Първоначално публикувано от
Pat Примера които разглеждам е с КОНВЕКТОРНА печка, не лъчиста!
Julian, с моя климатик приключихме, в момента става въпрос за този от линка на
KonanVarvarina, а именно -
http://www.daikin-ce.com/products/fo...ifications.jsp - така като гледам най-добрият модел на Дайкин с COP-5,14 при отопление. Той има параметри: heating min~nom~max kW 0.22~0.70~1.41 - това са стойности при така наречените "лабораторни" условия - някаква влажност (не знам точно колко), около 7градуса външна температура и БЕЗ ВЯТЪР, БЕЗ ВАЛЕЖИ!
Сега,
blue1
Е в това не можеш ме убеди, а и не само мен предполагам....
няма как каква и да е машина да работи еднакво на +10* и -10* , а температурата в случая е пряко свързана с вятъра, а вътъра с географското положение и изложение! Ако към това добавя и обилен валеж под формата на скреж които пряко блъска във външното тяло със скорост на вътъра около 40-50 км/ч,
представи си картинката при която ще работи климатика през зимния период.
Но предполагаме, че тези дайкини наистина са доста добри затова и в предния си пост писах, че климатика ще работи в режим някъде малко по-високо от минималния (т.е.0,4 кW/h). - което за мен е идеалния вариянт. (на практика може да се окаже че има и по-висока консумация, но ще разглеждаме най-добрият вариянт)
В момента говорим за конкретни модели, а не по-принцип.... 'щото аз попринцип, ако съвсем случайно открия топъл минерален извор в мазето, мога и с него да се топля и тогава никакви COP-oве на никакви климатици няма да са по ефективни...
ама това е по принцип
.....
1. Къде във Варна мога да си купя горецитирания климатик с COP-5,14 и на каква цена?
2. Къде във Варна мога да си купя климатик с минимално потребление 75 вата/час и на каква цена?
Не, не го пропускам,
но ти някога стоял ли си в помещение примерно 15кв/м в което е сложен климатик за 30кв/м? Колко време можеш да издържиш, защото аз не мога повече от 10минути!
Просто няма място в помещението където да не се усеща въздушната струя! Единствената възможност - намаляне вентилатора на минимум, да, ама тогава ефективността заминава....а и пак си се усеща течението!
Просто климатика трябва да е оразмерен за малко помещение, да ама за малки помещения не паравят инвертори - защото хората отдавна са се убедили, че ефективността им намалява с намеление на обема който трябва да охлаждат/отоплят.
С други думи, покажетеми модел на климатик оразмерен за стая 15кв/м с висок COP?
И тъй като говорим за конкретен модел на Дайкин (от горния линк) - дайте ми цена за него в БГ.
Нека сравним цените на печката и климатика, ще сравним и разходите им, и да видим за колко време икономията от климатика ще изплати първоначалната инвестиция, че да може след това да сме и на "далавера"
Приемаме условно, че живота и на двата уреда е 10г. Макар че климатика на десетата година едва ли ще е със същите параметри и икономичност както в началото, докато на печката просто няма какво да и се промени.
Чакам конкретни отговори, а не принципни обяснения.....теорията я знам