Страница 16 от 24 ПърваПърва ... 61415161718 ... ПоследноПоследно
Резултати от 226 до 240 от общо 360

Инверторен климатик или конвекторен радиатор?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

1. Тук е от
    Jan 2008

Re: инвертор или конвектор

Цитат Първоначално публикувано от blue1
    Ако беше по икономичен от инверторен климатик със сигурност щяха да направят и такъв тест.
    Хм... Киловатчас при газово отопление струва между 0,07 лв и 0,08 лв. При ток е ...... не съм сигурен за точните крайни цени, но дневна май стана към 0.16, не съм сигурен за нощната.
    Лошото е че първоначалната инвестиция може да се окаже по-голяма. Метър медна тръба за газ отиде над 35 лв . Но пък има и газови конвектори, за които чувам само добри думи напоследък.
    А иначе при описаното различие, за мен ще е интересно да видя сравнение, дадено в килоджаули между електрически конвектор и климатик, при разположение на конвектора откъм външната стена на помещението, включен на макс.

2.  

3. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2007

Стефан аз мислех, че спора касае уреди използващи електричество. Газовият конвектор аз също смятам, че е по-икономичен, но и там има ред сравнения който могат да се правят.

4. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Цитат Първоначално публикувано от blue1
    Стефан аз мислех, че спора касае уреди използващи електричество. Газовият конвектор аз също смятам, че е по-икономичен, но и там има ред сравнения който могат да се правят.
    И аз мисля, че е така - електрически конвектор срещу инвертор. А иначе не помня вече дали в тази или друга тема го казах: Най-икономичното отопление е с кюмбе на дърва, ако дървата си ги сечеш сам в гората, без да те види горския.
    Има и нещо друго - цената на газта се ръководи от цената на петрола, а той расте с много по-бързи темпове от цената на електроенергията. При това газ си нямаме, а ток все още има и той се добива от сравнително по-евтини първични суровини - нискокалорийни въглища, вода и уран.

5. Тук е от
    Jan 2008

Въглищата и урана също си ги купуваме.

6. Тук е от
    Jan 2008

Цитат Първоначално публикувано от Lupus
    Има и нещо друго - цената на газта се ръководи от цената на петрола, а той расте с много по-бързи темпове от цената на електроенергията. При това газ си нямаме, а ток все още има и той се добива от сравнително по-евтини първични суровини - нискокалорийни въглища, вода и уран.
    Това е толкова елементарно и опростено като начин на разсъждение, че дори няма да си направя труда да го оборвам и коментирам.
    Просто посочих едно интересно изследване, което според мен подсказва някои изводи. Ако не можете или не желаете да ги направите, в крайна сметка нямам намерение да ви го набивам в главата. То си е за вас.
    Вярно е, че поизлязох малко от темата посочвайки пример с газта, но как бихте коментирали този пост от вашия колега blue1 - http://forum.setcom.bg/index.php/top...html#msg280104
    За известно време преустановявам постовете в този форум, че не остана с кого да се чешете изглежда- ще ви оставя да сте си самодостатъчни с другите модератори.

7. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Цитат Първоначално публикувано от stefan_nankov
    Това е толкова елементарно и опростено като начин на разсъждение, че дори няма да си направя труда да го оборвам и коментирам.
    Просто посочих едно интересно изследване, което според мен подсказва някои изводи. Ако не можете или не желаете да ги направите, в крайна сметка нямам намерение да ви го набивам в главата. То си е за вас.
    Вярно е, че поизлязох малко от темата посочвайки пример с газта, но как бихте коментирали този пост от вашия колега blue1 - http://forum.setcom.bg/index.php/top...html#msg280104
    За известно време преустановявам постовете в този форум, че не остана с кого да се чешете изглежда- ще ви оставя да сте си самодостатъчни с другите модератори.
    Не подскачай като ощипана мома на селско хоро! Коментирах газта по две прочини:
    1. Темата беше за инвертор и електрически конвектор
    2. С поста си визирах цената на инвестицията за газ и по-бързото нарастване на неговата цена в сравнение с тази на тока и необходимостта от внос.Кое ми е елементарното и опростеното като начин на разсъждение? Къде видя да оспорвам изследването? Аз също се занимавам с наука и уважавам труда на колегата. И те моля мери си приказките и не ми го набивай! Запази го набиването за хората от твоята среда, в моята не се употребява такъв език. ОК?

8.  

9. Member
    Тук е от
    Oct 2007

Айде и аз малко оффтопик да коментирам (професионално разбира се) част от горните постове свързани с водно (парно отопление) с ел. котел например. Не е по темата защото не влиза в конвекторния тип уреди. Но ето кратки отговори на някой от въпросите:

1. Радиатора се монтира под прозореца, който се явява основен източник на топлинни загуби (тоест той се явява основен източник на студ). Монтиран там така той не само компенсира оптимално тези загуби, но и блокира въздушно загубния път поради естественната си конвекция. Това обаче не се отнася за климатик. Ако монтираме нашия климатик над прозореца ефекта няма да е такъв!. За това за конвекторни прибори (тип духалки) не е чак от такова значение къде ще се монтира последният.

2. Има сложна зависимост за това колко са топлинните загуби на едно домакинство /апартамент или къща/. Всичко е от значение, не само топлоизолацията, но и разположението -юг/север, местността, типа стени, типа строителство, номера на етажа.. Имам компютърна програма (пригодена за обекти в БГ - разполагаща със всички коефициенти отговарящи на дадена местност/град в БГ), в която се въвеждат всички тези фактори и процеса на изчисление е доста ресурсоемък. В крайна сметка, като изход имаме необходимата топлинна мощност, която е необходима за всяко едно помещение в сградата. Но.. ако искаме да си спестим тези сложни сметки можем съвсем грубо (МНОГО ГРУБО) да приемем че ако имаме средно-добра топлоизолация (топлинни загуби) то за средно-статистическия случай са нужни около 60W топлонна мощност на кубичен метър. Ако нашето помещение е с обем 30кб/м то топлинния източник трябва да е: 30*60=1800W .. или 1.8kW. Ако си направим локално парно то общата мощност необходима от котела (газов, навтов, на твърдо гориво или ел.котел на ток) е сумата ит всички топлинни загуби в помещенията. Ако отопляваме един апартамент, тогава инвестицийте са оправдани (един ел.котел е към 700-800лв; разширителни съдове, тръби и радиатори.. обща инвестиция не по-малко от 3-4 хиляди лева).

3. Интересно е колко ток ще харчи този ел.котел? Това за да си обясним и процеса на отопляване и неговата динамика. Ето как стоят нещата на практика. Ако да кажем разгледаме горния пример за една стая и ел. котел от 1.8kW то той не работи постоянно през цялото време. Ако инсталацията е добре изчислена и оразмерена (имам в предвид да са изчислени точно топлинните загуби, които трябва да се покрият), то котера работи на пълна мощност докато се достигне номиналната температура в помещението (в повечето случай това е 24 градуса). След като се достигне зададената температура, то сензор изключва и включва ел.нагревателя (това се отнася и за газови и навтови котли/горелки). Не може да се оптимизира (може леко, но не в такава прицизност) и при котли на твърдо гориво. Целта е постъпващата вода на входа на радиатора да е с необходимата температура, а при затоплено вече помещение и връщатата температура на водата ще е по-висока и за това не се налага толкова интензивно да работи нагревателя в котела.

Извод от точка 3: Практиката показва че за 24 часа (за едно денонощие) то постоянната работа на ел.котела е в еквивалентност около 10 часа. Това иде да рече, че тези 1800W се харчат в продължение на 10 часа за едно цяло денонощие.

Извод 2 от точка 3: Същото може да се разглежда и за климатик, който вече е влезнал в стационарен режим (режим само на поддържане на топлината в помещението). Какво се отнася обаче за климатика - извесно е че при тях има т.нар. COP фактор. И вместо тези 1800W за да се изгенерира толкова количество топлина той ще изхарчи от мрежата точно P/COP.. или ако COP-a e 3.9 (за не толкова студено време), това прави само 460W, които ще се консумират в продължение на 10 часа за едно денонощие (ако климатика не се изключва и работи вече в режим). Така - вече всеки може да направи разлика какво печели за едно денонощие от цялата сметка...

А ето и какво става ако температурите паднат: COP-a пада да кажем на 2 или дори 1.8 - но пак от мрежата дори и в тези тежки случай ще се изконсумират 1000W, вместо тези 1800 нужни за самия котел.

Иначе тези неща до тука ги давам от опит на сериозни проектантски и изпълнителни фирми (с които съм доста фамилярен), занимаващи се с проектирането и изграждането на отоплителни инсталаций (водни - с радиаторни системи). Това са извадки от теорията и практиката... Другата статистика от последните е: дървата вече скачат като цена. На последък хората минават на ел.котлета с тенденция като се подхване масовата газификация да се мине към нея. Защо се бяга от дървата: мръсна операция, цапа, не е технологична и трудно се автоматизира и оптимизира отоплителния процес. Като човек тегли чертата и излиза че ел.котле на ток му спестява доста 'мръсна' работа за оправдан разход (спрямо дърва).

Едит: та ето как излизат и реалистичните сметки за ток за един климатик с COP 3.9 от зададения пример по-горе: 460W *10h * 31 Days = 142.6kW/h * 0.2лв = 28.52лв за месец (колкото на пракрика и за забелязах че ми се е увеличила сметката за тока реално - почети същите условия и размери на помещението).

Забележка: Какви мерки съм взел за да подсигуря тези 1800W? Известно е че отдаваната топлинна мощност от един киматик спада със спад и на външните температури. Аз съм го презапасил така, че да има резерв по номинална мощност (незнам колко е правилно) но целта ми е тези 1800W да може да се отдават дори и при екстремно ниски външни температури (-12 .. -17 градуса). Известно е, че COP спада доста при много ниски температури. При презапасяване по мощност COP-a спада значително по-малко спрямо слуая ако климатика се избере на ръба.

А ето сега и какво излиза с ел. котел: 1800W * 10h * 31 days = 558kw/h за целия месец * 0,2лв = 111.6лв. Вижда се веднага колко е разликата от икономия на ел. енергия.

И ето нещо весело накрая:
    http://dockera.com/pics/fun/server.jpg

10. Тук е от
    Jan 2008

Board_Man,ще се опитам да реша една задачка по твоята логика и ще те помоля да я коментираш.
    Условието на задачата се съдържа в този пост:
    Цитат Първоначално публикувано от Lupus
    Абе не знам дали климатика е отоплителен уред, ама аз с две мултисплит системи с 4 вътрешни тела отоплявам 140кв апартамент. Към тях като добавим - хладилник с фризер, електрическа фурна, керамичен котлон, електрическа скара, пералня, миялна, четири телевизора, от които една плазма 42", два компютъра и N на брой осветителни тела - сметка за ток за декември - 103,61лв. Ако бях се отоплявал с конвектори май щеше да ми се отели вола.
    А сега и решението:
    140*2,6=364 куб.метра
    364*60=21840 Вата=21,840 кВт-това е мощноста която ни трябва за да топлим това жилище.
    Климатиците са с COP не повече от 3,2- примерно
    21,840/3,2=6,83кВт –това е ел.мощност с която климатиците ще топлят апартамента.
    6,83кВт*10часа*31дни=2117 кВт за един месец.
    2117*0,2=423 лева-тези пари ще ни са необходими за да топлим това жилище.
    Въпросът е :-Как става така че при необходими 423 лева само за отопление,той изразходва 103 лева за цялото домакинство ?

11. Member
    Тук е от
    Jan 2008

macenko сигурно мнжителят 10 или 31 нее толкова т.е не 10 часа и не 31 дни иначе няма как...по математически де

12. Member
    Тук е от
    Oct 2007

И коефициента 60W на кубичен метър вече не е толкова. При полужение че се отоплява целия апартамент тогава загубите от стените на вътрешните помещения падат. Ако има и добра топлоизолация на всочки външни стени тогава още повече ще паднат. Коефициента може да стигне и до 40W/на кубик даже и да падне. Това е ако се топли този целия обем до 24 градуса за целия период от време (31 дни и по 24 часа на ден). Аз лично не бих топлил постоянно хол, в който стъпвам веднъж на ден за 2 часа. Предполагам че и там случая е подобен - едва ли се топлят излишно в целия период от време абсолютно всички стай или обем.
    Лично аз плащатм по 55-60лв за ток само за домакински нужди (без топлото) - това са бойлери (които си ги включвам много често и през деня обаче), пералня, 2 ПЦ-та, ТВ-та и други ел. консуматори. Някой като ми каже че плаща по 10лв за ток на месец да цялото домакинство аз направо се ошашквам, но според мене ако се живее интензивно в този голям апартамент със битовите уреди идва малко 103лв за всичко с топлото... Е, винаги има и некалебрирани електромери.. например преди да сменят стария електромер с нов разхода при едни и същи условия ми беше с около 15лв по-нисък за месец

13. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

@Board_Man,
    Грешката му идва и от това, че не чете. Ако беше погледнал пост #181, щеше да види кой климатик колко часа работи. Грубата сметка показва, че климатиците работят средно по 6 часа на ден, при един добре топлоизолиран апартамент( виж пост #174 ), където и при -20 навън, температурата в хола не падна под +13гр, а температурата, при която у нас се стои е около 22гр.

Добавено:
    Средномесечната температура за София може да се види от тук: http://info.meteo.bg/obstanovki/200712/T.jpg
    Така че когато се правят сметки, трябва да се вземат в предвид всички данни.

14.  

15. Тук е от
    Jan 2008

Board_Man,прочетох внимателно постовете ти и продължавам с решението:
    Предполагаме че отоплението в тези 103лева е в рамките на 50лева,и климатиците работят по 6 часа на ден.
    ((50:6):31):0,2=1,34кВт-това е ел.мощност с която се толи апартамента
    1,34:364=0,0036 кВт или 3,6 ВАТА –мощноста която е изразходвал за отопляване на 1 куб.метър.
    Казваш че мощноста необходима за отопляване на 1 куб.метър може да слезе и под 40Вата ,но може ли да слезе до това равнище от около 4 Вата.И ако да то каква е тогава необходимоста от климатик, кагато можеш спокойно да се толиш с една крушка.

16. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Пак бъркаш бе @macenko!
    Ето тук човека е казал:
    Извод от точка 3: Практиката показва че за 24 часа (за едно денонощие) то постоянната работа на ел.котела е в еквивалентност около 10 часа. Това иде да рече, че тези 1800W се харчат в продължение на 10 часа за едно цяло денонощие.
    1. Ако приложим пак този коефициент 0.42 на натоварване по време ще имаме вече не 6 а 2.52 часа работа с пълна мощност, спрямо която ти смяташ.
    2. Височината на апартамента не е 2.6, а 2.4м
    3. Изброил съм отопляваните помещения, в които се поддържа тази температура от 22гр. От тази квадратура (140) трябва да махнеш две бани, дрешник и голям коридор - разбирай около 30кв.м.
    Хайде хващай пак молива!

17. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2005

Цитат Първоначално публикувано от stefan_nankov
    Значи консумацията на енергия при инвертор и конвенционален климатик за достигане на една и съща температура е доказано, че е различна. Никой не твърди, дори аз, че инвертора е по-малко икономичен от конвенционалния ... Просто посочвам, че работата на климатика (пък бил той и прехвален скъп инвертор), поставен при идеални условия, ще е подобна на разглеждания вариант с поставяне на радиаторите вътре в стаите, а не към границите на помещението ... Та това за бързото достигане и дългото поддържане е малко нелепо.
    Не разбрах кое му е нелепото.
    Основната печалба (говоря само за енергийната ефективност) при инверторите доколкото разбрах е, че при постоянна работа на ниска мощност имат по-висок COP поради константния размер на външния топлообменник (1 KW топлина се поема през него по-лесно, отколкото примерно 4). Другите печалби са почти пренебрежими. Когато говорим обаче за първоначалното достигане до дадена температура, и инвертора, и конвенционалния работят на мах. При еднакъв COP според посоченото от теб изследване по-ефективен уред би бил този, който има по-висока топлинна мощност, а не непременно инвертора. Интересното е какво става после, когато тази температура трябва само да се поддържа. Инвертора ще работи в този случай с по-добър COP, обаче от цитираното изследване сякаш следва, че работата на мах води до ЗНАЧИМИ други икономии, така че какво ще се получи в крайна сметка, не изглежда ясно.

18. Тук е от
    Dec 2007

Board_Man,тези твои твърдения не са верни.
    Цитат Първоначално публикувано от Board_Man
    Извод 2 от точка 3: Същото може да се разглежда и за климатик, който вече е влезнал в стационарен режим (режим само на поддържане на топлината в помещението). Какво се отнася обаче за климатика - извесно е че при тях има т.нар. COP фактор. И вместо тези 1800W за да се изгенерира толкова количество топлина той ще изхарчи от мрежата точно P/COP.. или ако COP-a e 3.9 (за не толкова студено време), това прави само 460W, които ще се консумират в продължение на 10 часа за едно денонощие (ако климатика не се изключва и работи вече в режим). Така - вече всеки може да направи разлика какво печели за едно денонощие от цялата сметка...

Едит: та ето как излизат и реалистичните сметки за ток за един климатик с COP 3.9 от зададения пример по-горе: 460W *10h * 31 Days = 142.6kW/h * 0.2лв = 28.52лв за месец (колкото на пракрика и за забелязах че ми се е увеличила сметката за тока реално - почети същите условия и размери на помещението).
    1.Ако климатика е конвенционален няма да генерира както казваш ти 1800 вата ,а ще отдава максималната си мощност която в твоя случай сигуно е около 4-5 кВт.
    2.Ако климатика е инверторен то тогава всички твои твърдения отиват по дяволите,защото работи непрекъснато и кога каква мощност отдава само един господ знае.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 16 от 24 ПърваПърва ... 61415161718 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. маслен радиатор, конвектор ( АДАКС ) или климатик?
    От ops5 във форум Електрическо отопление
    Отговори: 19
    Последно: 21-10-22, 22:09
  2. Препоръчайте инверторен климатик
    От cecko във форум Основни принципи, теория, линкове и технически въпроси
    Отговори: 0
    Последно: 22-09-12, 00:12
  3. Продавам конвекторен радиатор AIRELEC PARIS ELEC.2000W
    От Dream85 във форум Приключили продажби
    Отговори: 4
    Последно: 21-07-12, 09:39
  4. ПРОДАВАМ конвекторен радиатор DELONGHI
    От gazdata_83 във форум Приключили продажби
    Отговори: 20
    Последно: 19-04-11, 14:56
  5. Обикновен или инверторен климатик?
    От hellenlaw във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 13
    Последно: 09-11-09, 20:04

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе