Страница 7 от 24 ПърваПърва ... 5678917 ... ПоследноПоследно
Резултати от 91 до 105 от общо 360

Инверторен климатик или конвекторен радиатор?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Dec 2007

Re: инвертор или конвектор

Момчета ,добре е че защитавате климатиците като добър и безалтернативен уред за отопление ,но всички много добре знаете че те не са отоплителни уреди.И поради тази причина аз очаквах да очертаете границите в който те наистина биха били ефективни и безалтернативни при отопление, а не да ни размахвате COP-а им(като се стигна до това даже да ни учите как се изчислява той).Нали не вярвате че те са панацея.Ще ви кажа за какво го пиша всичко това.
    Това лято мой приятел си изби стената на кухнята и така вкара и терасата към нея,като терасата е с изолация и PVC дограма,Един ден ми казва отивам да си купувам климатик ХАЙЕР,при което аз го съветвам да си купи Дайкин 12-ка конвенционален все пак мерцедеса на климатиците.Няма да скрия че аз му дадох съвет повлиян от всичко прочетено в този форум и най вече от "Julian" (като казах аз съм счетоводител а не техническо лице).Купи си той въпросният климатик лятото доволен предоволен, но дойде зимата , идва един ден той и ми вика климатика не топли .Аз като ударен с мокър парцал-как нали хубав климатик купи не може да бъде.А той отговаря-ми незнам как ама вече няколко дена работи като съм му задал 30*,а в кухнята едвам 20*.Оказа се че на терасата има Аспиратор който с тръба издухва всичко деректно на вън и от там изчезва топлината,дори когато не включен.Ето как аз се указах лъжец за него ,защото не съм взел в предвид тази малка подробност.
    blue1"Pat" пише "щото аз както съм на осми етаж, североизточно изложение, крайните квартали на Варна - това знаеш ли какво означава през зимата...?" мога да твърдя че не знаеш.При това полжение водата от изпарителя(или както там го наричате) е в съсътояние да замръзне още преди да стигне тавата или дъното на климатика ,и той става буца лед.Каква ли ще е ефективносста му тогава аджеба. И още един казус-аз примерно живея на квартира в таванско помещение където се таковат ветровете,четейки този форум решавам и си купувам въпросната Уруру Сарара (само не ми отговаряй че аз ако имам пари за такъв климати няма да живея на тавана) очаквайки чудеса от него,но се оказва примерно че ефективността му не е много по различна от тази на печка с два реотана 1,5кВт.И знаеш ли как ще те благославям теб и другите като теб на които съм повярвал,а не дай си боже и да те срещна .
    Така че ако можете да ги очертаете тези граници на ефективност го направете, а не ни пълнете главите с COP-ве,и тога вече всеки сам ще може да си направи избора според ситуацията или условията в които живее.
    Julian ти казваш "Pat, на Даикин инвертор(FTXG) COP-a при -10 градуса е около 3" ,но умишлено ли не каза каква мощност потребява защото там от където го гледаш това има ако не се лъжа стойност и за нея.И защо не го постнеш това както направи "Pat", за да се убедим за кво става дума.Защото COP-а може да е "3",но това наверно не пречи климатика да харчи даже повече от 1кВт/ч.

2.  

3. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2007

Конан климатика Е отоплителен уред , не знам защо ти така мислиш. Това за вятъра и студа пак повтарям , че до -15* климатика ще отоплява добре което означава , че при -15* Тошибата която съм дал за пример отдава 4,5 киловта топлина, а консумацията и е 1810 вата. Това не са рекламни приказки защото първо имам подобен модел и ако миналата зима беше сравнително топло то по-предната в Пловдив имаше температури до -18* през нощта, не съм имал никакъв проблем с отоплението. Освен това мога да ти дам линк към страницата на независим японски институт на който работата му е ежегодно да проверява дали заявената ефективност на уредите отговаря на истината. Естествено , че ефективността на какъвто и да е отоплителен уред намалява след като няма добра изолация, приведеният от теб случай е пример за това, а не че климатика не работи.
    Когато живееш в добре изолирано жилище инверторният климатик е най-доброто решение за отопление при температури до -15*. Ако дограмата ти духа и изолацията е зле най-икономичният и добър уред е електрическото одеяло.

4. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2007

Конан ако не си го направил направи го. Напиши в Гуглето на български Конвекторни радиатори, ще ти излезнат няколко сайта в който има мнения на хора собственици на такива уреди, не един или двама, а на доста повече, аз съм си направил труда да ги прочета.

5. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001

Цитат Първоначално публикувано от KonanVarvarina
    [Julian ти казваш "Pat, на Даикин инвертор(FTXG) COP-a при -10 градуса е около 3" ,но умишлено ли не каза каква мощност потребява защото там от където го гледаш това има ако не се лъжа стойност и за нея.И защо не го постнеш това както направи "Pat", за да се убедим за кво става дума.Защото COP-а може да е "3",но това наверно не пречи климатика да харчи даже повече от 1кВт/ч.
    При -10 градуса FTXG25 има електрическа мощност 720вата, а отдава 2.17 киловата. Това са номинални стойности на мощността. Климатика може да работи и на по-ниска мощност, както и на по-висока, но при по-високата КОП-а е по малък.
    Твоя приятел какъвто и да е отоплитерен уред да беше избрал нямаше да може да затопли кухнята при гореописаната ситуация. Надявам се филтрите са му били чисти.

6. Member
    Тук е от
    Oct 2005

@KonanVarvarina,голям майтап е тоя случай с аспиратора.То тая кухня с каквото да я отопляваш топлото пак ше избяга през аспиратора.А и това сравнение на Уруру Сарара с печка с два реотана 1,5кВт.
    Май срещу климатиците пишат хора които нямат или такива които са си изпатили с климатици т.н. "куча марка"/не топлят ,замръзват/
    Да си чул че в Европейския съюз включително и в България има програми за "енергийна ефективност" чрез които се подпомага закупуването не на конвектори или лъчистите печки а качествени климатици-термо помпи поради факта че те вземат топлина от околната среда и я вкарват в жилището ,а ел. ток се използва само за пренасянето и.

7. Member
    Тук е от
    Dec 2007

Цитат Първоначално публикувано от Julian
    Твоя приятел какъвто и да е отоплитерен уред да беше избрал нямаше да може да затопли кухнята при гореописаната ситуация. Надявам се филтрите са му били чисти.
    Да ама нали се сещаш че той се чувства пре...цакан с 1300лева първо,и второ аз си мисля вече че уред като на "Pat" би му свършил по-добра работа защото я няма принудителната конвекция (или както там се нарича) която допълнително издухва топлият въздух навън,пък и не би му изхарчило повече киловати от климатика защото електрическата мощност на климатика е сигурно около 1,6 кВт или греша.И сега се сещам че уредите за зоново отопление сигурно щяха да му свършат много по-добра работа.
    Знам че сега ще кажеш че това е частен случай,но такива има сигурно доста и аз затова призовах ако можете очертайте някакви граници и да знаем кога,къде и при какви условия има смисъл да се ползва климатик и, кога е икономически неизгодно да се ползва.Или ако не можете да го направите не е ли по добре на въпроса-"инвертор или конвектор" да попитате за условията в които ще се ползва,а не веднага да се надпреварвате да предлагате решения като -вземи си евтин климатик или не не си вземай евтин, вземи си скъп инвертор-без да се обосновавате.Знам че ние българите сме царе ,на това да даваме акъл.Нали не ние вадим парите от джоба си, да му мисли този който ги вади.
    И накрая който , каквото и да говори става дума за пари нали.

8.  

9. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2007

Конан пратих ти нещо на личната поща, прочети го, това е статия от списание и целта и е хората да бъдат малко в час с климатиците за да не бъдат лъгани от търговците. Ако я прочетеш сигурно няма да стигаш до такива невероятни заключения като "принудителната конвекция (или както там се нарича) която допълнително издухва топлият въздух навън". Уредите за зоново отопление също няма да са ефективни ако в помещението има такова въздушно течение което е създало аспиратора.
    Вместо да се опитваш да обориш необорими факти, влез в сайтовете на производителите на такива уреди и си задай въпроса защо им дават възможният обем на отопление при температури от -20* до -40* вероятно защото само тогава има смисъл от тях. Ако искаш да чуеш ,че инвертора не е ефективен при -40* да така е, но ако в България стане -40* просто няма да има ток.
    Конвекторният радиатор е подходящ за държави в които температурите стигат доста под -15* каквато България не е. Също са подходящи и за държави в който няма типична зима т.е. когато температурите падат най-много до 10*,15* и то не защото климатичната система няма да е по-ефективна, а защото ще се изплати в много дълъг срок.

10. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Да ама нали се сещаш че той се чувства пре...цакан с 1300лева
    Прецаква се сам, защото би трябвало да се досети, че когато работи абсорбатора, трябва да спре климатика за да не внася своя дял в глобалното затопляне. А ако жилището му не е добре уплътнено и през абсорбатора става течение, което "изпомпва" топлина навън, да си сложи клапа по пътя на въздуха.

11. Member
    Тук е от
    Oct 2007

За твърдящите ,че климатиците не са отоплителни уреди ,ще спомена ,че водещи японски фирми в климатичната техника ,произвеждат модели които са само за отопление и не могат да охлаждат.Също така има климатици за който производителя гарантира работа до минус 30 градуса.А на въпроса защо японските климатици са най-добри ,отговорa е даван тук многократно.Просто с ограничения си енергиен ресурс японците волю-неволю са принудени постоянно да търсят и осъваршенстват икономични уреди за отопление.Та отговора на тоя въпрос,дава косвен отговор и на въпроса за това кой е най-икономичния уред. ...Без да съм запознат, бих страхотно се учудил ако японците се топлят с конвектори,когато имат възможност да го правят с климатик.

12. Member
    Тук е от
    Oct 2007

Цитат Първоначално публикувано от Pat
    Примера които разглеждам е с КОНВЕКТОРНА печка, не лъчиста!
    Julian, с моя климатик приключихме, в момента става въпрос за този от линка на KonanVarvarina, а именно - http://www.daikin-ce.com/products/fo...ifications.jsp - така като гледам най-добрият модел на Дайкин с COP-5,14 при отопление. Той има параметри: heating min~nom~max kW 0.22~0.70~1.41 - това са стойности при така наречените "лабораторни" условия - някаква влажност (не знам точно колко), около 7градуса външна температура и БЕЗ ВЯТЪР, БЕЗ ВАЛЕЖИ!

Сега, blue1
    Е в това не можеш ме убеди, а и не само мен предполагам.... няма как каква и да е машина да работи еднакво на +10* и -10* , а температурата в случая е пряко свързана с вятъра, а вътъра с географското положение и изложение! Ако към това добавя и обилен валеж под формата на скреж които пряко блъска във външното тяло със скорост на вътъра около 40-50 км/ч, представи си картинката при която ще работи климатика през зимния период.
    Но предполагаме, че тези дайкини наистина са доста добри затова и в предния си пост писах, че климатика ще работи в режим някъде малко по-високо от минималния (т.е.0,4 кW/h). - което за мен е идеалния вариянт. (на практика може да се окаже че има и по-висока консумация, но ще разглеждаме най-добрият вариянт)

В момента говорим за конкретни модели, а не по-принцип.... 'щото аз попринцип, ако съвсем случайно открия топъл минерален извор в мазето, мога и с него да се топля и тогава никакви COP-oве на никакви климатици няма да са по ефективни... ама това е по принцип .....

1. Къде във Варна мога да си купя горецитирания климатик с COP-5,14 и на каква цена?
    2. Къде във Варна мога да си купя климатик с минимално потребление 75 вата/час и на каква цена?

Не, не го пропускам, но ти някога стоял ли си в помещение примерно 15кв/м в което е сложен климатик за 30кв/м? Колко време можеш да издържиш, защото аз не мога повече от 10минути!
    Просто няма място в помещението където да не се усеща въздушната струя! Единствената възможност - намаляне вентилатора на минимум, да, ама тогава ефективността заминава....а и пак си се усеща течението!
    Просто климатика трябва да е оразмерен за малко помещение, да ама за малки помещения не паравят инвертори - защото хората отдавна са се убедили, че ефективността им намалява с намеление на обема който трябва да охлаждат/отоплят.
    С други думи, покажетеми модел на климатик оразмерен за стая 15кв/м с висок COP?

И тъй като говорим за конкретен модел на Дайкин (от горния линк) - дайте ми цена за него в БГ.
    Нека сравним цените на печката и климатика, ще сравним и разходите им, и да видим за колко време икономията от климатика ще изплати първоначалната инвестиция, че да може след това да сме и на "далавера" Приемаме условно, че живота и на двата уреда е 10г. Макар че климатика на десетата година едва ли ще е със същите параметри и икономичност както в началото, докато на печката просто няма какво да и се промени.

Чакам конкретни отговори, а не принципни обяснения.....теорията я знам
    Дайкин Уруру-Сарара 28-ца е около 3000 лв., но тук имаш приставка така да се каже, за увлажнение и изсушаване на въздуха и за вкарване на въздух от вън.Имаш във филтърната система устройство което е основния компонент в очистителя за въздух на ДАЙКИН,който стрва около 800лв.Тези неща не са приложими постоянно , но уверявам те са използваеми .Без тези екстри 25-ца от последните модели е около 2200 лв. ...Ако се избира между двата уреда като разумна инвестиция за 10 години,при едно 30 кв постоянно обитаемо помещение аз бих избрал и двата. ....С климатика ще си карам през летните жеги и през зимата когато не е под минус 15-20 студ, а с конвенционален ел. уред ще се застраховам спазвайки препоръката на Дайкин,да използвам и друг отоплителен уред когато усетя ,че с оглед на много-минусовите температури мощноста на климатика ми е намаляла. Като се замисля колкото и добре да е изолирано едно 30кв. м. помещение и затоплено с 3000 ватов конвектор до +21 градуса,при минус 10-15 градуса навън и редовно проветряване,ще се наложи една духалка да удари едно рамо и сумарно събрана консумираната мощност на двата уреда ще стане 4000-5000 вата. Ако понараснат цените на тока как ще да я караме така.

13. Member
    Тук е от
    Dec 2007

Цитат Първоначално публикувано от Lazar
    ... @Pat в едно много обосновано мнение, подкрепено със снимков и филмов материал сравнява точно работата на своя инвертор и своя конвектор, поставени при еднакви условия - изолация, дограма и т.н. Това, което е направил е много полезно за всички, имайки в предвид, че подобни достоверни експерименти липсват в този иначе най-развит бг форум за климатици. Тук влизат много хора за да получат мнения преди да пристъпят към избор и покупка, независимо дали са приготвили за тази цел 500, 4500 или повече лв. Много по-добре е всеки да направи своя , отколкото да съжалява после или да смята, че тук е бил подведен.
    Съвършенно вярно и аз спирам до тук
    Само да допълня че противниковият лагер нищо не представи в защита на своето мнение .Само едно "повярвайте ми"-а това всички знаем до къде води.

Цитат Първоначално публикувано от 220voltov
    С климатика ще си карам през летните жеги и през зимата когато не е под минус 15-20 студ, а с конвенционален ел. уред ще се застраховам спазвайки препоръката на Дайкин,да използвам и друг отоплителен уред когато усетя ,че с оглед на много-минусовите температури мощноста на климатика ми е намаляла.
    4. Конвектора по документи го дават при тази мощност и стая до 20кв/м, да поддържа 20градуса, при външни - (минус) 20.
    Ако това не налива още вода в мелницата на "Pat",здраве му кажете.

14.  

15. Member
    Тук е от
    Oct 2007

Цитат Първоначално публикувано от KonanVarvarina
    Съвършенно вярно и аз спирам до тук
    Само да допълня че противниковият лагер нищо не представи в защита на своето мнение .
    @Pat обаче не посочи едно основно нещо.Колко градуса е в помещението когато не е пуснал конвектора поне 2 дена.Да не се окаже ,че са 18.Има такива случаи.И се оказва в крайна сметка, че основната работа със затоплянето е свършена от друг,а конвектора с термостата обира лаврите като крепи градусите 22... .......Ами кво правим ако трябва да ги дига от 12 градуса например ,или от 4 както е при баща ми. ...Казвам това ,щото на тъщата не мога да и затворя устата.Постоянно се хвали как в нейния панелен апартамент от както съседите от долу и от горе са си направили и те като нея външна изолация 7 см. стереопор и ПВЦ дограма,при минус 3-4 градуса навън през декември месец, потдържа 19-21 в спалнята без допълнително отопление.Не знам дали и е верен термометъра ,но лично се убедих ,че в стаята е топло.

16. Pat
    Pat е офлайн
    Senior Member Аватара на Pat
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    Варна

@Pat обаче не посочи едно основно нещо.Колко градуса е в помещението когато не е пуснал конвектора поне 2 дена.
    Веднага поправям пропуска, ако повече от два дни не се пуска конвектора, в стаята става около 14-15 градуса, когато навън е около нулата. В помещението с климатика е същото положение. Съседите отдолу имат същата външна изолация като моята, за вътрешна - не знам. Съседите отгоре нямат нито външна нито вътрешна изолация. Дограмите на всички са PVC.
    При мен обаче рядко се случва да не пускам отоплението за повече от 8 часа. Така че много по-бързо се достига желаната температура и уредите влизат в режим на поддържане на температурата. ....каквато е идеята и при инверторите....

17. Member
    Тук е от
    Dec 2007

И тъй като говорим за конкретен модел на Дайкин (от горния линк) - дайте ми цена за него в БГ.
    Нека сравним цените на печката и климатика, ще сравним и разходите им, и да видим за колко време икономията от климатика ще изплати първоначалната инвестиция, че да може след това да сме и на "далавера" :default Приемаме условно, че живота и на двата уреда е 10г. Макар че климатика на десетата година едва ли ще е със същите параметри и икономичност както в началото, докато на печката просто няма какво да и се промени.

Чакам конкретни отговори, а не принципни обяснения.....теорията я знам
    Pat,след като никои от опонентите не отговори аз ще се опитам да направя е дна груба сметка:
    1.Цената на конвектора е 250лв,
    2.Цената на Уруру Сарара е около 3200лв,
    3.Приемаме че климатичните условия не се изменят в следващите 20 години,
    4.Цената на тока също не се изменя през следващита 20 години и е на равна на 0,17лв/кВт колкото приблизително е дневната тарифа сега,
    5.Приемаме че климатика изразходва окло 0,250 кВт/ч и се използва само за отопление,
    6.Приемаме че твоят конвектор изразходва окло 0,5 кВт/ч,-никой не го оспори,
    7.Приемаме че се топлите и двамата точно 6 месеца в годината,
    8.В такъв случай Уруру Сарарата изразходва: 0,25х24х30х6х0,17=183 лева за година,
    10.Твоят радиатор изразходва: 0,5х24х30х6х0,17=367 лева за година,
    11.На 10-та година общите разходи за ток +цената на климатика ще са: (10х183)+3200=5030 лева,
    12.На 10-та година общите разходи за ток +цената на радиатора ще са: (10х367)+250 =3920 лева,
    13.Общите разходи или цената на притежание се изравняват:
    а/разликата в първоначалната инвестиция е: 3200-250=2950 лева,
    б/разликата в израходената енергия за година е: 367-183=184 лева,
    с/ 2950:184=16 години
    Значи далавера може да има на 17-та година ако има климатик до тогава

18. Moderator
    Тук е от
    Nov 2006

Значи за 1100 лв повече, пръснати на 10 години, човекът има възможно най-добрият климатик, продаван в момента. Също има функции, които конвекторът няма как да му осигури. Лятото ще му е хладно, за разлика от на теб с конвектора. И не на последно място - вложил си е парите в нещо свое, което ще му носи удовлетворение повече от 10 години, а няма да финансира тлъстите сметки на електроразпределителните дружества. Предпочитам парите да отиват за мой комфорт, дори предпочитам да ги дам на производител/търговец/вносител на клими, отколкото на ЕОН/ЧЕЗ/ЕВН.
    За мен нещата стоят така
    А и това е вярно за нааай-скъпото решение на пазара! Със сходна, дори и по-ниска консумация от Уруру-то, може да се намери и климатик с 1000 лв по-евтин от него и там твоите сметки съвсем издишат.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 7 от 24 ПърваПърва ... 5678917 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. маслен радиатор, конвектор ( АДАКС ) или климатик?
    От ops5 във форум Електрическо отопление
    Отговори: 19
    Последно: 21-10-22, 22:09
  2. Препоръчайте инверторен климатик
    От cecko във форум Основни принципи, теория, линкове и технически въпроси
    Отговори: 0
    Последно: 22-09-12, 00:12
  3. Продавам конвекторен радиатор AIRELEC PARIS ELEC.2000W
    От Dream85 във форум Приключили продажби
    Отговори: 4
    Последно: 21-07-12, 09:39
  4. ПРОДАВАМ конвекторен радиатор DELONGHI
    От gazdata_83 във форум Приключили продажби
    Отговори: 20
    Последно: 19-04-11, 14:56
  5. Обикновен или инверторен климатик?
    От hellenlaw във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 13
    Последно: 09-11-09, 20:04

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе