос: Малка кутийка, която клонира протокола на дистанционното управление (за сега се разработва само за Fujitsu модели). Тази кутийка управлява климатика дистанционни през интернет от всяка точка на света посредством юзер и парола. Освен това следи: една външна истинска температура (на сензор с точност 0,0625*) непосредственно до външното тяло, както и вътрешната в помещението. Цялото захранване на климатика минава през кутийката - тя мери консумацията във всеки момент от време и я съхранява в паметта (флаш - енерго независима, както и двете реално-времеви температури). Така може да се съди за едективност и разход на топлинна енергия и на ел. енергия реално. И най вече.. може да се включи и конвектор вместо климатик - същите измервания ще са налични и за него. През WEB освен това може да се спира директно тока на захранващия съединител - изход от измервателната кутийка. И така всеки ще може да си мери и да показва точно данните.
    Само не знам .. дали реално ще има достатъчно заинтересувани за това устройство. С помощта на ревърс инжинеринг успях да смъкна протокола на дистанционното на Фюджитсу побеже от официалните представители нищо не дадоха.. реално може да се ползва и за всеки един модел и марка, стига да се направи същото и за него. Последната операция си е трудоемка. Та за сега платките са на ниво проект и протопип. Очаквам цената на джаджата да дойде около 100лв (малко скъпичко удоволствие) но пък.. ще се разполага с пълен лог за това колко е студено навънка и колко топли вътре и колко харчи за цялото това удоволствие...

17. Тук е от
    Dec 2007

направи го и пак ще говорим. лан интерфейс ли има? къде се включва на климатика? по веригата преди климата ли? датчиците за температура отделно ли са?

18. Member
    Тук е от
    Oct 2007

Цитат Първоначално публикувано от hacked
    направи го и пак ще говорим. лан интерфейс ли има? къде се включва на климатика? по веригата преди климата ли? датчиците за температура отделно ли са?
    Да - зака4а се през LAN интерфейс и има ВЕБ сървър вътре - всичко е достъпно през него, както и за командите за управление на климатика. През устройството преминава директно захранването, като в него се ползва чип за мерене на ел.енергия от тези дето се поставят в новите електронни електромери - дава един тик на изконсумирани 100W (за точното скалиране на тико-вете все още се мисли каква да е разделителната способност). Мерят се тиковете и така се смята консумираната ел. енергия. Затруднява ме слагането на часовник за реално време (което ще позволи отчитането на дневна и нощна). Но мисля че с малко повечко усилия ще го направя да се синхронизира през тайм сървър директно от интернет. Управлението на климартика става по вграден инфрачервен предавател - реално не е нужно да се прави някаква директна връзка за управлението по кабели към чиповете и платките на климатика. Показанията на вградения ВЕБ сървър се опресняват през 1 секунда. Реално може да се монтира зад всеки рутер с редиректване на порт към IP адреса на устройството или пък може директно да се закачи към истински IP адрес, заделен само за него.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 14 от 24 ПърваПърва ... 41213141516 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. маслен радиатор, конвектор ( АДАКС ) или климатик?
    От ops5 във форум Електрическо отопление
    Отговори: 19
    Последно: 21-10-22, 22:09
  2. Препоръчайте инверторен климатик
    От cecko във форум Основни принципи, теория, линкове и технически въпроси
    Отговори: 0
    Последно: 22-09-12, 00:12
  3. Продавам конвекторен радиатор AIRELEC PARIS ELEC.2000W
    От Dream85 във форум Приключили продажби
    Отговори: 4
    Последно: 21-07-12, 09:39
  4. ПРОДАВАМ конвекторен радиатор DELONGHI
    От gazdata_83 във форум Приключили продажби
    Отговори: 20
    Последно: 19-04-11, 14:56
  5. Обикновен или инверторен климатик?
    От hellenlaw във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 13
    Последно: 09-11-09, 20:04

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе