Страница 21 от 24 ПърваПърва ... 111920212223 ... ПоследноПоследно
Резултати от 301 до 315 от общо 360

Инверторен климатик или конвекторен радиатор?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Oct 2007

Re: инвертор или конвектор

Цитат Първоначално публикувано от KonanVarvarina
    Разбирам сърказма на някой съфорумци но, не разбирам нежеланието им да признаят че съществуват климатици на които характеристиките им даже на хартия не им позволяват да бъдат по икономични от конвектора при ниски температури..Примери много -даже и във форума.
    Аз ви дадох дори пример с моят инверторен климатик (който не е куча марка),той така е конструиран,така изчислен че според мен няма как да изхарчи по малко от 30 лева (ако греша поправете ме).И то тези 30 лева той ще изхарчи при външни температури доста над 0*.Единственият начин да слезе под тези 30 лева е като се пуска рядко,но това при мен няма как да стане защото постоянно има хора в къщи.
    Не ми се щеше да пиша в тая тема ,щото го считам като загуба на време,но отчитайки ,че хора търсещи съвет могат да бъдат заблудени.Та пак се обаждам. ...Ами за да не заблудиш хората опиши по-подробно това помещение .Като е постоянно обитавано ,значи е наложително да се проветрява.Който е достатъчно разумен сам ще си направи изводите ,дали ще е по-изгодно с конвенционално отопление. Толкова е просто. А а за това последното , баща ми с Мидеата ще ти се смее...и колегата също.И при двамата климатиците подържат зададената температура, работейки около 30 минути на час до около минус 5-7.При температура около нулата 15-20 мин.И подчертавам ,че нямаха никакви проблеми със разскрежаването. ...ПРИ ЕДИН АДАКС ОТ 300 ЛВ И ЕДНА МИДЕА ОТ ОКОЛО 670 С МОНТАЖА СМЯТАЙ ЗА КОЛКО ВРЕМЕ щЕ СЕ ИЗРАВНЯТ РАЗЛИКИТЕ В НАчАЛНАТА ИНВЕСТИЦИЯ.Аз мисля ,че в постоянно обитевано 20 кв. м. помещение --- за един отоплителен сезон....И последно.Когато става въпрос за определяне мощноста за затопляне на помещение ,аз намирам разлика в 14-15 квадрата спалня която се проветрява само към коридора и постоянно обитавана 20 кв. м. всекидневна с балкон,където постоянното проветряване волю не волю е на лице.

2.  

3. Pat
    Pat е офлайн
    Senior Member Аватара на Pat
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    Варна

220voltov, много скочи цената на тия конвектори ве.... , а тая на климатиците взе да пада.... май под влияние на писанията тука ще да е

И още нещо, проветряването за 3-4 минути на 3-4 часа, на добре затоплена стая от 15 квадрата не представлява никакъв проблем за температурата в нея. Поне при мен след проветряването тремпературата се възстановява за не повече от 5-7 минути.

Lupus, 9лв за топла вода.... не знам как ви ги смятат в София и на какви цени, но тук във Варна аз студена вода плащам не по-малко от 15-18лв на месец (засича се всеки месец). Приятели които са като мен (4 членно семейство) и ползват топла вода от топлофикация, казват че сметките им са от порядъка 65-75 лв на месец (само за топлата вода).

4. Member
    Тук е от
    Oct 2007

ЕЕЕ ,Pat ...имам брошурка на АДАКС пред мен . Серия GLAMOX TPA 20..... височина 35 см. на 1669 мм. дължина ....цените за 2000 киловата са ,от 274 до 416 лв. в зависимост от екстрите на термостата.Ако трябва да съм точен ,тези с електронен-дигитален термостат са...379,396 и 416 лева....и да съм съвсем точен серия Стандарт, 2000 вата с електронен-механичен термостат, 234 лв .Ама не ме кефи на външен вид... А Колко струва 12-ка Мидеа според теб.На баща ми в провинцията есента му взеха 130 лв за монтажа.

5. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Цитат Първоначално публикувано от Pat
    Lupus, 9лв за топла вода.... не знам как ви ги смятат в София и на какви цени, но тук във Варна аз студена вода плащам не по-малко от 15-18лв на месец (засича се всеки месец). Приятели които са като мен (4 членно семейство) и ползват топла вода от топлофикация, казват че сметките им са от порядъка 65-75 лв на месец (само за топлата вода).
    Дадената от мен сума е от сметката на Топлофикация - само за затопляне на водата. В тази сума не влиза цената на самата вода, която се плаща на ВиК. Сметките на твоите приятели ми се струват невероятни! Погледни за всеки случай фактурата за какво става дума. Зависи много и колко и за какво изразходват топла вода. В къщи това е само в баните и малко в кухнята. Миялната и пералнята сами си топлят водата и техния разход е в сметката за тока.

6. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2007

Konan, чакам конкретен отговор, точен и обоснован, а не смешен.

7. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2007

Pat, няколко поста по-назад бях писал, че не отхвърлям конвертора изцяло като уред. Просто е добър за твоя
    конкретен случай, не споря за това. А защо да обдухвам конвектор с консумация 2.6квт. когато климатика консумира под 2квт и то на макс, а отдава 4.4квт номинална мощост. Нещо ми се губи логиката за икономия.

8.  

9. Member
    Тук е от
    Dec 2007

Pat,за да се прекрати този спор не е ли време да да помислим да си сменим местоживеенето например с София.Там и зимата им поголяма,и снега им повече,и климатиците им не харчат много т.е. отоплението им е евтино,топлата вода също евтина.
    220voltov,мислих с теб да не комоникирам,но искам едно нещо да ми обясниш-как така се получава че с толкова често проветрение(по твойте думи) и сравнително студено време се утопляваш с 16 лева (пак по твои думи тук из форума),като минималната проектна ел. мощност (изчислена в пари) за твоят климатик е 23 лева.И ти наверно знаеш при какви температури може да се постигне това.

10. Pat
    Pat е офлайн
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    Варна

Цитат Първоначално публикувано от Pansim
    Pat, няколко поста по-назад бях писал, че не отхвърлям конвертора изцяло като уред. Просто е добър за твоя
    конкретен случай, не споря за това. А защо да обдухвам конвектор с консумация 2.6квт. когато климатика консумира под 2квт и то на макс, а отдава 4.4квт номинална мощост. Нещо ми се губи логиката за икономия.
    Konan, би ли ми отговорил конкретно само на един въпрос?
    Защо с две печки с обща мощност 2.6квт, не можех да постигна температури в офиса, които
    сега постигам с лекота със "скапаната" Мидеа.
    И кое ще бъде по-икономочно, след като максималната!!! консумация на климатика е доста по-малка от 2.6квт. Моля за конкретен отговор от твоя страна, и спирам да пиша по тази тема.
    Искаше отговор защо не можеш да затоплиш с обикновена конвекторна печка помещението така като с климатика - отговорих ти. Ако ти се струва недостатъчно обосновано - това си е твой проблем - вземи прочети малко физика.

Икономията е съвсем отделен въпрос, поради различното естество в принципа на действие на двата уреда. НЕикономичността на конвекторите се дължи главно на това, че не могат да оттадът цялото количество енергия което преминава през тях. Когато се вземат мерки това количество да се увеличи, се увеличава тяхната ефективност, респективно стават по икономични. Тева може да се получи по два начина - чрез увеличаване на площа на отдаване и чрез принудителна конвекция. За по нагледно си представи едно вътрешно тяло на климатик без вентилатор и без ламелите на питата, т.е. само голи тръби през които преминава фреона. Каква би била ефективността на такъв климатик.... (това е аналога на печка с реотани без вентилатор), другия вариянт - пк климатик с голи тръби но с вентилатор - аналог на така наречените духалки.
    А сега си представи много реотини с малка мощност всеки от тях но достатъчно добре оребрени - топлината която ще отдават ще бъде много по голяма отколкото тази от обикновената печка с реотани, дори и при по ниска консумация на първата.

11. Member
    Тук е от
    Oct 2007

Цитат Първоначално публикувано от KonanVarvarina
    Pat,за да се прекрати този спор не е ли време да да помислим да си сменим местоживеенето например с София.Там и зимата им поголяма,и снега им повече,и климатиците им не харчат много т.е. отоплението им е евтино,топлата вода също евтина.
    220voltov,мислих с теб да не комоникирам,но искам едно нещо да ми обясниш-как така се получава че с толкова често проветрение(по твойте думи) и сравнително студено време се утопляваш с 16 лева (пак по твои думи тук из форума),като минималната проектна ел. мощност (изчислена в пари) за твоят климатик е 23 лева.И ти наверно знаеш при какви температури може да се постигне това.
    Продължаваш да си некоректен.Никъде в този форум не съм изказал КАТЕГОРИчНОТО СИ МНЕНИЕ за това колко ми харчи машинката .Това с цел да не заблудя някой,а и защото не мога да съм съгурен без да меря разхода само на климатика.Винаги съм подчертавал, че помещението ми е топло ,отново с щел да не заблудя някой. За мен неотоплявано помещение в което температурите не падат под 14 -15 градуса е топло.Все пак говоря за 29 квадрата.ЕДИНСТВЕНОТО КОЕТО СЪМ КАЗАЛ КАТЕГОРИчНО ЗА РАЗХОДА МИ НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ Е ,чЕ щЕ СПОДЕЛЯ ОБщАТА УСРЕДНЕНА РАЗЛИКА ОТ ОТОПЛИТЕЛНИЯ СЕЗОН С ,ТАЗИ ОТ МИНАЛОТО ЛЯТО КОГАТО БЯХ БЕЗ КЛИМАТИК.НО ТОВА НА ПРОЛЕТ. А за това последното ти твърдение по-какъв начин да ти обясня, че въпреки ,че е инверторен един климатик изключва когато подмине зададената температура.При мен ,като затворя междината врата която разделя Г-образното помещение ,остават около 20 квадрата.Ако топля само това помещение ,моя климатик работи около 15 минути на час и подържа 22 градуса на 1 метър височина в най-отдалечените части на стаята.През останалото време се самоизкючва . Това при външна температура минус 1-2 градуса.При тази външна температура дори оставам леко открехнат прозореца ,за да се проветрява и пак климатика работи не повече от 40 минути.За това почти винаги междината врата е отворена за да топля 29-те квдрата помещение.

12. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2007

Pat, с физиката съм доста наясно, бъди убеден в това. А отговор на простичкия си въпрос така и не получих.
    Не разбирам, защо акцента се премести от директното сравнение на два уреда, към разни предположения
    какво би станало АКО.... да ама не, четете повече физика и ще разберете, защо се произвеждат и използуват
    термопомпи(климатици) за отопление, и дали японците са по-глупави от нас, че произвеждат клими, а не само конвектори. Желая на всички участници в тази тема всичко най-добро. Толкова от мен.

13. Member
    Тук е от
    Dec 2007

Прецакал си се 220voltov, прецакал си се-3200лева за конвенционален климатик.
    Ако е вярно това което казваш ,а ние нямаме основание да не ти вярваме значи климатика наистина работи като конвеционален.Нали вие тук ме учехте как инвертора бил по ефективен с 40-50% от конвенционалният.Тези 23 лева в такъв случай ще бъдат за теб само мираж.А и да не чакаме до пролетта кажи за декември колко ти изхарчи климатика.
    Pat, с физиката съм доста наясно, бъди убеден в това. А отговор на простичкия си въпрос така и не получих.
    Не разбирам, защо акцента се премести от директното сравнение на два уреда, към разни предположения
    какво би станало АКО.... да ама не, четете повече физика и ще разберете, защо се произвеждат и използуват
    термопомпи(климатици) за отопление, и дали японците са по-глупави от нас, че произвеждат клими, а не само конвектори. Желая на всички участници в тази тема всичко най-добро. Толкова от мен.
    Ех бедни ми Pansim,много неща май не разбираш не само това.И защо не признаеш че има климатици които още с проектирането им е заложено да не са толкова икономични,но че ще топлят-ще топлят две мнения по въпроса няма.

14.  

15. Member
    Тук е от
    Jul 2007

Здравейте,
    интересно ми е как изчислявате , колко е минималното потребление на климатика на месец.
    Ако е възможно дайте тази формулка , че ми е интересно.
    Вземате ли предвид това , че ако помешението е с минимални топлозагуби , климатика не бачка нон стоп . А когато изключи компресора , потреблението на климатика е мноооо малко .

А ако тва да си осигуриш целогодишен комфорт в дома е прецакване ........

16. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2007

Konan, така сме ние бедните (духом), не разбираме нищо, обаче си стоим на топло, пък вие "разбиращите"
    продължавайте да пишете "умни" приказки.

Да, има по-добри и икономични климатици от моя. Но пък моя климатик е доста по-добър от двете духалки с които се топлех преди. Аз съм доволен.

17. Member
    Тук е от
    Dec 2007

...Но пък моя климатик е доста по-добър от двете духалки с които се топлех преди. Аз съм доволен.
    Ето това не можа да разбереш в разсъжденията наши-че не бива да сравняваш духалките с конвектора на Pat.

18. Pat
    Pat е офлайн
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    Варна

Прецакал си се 220voltov, прецакал си се-3200лева за конвенционален климатик.
    Ако е вярно това което казваш ,а ние нямаме основание да не ти вярваме значи климатика наистина работи като конвеционален.Нали вие тук ме учехте как инвертора бил по ефективен с 40-50% от конвенционалният.
    В интерес на истината, инверторните климатици също изключват когато температурата в помещението стане по висока от зададената. Разликата от конвенционалните е тази , че докато се изключи работи на минимална мощност (която в случая явно се явява повече от необходимата за поддържане на указаната температура). Другата разлика е , че като наново се включи при спадане на температурата в помещението, отново тръгва на минимална мощност ( а не на максимална както е при конвенционалните). Ако е необходимо след това може да премине на по висока мощност (ако минималната не е достатъчна за достигане на зададената температура). От тук имено идва и икономията спрямо конвенционалните.

220voltov - какъв каза че ти е климатика?

Pansim - не ми е интересно да споря с теб

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 21 от 24 ПърваПърва ... 111920212223 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. маслен радиатор, конвектор ( АДАКС ) или климатик?
    От ops5 във форум Електрическо отопление
    Отговори: 19
    Последно: 21-10-22, 22:09
  2. Препоръчайте инверторен климатик
    От cecko във форум Основни принципи, теория, линкове и технически въпроси
    Отговори: 0
    Последно: 22-09-12, 00:12
  3. Продавам конвекторен радиатор AIRELEC PARIS ELEC.2000W
    От Dream85 във форум Приключили продажби
    Отговори: 4
    Последно: 21-07-12, 09:39
  4. ПРОДАВАМ конвекторен радиатор DELONGHI
    От gazdata_83 във форум Приключили продажби
    Отговори: 20
    Последно: 19-04-11, 14:56
  5. Обикновен или инверторен климатик?
    От hellenlaw във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 13
    Последно: 09-11-09, 20:04

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе