Страница 18 от 24 ПърваПърва ... 81617181920 ... ПоследноПоследно
Резултати от 256 до 270 от общо 360

Инверторен климатик или конвекторен радиатор?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Dec 2007

Re: инвертор или конвектор

Ти май пак искаш да почиваш? Този път дълго и продължително.
    Или ще се научиш да пишеш тук смислено и по темата, без да се отплесваш, или няма да пишеш...
    Ако имаш претенции, че миналия ти пост е бил изтрит неправилно - изпрати ми го на ПМ, нямам идея за какво е бил, не съм го трил аз, ще се коментира и ако наистина е изтрит без да е необходимо, този, който го е направил ще си понесе последствията. Ако е изтрит правилно, не разбирам за какво е този пост.
    ПС - Не дописвай становища тук - както казах и при миналия ти бан - оплаквания на ПМ!
    Крис

2.  

3. Pat
    Pat е офлайн
    Senior Member Аватара на Pat
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    Варна

250евро ма квадратен метър за саниране само.....това си е пладнешки обир! Не знам как вървят цените в момента, но преди 3 години когато си правих външната изолация -5см фибран от синия (на Дао)- ВСИЧКО заедно с шпакловане (2 ръце) и боядисване (фасаген, 2 ръце) ми излезе 57лв /кв.м.
    Упс....объркал съм се....30лв на кв.м.
    blue1, знам какво е климатична инсталация - ти виждал ли си какво представлява тази на спортната зала в Варна , а тази на митницата?

Цитат Първоначално публикувано от Pansim
    Pat в грешка си.
    Общото е в принципа на работа. И двете са термопомпи.
    Така е.... то тогава и дизеловия локомотив е почти същото като резачката за дърва... нали работят на един принцип

4. Member
    Тук е от
    Dec 2007

Board_Man,аз разбнирам желанието ти да защитиш тезата че ,отоплението с климатик е много евтино ,но някак не ми се вързват разсъжденията ти.
    Цитат Първоначално публикувано от Board_Man
    Е, да - а горе съм казал че общата еквивалентност е една и съща.. и това че ще си почива повече. Или тогава точка 1 и 2 ще е точко както я описа и @pepsin, но вече коефициента в точка 3 няма да е 10 а ще е бая по-малък (защото ще се изключва по-често и ще работи значително по-малко време).
    Колко е това значително по малко време?
    Защото по твоите сметки излиза че зада стигнеш ценовото ниво от 28 лева той трябва да работи малко повече от 3 часа.Кажи ми сега кой е този климатик който ще подържа температура от 24*(мисля че споменаваше нещо такова) и в денонощието ще работи сумарно само около 3 часа т.е. 1час работи -7часа почива.

5. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2005

KonanVarvarina, сметката е проста, стига да проявиш поне малко непреднамереност. В примера се говореше за 1800 вата отдавана мощност през 10 часа като достатъчна за поддържане на температурата 24 часа. Очевидно при 5000 вата отдавана мощност не е необходимо това да се прави пак 10 часа. Ако си направиш труда да прочетеш цитирания материал на руснака даже ще видиш, че при 3 пъти по-висока мощност необходимата температура се достига не 3, а примерно 5 пъти по-бързо. Така че като нищо климатика ще работи даже под 3 часа в горния случай. И разбира се, това няма да е в режим 1 час работа - 7 часа престой, а примерно 5 минути работа - 35 минути престой.

6. Member
    Тук е от
    Dec 2007

Цитат Първоначално публикувано от ggurov
    KonanVarvarina, сметката е проста, стига да проявиш поне малко непреднамереност. В примера се говореше за 1800 вата отдавана мощност през 10 часа като достатъчна за поддържане на температурата 24 часа. Очевидно при 5000 вата отдавана мощност не е необходимо това да се прави пак 10 часа. Ако си направиш труда да прочетеш цитирания материал на руснака даже ще видиш, че при 3 пъти по-висока мощност необходимата температура се достига не 3, а примерно 5 пъти по-бързо. Така че като нищо климатика ще работи даже под 3 часа в горния случай. И разбира се, това няма да е в режим 1 час работа - 7 часа престой, а примерно 5 минути работа - 35 минути престой.
    ggurov,виж сега наистина съм преднамерен,но ако си прочел другите ми постове щеше да разбереш че аз притежавам 6 климатика от които 2 в жилището си ,но никога до сега не съм видял някой от тях да работи в такъв режим 1 към 7.Ти лично виждал ли си такъв.Всъщност като се замисля може и да може да се постигне такъв режим-при външна температура 15* и подържана температура в помещението 18*.
    И ако си забелязал в тези сметки цената на тока е взета 20ст/кВт,а ако се сметне с реалната цена то сметката може да слезе и под 20лева-също доста съмнително.
    Погледни тази сметка не е моя,от форума е

http://img172.imageshack.us/my.php?i...creen01fz8.jpg
    Погледни и този пост:
    Цитат Първоначално публикувано от kantonaa
    От 19.12. до 19.01.2008 г.-693кВ. дневна и 337 кВ нощна.Два климатика-25ца и 22 ка работят нон-стоп на 18 гр. като няма никой, и на 19-21 градуса като се приберем.Нощем-на 18 гр.В месеците когато не ги ползвам дневната консумация за месец ми е между 180 и 200 кВ.
    По груба сметка 130-140 лв. за периода, което ще рече че осреднено двата климатика са изхарчили ок.100лв.Предвид атмосферните условия през този период смятам, че долу-горе е добре.
    А моята сметка за декември е 153 лева ,при сравнително постоянни сметки без климатик от около 70 лева -значи около 80 лева за двата климатика.Кажи как да не съм преднамерен.

7. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2005

KonanVarvarina, ако тока ти през есента (без включени климатици) е 70 лв, през зимата вероятно е повече. Например при мен електрическия бойлер сега дърпа доста повече ток, защото водата е по-студена, а и топлозагубите на самия бойлер са много по-големи. Вероятно същото е с пералнята (а и се перат повече килограми). Осветлението работи много по-дълго (тъй като се мръква рано) и т.н. Така че спокойно може сметката ти да е с 10 лв по-голяма без климатиците. Ако случая е такъв, се получава сметка по 35 лв на климатик. По-горе си писал "да стигнеш ценовото ниво от 28 лева". Толкова голяма ли ти се вижда разликата между 28 и 35 лв.?
    И още нещо, за режима 1:7. Ако говорим за конвенционален климатик (какъвто беше случая по-горе) 5 КW е доста голяма мощност спрямо типично използваните у нас. Като отчетем и намалелия COP при температури под нулата, нормално е да говорим по-скоро за около 3 KW. Така че в масовия случай климатикът ще трябва да работи повече от 3 часа, спрямо климатик 5 KW. А и при всяко тръгване климатика първите минути не духа много топло, така че едва ли е ефективно да работи само по 5 мин. преди да спре. От тая гледна точка сметки ок. 30 лв вероятно наистина могат да направят само инверторните климатици, тъй като не спират работа, а и имат COP над 5 точно при ниски обороти.

8.  

9. Member
    Тук е от
    Dec 2007

ggurov,не искам да прозвучи като заяждане но,ако приложиш същото разсъждение и реалната цена на тока-то при неговия случай ще се получи че се отоплява с около 10 лева на месец.Какъв трябва де е климатика му за да достигне тези нива.Колко познати имаш с климатици с COP по голям от 5.Аз смея да твърдя че климатиците ми FTXG25E на Daikin са едни от най добрите на нашият пазар, и са с COP=4,12.Топлоизолацията на жилището ми е направена с каменна вата на Rockwool,също една от най добрите на нашият пазар.Прозорците ми са PVC с профил на Кюмерлинг и К-стъкло бих казал пак едни от най добрите. Е при тези параметри и климатици аз не мога да сляза до тези нива,как мога тогава да повярвам че някой ги достига .

10. Member
    Тук е от
    Oct 2007

Цитат Първоначално публикувано от KonanVarvarina
    ggurov,не искам да прозвучи като заяждане но,ако приложиш същото разсъждение и реалната цена на тока-то при неговия случай ще се получи че се отоплява с около 10 лева на месец.Какъв трябва де е климатика му за да достигне тези нива.Колко познати имаш с климатици с COP по голям от 5.Аз смея да твърдя че климатиците ми FTXG25E на Daikin са едни от най добрите на нашият пазар, и са с COP=4,12.Топлоизолацията на жилището ми е направена с каменна вата на Rockwool,също една от най добрите на нашият пазар.Прозорците ми са PVC с профил на Кюмерлинг и К-стъкло бих казал пак едни от най добрите. Е при тези параметри и климатици аз не мога да сляза до тези нива,как мога тогава да повярвам че някой ги достига .
    Климатика ми е към 1700 кинта (еквивалентна цена с монтажа) и за тази малка стая в която живея сметката от 30лв. за месец ми е напълно реалистична и нормална. Не казвам че с 30лв топля целия апартамент, нито че вътре са включени и домакинските ел.уреди и разходи. Но замисли се - и ти плащаш горе долу толкова по горните примери ако не си с интвертор, като се отчете факта че твоя, който не е инвертор е с около 30-40% по-неефективен (дори и да е най-добрия) сравнен с най-добрия инвертор. Така че като разделиш твоите .. колко се падат, по 35лв на климатик и като вземеш в предвид по-голямата ефективност на инверторчето сметни какво се получава. А смея да твърдя че COP-a при мене не е 5, но и не пада под 3,5 в кажи речи 80% от активната работа. Сега чакам сметката за последния, най-студен месец - не мога да кажа колко ще е, но когато излезне ще я публикувам съвсем искренно без значение по-висока или по-ниска ще е и колко по-висока ще е.

Кажи ми сега кой е този климатик който ще подържа температура от 24*(мисля че споменаваше нещо такова) и в денонощието ще работи сумарно само около 3 часа т.е. 1час работи -7часа почива.
    Сметката е лесна: в горния случай е казано че необходимата топлинна мощност за да се поддържа 24* е 1800W (за помещението дадено като пример). Ти казваш че твоя климатик отдава 5кВ и не е инвертовен. Тогава преразхода по мощност, който вкарва е 5/1.8кВ = 2.77 пъти. Сега раздели коефициента 10 на 2.77 и ще получиш еквивалентното време на денонощие, който той работи или то е някъде към 3.61часа. Силно казано е че 1 час ще работи и 7 няма, но е съвсем възможно да работи 1 минута и почива 9минути. Имай в предвид че пощност 5кВ (топлинна) е твърде много - особенно за едно малко помещение

11. Member
    Тук е от
    Dec 2007

...но е съвсем възможно да работи 1 минута и почива 9минути.
    Абсурд,пълен абсурд.Виждаш ли кво си написал?
    Съотношение 1:9 т.е. сумарно за едно денонощие климатика ще работи 2,4 часа и ще почива 21,6 часа,аз него вярвам.А ти?

12. Member
    Тук е от
    Oct 2007

Абсурд,пълен абсурд.Виждаш ли кво си написал?
    Съотношение 1:9 т.е. сумарно за едно денонощие климатика ще работи 2,4 часа и ще почива 21,6 часа,аз него вярвам.А ти?
    Извинявам се - грешката е моя: смятай 1 към 6.5 минути

13. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2005

КОПa на инверторите не е един и същ, твоя е инверторен доколкото виждам? За този ли става въпрос:
    http://artelgroup.ru/info/shop/cond/...t/daikin/3180/
    При консумация на 820 вата КОПа ти е почти 4,15, но при минимална консумация 290 вата КОПа е вече 4,48.
    При максималната - 1420 вата - КОПа ти е само 3,17. Климатика ти може да е скъп и с екстри, но точно тези му показатели не са нещо особено. За сравнение, моя сравнително евтин конвенционален Панасоник има КОП 4,0 при консумация 1000 вата. Може би при твоя са направили външното тяло по-компактно или не знам. При FTXR28E (Уруру Сарара) КОПа при минимална консумация стига 5,9 а доколкото виждам поне в ***** е съвсем малко по-скъп (ок. 10%). Доста по-евтини инвертори Панасоник също са с по-добри показатели от твоя.

Аз ти качих сметката за зимата без климатиците с 10 лв, но тя може и да е по-голяма и съответно да се окаже, че климите ти ядат по-малко. Ако ползваш ел.бойлер, само той би могъл да ти дърпа примерно 30 KW в повече спрямо есента. Осветлението - от същия порядък (3 х 100 вата крушки по 3 часа на ден повече дърпат 27 киловата на месец). За сравнението с други случаи, ти първо говореше за 28 лева, после за 20, сега за 10 лв. Вече се загубих из тия числа. 28 лв е нещо реално, 20 - може би, при определени условия (по-малка отопляема площ, по-топло и сухо населено място, по-добро разположение на апартамента, по-топли комшии и т.н.). 10 лв изглеждат невъзможни, ако говорим за поддържане на нормална температура 24 часа. Ако някой се топли само вечер, защо не.
    А има и стандарти за къщи, при които дори това е възможно. При дървени къщи с определена изолация е възможно цялото отопление да е за сметка само на готварската дейност, топлината на самите обитатели и слънцето, и то през зимата. Не знам дали някъде в България съществува подобна къща, но по принцип има такива в Европа.

14.  

15. Member
    Тук е от
    Dec 2007

ggurov,виж аз не парадирам със скъпи покупки,дори мога да кажа че за сравнително добри пари съм купил сравнително качествена стока.Единият климатик заедно с монтажа ми излезе 1780 лева (или 1780*2=3560 лева),а Уруру Сарара е около 3200 лева,разликата не е малка нали.Топлоизолациятя ми е доста под това което се коментира тук като 250 евро или 57лева за кв.метър (40 лв.за кв.метър за това което е описал Pat +минерална мазилка).
    А 28 лева идват от тук:
    Едит: та ето как излизат и реалистичните сметки за ток за един климатик с COP 3.9 от зададения пример по-горе: 460W *10h * 31 Days = 142.6kW/h * 0.2лв = 28.52лв за месец (колкото на пракрика и за забелязах че ми се е увеличила сметката за тока реално - почети същите условия и размери на помещението).
    Както виждаш там е смятано с цена на тока 20ст/кВт,и ако сметнеш с реалната цена на тока ще се получи около 20 лева за месец.
    И сега ако приложиш това разсъждение :
    Цитат Първоначално публикувано от ggurov
    Аз ти качих сметката за зимата без климатиците с 10 лв, но тя може и да е по-голяма и съответно да се окаже, че климите ти ядат по-малко. Ако ползваш ел.бойлер, само той би могъл да ти дърпа примерно 30 KW в повече спрямо есента. Осветлението - от същия порядък (3 х 100 вата крушки по 3 часа на ден повече дърпат 27 киловата на месец).
    То може да излезе че се е топлил с 10 лева на месец.
    Сега разбра ли?А тези къщи се наричат- пасивни къщи.Нали не си мислиш че неговата е такава.
    Незнам колко е по евтин твоят Панасоник,но КОП=4 ,то доста от инверторите им не могат да се похвалят с такъв КОП.

16. Pat
    Pat е офлайн
    Senior Member Аватара на Pat
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    Варна

Малка корекция - объркал съм се (относно цената на изолацията) крайната цена беше 30 лв/кв.м а не 57 както бях писал... 57 се оказа че бяха квадратите които изолирах....

17. Member
    Тук е от
    Dec 2007

ggurov,искам да внеса едно уточнение че сметката ми за ел.енергия която съм посочил е за 25 дни (вчера я платих ),така че единият ми климатик е изхарчил не по малко от 40 лв. както обичаме да говорим за един месец.(30 дни)
    И сега господата от Япония който са проектирали климатика казват:
    1.Твоят климатик ще ти изразходва ел.енергия при отопление от 30 лв.до 147 лв (това е по актуалните цени у нас),
    2.Уруру Сарара ще изразходва от 23 лв.до 146 лв, виждаме че разхода е едентичен с моят.
    От картата която посочва Lupus разбираме че средната температура във Варна за месец декември е била около +2*,от което следва че разхода на моят климатик е нормален и не е в разрез с казаното от японците.
    И сега да се върнем на въпроса – инвертор или конвектор.
    Pat същият този месец декември е измерил разхода на неговият конвектор който е 0,5 кВт/ч т.е.масечният му разход е в порядъка на 50 лева.
    От тук се натрапва извода че моят климатик и неговият конвектор поставени при едентични условия изразходват и едентична енергия за отопление в споменатият период.
    Ако средните температурите паднат под нулата сами можете да си направите извода кой уред колко би харчил и дали може климатика да изхарчи повече от конвектора.

18. Тук е от
    Nov 2007

Конан,много бих искал да разбера как този конвектор би стоплил моята стая,която е с две външни стени от които 50% са прозорци,отдолу и отгоре никой не ме топли и нямам никаква изолация.Климатика ми е 25-ца на митсубиши и се справи перфектно и в най-големите студове.
    Имам и конвектор и много добре знам какъв му е разхода,около три пъти по-голям.Друг е въпроса дали изобщо може да достигне комфортната за мен температура от 23-25 градуса при тези условия.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 18 от 24 ПърваПърва ... 81617181920 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. маслен радиатор, конвектор ( АДАКС ) или климатик?
    От ops5 във форум Електрическо отопление
    Отговори: 19
    Последно: 21-10-22, 22:09
  2. Препоръчайте инверторен климатик
    От cecko във форум Основни принципи, теория, линкове и технически въпроси
    Отговори: 0
    Последно: 22-09-12, 00:12
  3. Продавам конвекторен радиатор AIRELEC PARIS ELEC.2000W
    От Dream85 във форум Приключили продажби
    Отговори: 4
    Последно: 21-07-12, 09:39
  4. ПРОДАВАМ конвекторен радиатор DELONGHI
    От gazdata_83 във форум Приключили продажби
    Отговори: 20
    Последно: 19-04-11, 14:56
  5. Обикновен или инверторен климатик?
    От hellenlaw във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 13
    Последно: 09-11-09, 20:04

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе