Страница 9 от 24 ПърваПърва ... 789101119 ... ПоследноПоследно
Резултати от 121 до 135 от общо 360

Инверторен климатик или конвекторен радиатор?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Nov 2001

Re: инвертор или конвектор

ggurov, има резон в доводите ти, но само частично, ама сега вече ме обзема друго настроение и... не ми се пише... просто обичам да съм съсредоточен, когато пиша, а сега не е момента. Ще се върна на темата догодина!!!

blue1, извинявай, от постовете ти съм останал с впечатлението, че сам си си ги слагал и се занимаваш с клими.
    Толкова професионално звучиш!

Пожелавам на двама ви и на всички весело посрещане на НГ и много късмет и щастие!

2.  

3. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

@Pat, с нетърпение чакаме резултатите от продължението на ИЗСЛЕДВАНЕТО и заключението на комисията, която бе сформирана за целта!

4. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2005

ЧНГ на всички!
    stekyman, ще очаквам продължението
    Около темата ми хрумна една идея, интересно дали е реализирана някъде, но ще я опиша по-късно.

5. Member
    Тук е от
    Dec 2007

Честита новата 2008 година и от мен.

И както се казва ,нова година нов "климатик".

6. Member
    Тук е от
    Oct 2007

Да ви е честита новата година.Много здраве и успехи.
    Цитат Първоначално публикувано от KonanVarvarina
    Драги ми 220voltov,нека не ти звучи като заяждане но:
    1.Не се казва конвуктори, а конвектори,
    2.Това че си вложил Х лева в дадена техника не те прави специалист в тази област (а едва ли и ти си наясно с цикъла на Карно с който се опитваш да парадираш ,без дори да го разбираш наверно). Аз и моето семейство до сега сме вложили 3*Х лева в такава техника, но това не ми дава основание да се нарека специалист(три пъти по голям от теб ) и да квалифицирам другите които по една или друга причина не притежават такава тахника като некомпетентни и консервативни.
    Хайде със здраве и весело посрещане на новата година.
    Разбира се ,че това не ми звучи като заяждане , а като пожелание за весело изкарване на новата година. За конвУкторите ,се двоумях дали не се казват конвЪктори,ама все пак съм ти благодарен ,че ме светна за правилното изписване. .....Това ,че съм вложил Х лева в дадена техника , за другите би трябвало да означава само едно.ИМАЛ СИ ПАРИ ГИ ДАЛ СИ ГИ.,което не ме прави специалист ,какъвто никъде в тоя форум не съм и намеквал,че съм. И за какъв цикъла на Карно ми говориш, като аз със цикъла на четиритактовия бензинов двигател не съм на ясно още.Който не е ясен и на жена ми,която е на 28 години и това не и пречи да сменя вече 5-ти автомобил. ...Нека не ти звуча заядливо ,но не беше ли точно ти форумеца който мааалко по-горе твърди ,че климатиците на са уреди за отопление. ... KonanVarvarina

« Отговор #90 -: 29.12.2007, 15:20 »

--------------------------------------------------------------------------------
    Момчета ,добре е че защитавате климатиците като добър и безалтернативен уред за отопление ,но всички много добре знаете че те не са отоплителни уреди.

7. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2005

Дори без точни сметки изглежда логично, че скъп климатик с топлинна мощност 3-5 KW няма да бъде рентабилен за помещение, нуждаещо се от 0.5 KW за поддържане на температурата. Но не би ли могъл един такъв климатик да се използва за отопление не на една, а на 3 стаи примерно, като вместо да духа, вътрешното тяло се постави във водна риза, подобна на тази при някои камини? Вместо да се прави такава система на дърва, защо климатика да не върши работата по затопляне на водата? При това ефективността му даже би трябвало да се вдигне (водата ще охлажда тръбите с фреона много по-лесно от въздуха), няма да се праши, няма да прави течение, няма да събира бактерии през лятото... Би трябвало да може да се използва и за охлаждане на същия принцип. И ето ви всички ползи, май без недостатъци? Има ли такива системи?
    За дните с много ниски температури би могло да се предвиди някой реотан да помага за затопляне на водата.

8.  

9. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001

Цитат Първоначално публикувано от ggurov
    Дори без точни сметки изглежда логично, че скъп климатик с топлинна мощност 3-5 KW няма да бъде рентабилен за помещение, нуждаещо се от 0.5 KW за поддържане на температурата. Но не би ли могъл един такъв климатик да се използва за отопление не на една, а на 3 стаи примерно, като вместо да духа, вътрешното тяло се постави във водна риза, подобна на тази при някои камини? Вместо да се прави такава система на дърва, защо климатика да не върши работата по затопляне на водата? При това ефективността му даже би трябвало да се вдигне (водата ще охлажда тръбите с фреона много по-лесно от въздуха), няма да се праши, няма да прави течение, няма да събира бактерии през лятото... Би трябвало да може да се използва и за охлаждане на същия принцип. И ето ви всички ползи, май без недостатъци? Има ли такива системи?
    За дните с много ниски температури би могло да се предвиди някой реотан да помага за затопляне на водата.
    Ами то си има такива системи. Примерно Даикин Алтерма. Иначе за централно отопление си им чилари. Алтермата е малкия варинат на чилър за домашно ползване. Можеш да си направи подово отопление, и таванно охлаждане. Така няма да се вижда никакъв отоплителен или охлаждаш уред и вътре ще е комфортно. Само дето такова нещо струва толков амного пари, че няма да се изплати никога, но има гъзари които си го правят. Иначе може дасе ползват конвектори, но те са все едно имаш подов климатик. Неможе да се ползват обикновенни радиатори, тъй като температурата на водата не е висока.

10. Member
    Тук е от
    Dec 2007

Ами то си има такива системи,реализирани с термопомпа ,но не въздух-вуздух какъвто е климатика.До колкото разбирам този вариант е най удачен ако живееш в самостоятелна къща,не че не може да се осъществи и в апартамент но там пречките са от друго естество.От разходките си в нета разбирам че ,няма да е мноооого по скъпо от колкото да си накичиш на фасадата на къщата 5-6 климатика по 2000 лева примерно.Тази система доколкото аз разбирам те топли,охлажда,че дори и ти топли водата за банята.

11. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2005

Тук (на руски): http://daichi.ru/download/news/avok8.pdf
    има някои данни за ефективността на Дайкин VRV III, URURA-SARARA и ALTERMA.
    Доколкото разбрах, работата при ALTERMA става чрез допълнителни електрически нагреватели, които вдигат температурата на водата до 55 градуса. Вероятно затова тези системи са с по-нисък сумарен КОП. Значи по принцип изглежда възможно да се потопят във вода тръбите от вътрешното тяло на стандартен климатик, като той я топли до 45-50 градуса, да се дозатопли чрез електричество още 5-10 градуса, и да ходи в радиаторите?

KonanVarvarina, то си е все климатик, разликата въздух - въздух или въздух - вода е само в това, кое охлажда/затопля вътрешните тръби на машината.

12. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2005

Цитат Първоначално публикувано от Julian
    Иначе може дасе ползват конвектори, но те са все едно имаш подов климатик. Неможе да се ползват обикновенни радиатори, тъй като температурата на водата не е висока.
    За какви конвектори говориш в случая, някакви пасивни ли, т.е. не нещо, което гори ток?

13. Member
    Тук е от
    Dec 2007

KonanVarvarina, то си е все климатик, разликата въздух - въздух или въздух - вода е само в това, кое охлажда/затопля вътрешните тръби на машината.
    Виж сега когато аз говорех въздъх-въздух имах в предвид откаде взимаш топлината и я пренасяш ,а не какво затопляш- в твоя случай вода.Термопомпите са въздух-въздух,земя-въздух,вода-въздух в зависимост от къде взимат топлина и я пренасят.Представи си сега при -10 градуса на въздъха ,температурата на почвата в същият момент на 1 метър дълбочина ще е сигурно около +7 (примерно не съм я мерил никога) градуса,температурата на водата която е в кладенец с дълбочина примерно 10 метра ще около +10 градуса.Направи си сметка в кой от случаите термопомпата ще е най-ефективна примерно.А иначе вътрешните тръби на на машината както ти ги нарече затоплят или охлаждат вода естественно.

А през тези конвектори преминава топлата вода,те имат венилатори за принудителна конвекция т.е.ел.енергия само за вентилатора.А бе с една дума парно но не с класическите радиатори.А през лятото през тях минава студена вода и така те охлаждат.Горе долу за такава система ти говорех аз.Даже съм чувал че в едната стая може да топлиш а в другата да охлаждаш в същият момент.

14.  

15. Тук е от
    Nov 2007

Мерил съм температурата в сондата на село - при 10 метра дълбочина температурата на водата бе 16*.

16. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001

За какви конвектори говориш в случая, някакви пасивни ли, т.е. не нещо, което гори ток?
    За такива за водни системи. Топлообменник с вентилатор.

17. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2005

Цитат Първоначално публикувано от KonanVarvarina
    Виж сега когато аз говорех въздъх-въздух имах в предвид откаде взимаш топлината и я пренасяш ,а не какво затопляш- в твоя случай вода.Термопомпите са въздух-въздух,земя-въздух,вода-въздух в зависимост от къде взимат топлина и я пренасят.Представи си сега при -10 градуса на въздъха ,температурата на почвата в същият момент на 1 метър дълбочина ще е сигурно около +7 (примерно не съм я мерил никога) градуса,температурата на водата която е в кладенец с дълбочина примерно 10 метра ще около +10 градуса.Направи си сметка в кой от случаите термопомпата ще е най-ефективна примерно.А иначе вътрешните тръби на на машината както ти ги нарече затоплят или охлаждат вода естественно.
    Въздух - въздух или въздух - вода означава, че топлината се взема от въздух и се прехвърля съответно върху въздух / вода. В документа за Дайкин, линк към който дадох, тези понятия се използват по този начин. Стандартния климатик топли въздух, но ако го потопиш във вода ще топли вода и сменя типа си в това отношение. А какъв хладилен агент се използва вътре в самия климатик няма значение. Може да е някакъв вид фреон, или пропан, въглероден диоксид и тн.
    Поправете ме ако греша, но мисля че по принцип всеки климатик е термопомпа, както и споменатите от теб системи земя - въздух или вода.
    Колкото до ефективността на различните термопомпи, не знам колко дават най-добрите от тези от земен тип, но в офертите на една наша фирма виждам коефициенти на трансформация едва около 3. А както знаем, някои стандартни климатици имат COP до към 6. Вярно, не при -15 градуса.

18. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001

При термопомпите, земен тип, коефициента на трансформация независи от температурата на околния въздух. Така КОП=3 е доста по-добре от машини с КОП=6, тъй като при ниски темепартури не само ще ти е висок КОП-а, но и отдаваната мощност ще е същата като при високи темепартури на въздуха. Незнам колко е рентабилна една такава система. В момента най-обикновенните климатци излизат най рентабилно и на много места вместо централен клиатик се слагат отделни климатици. Малко е тъпо и по некомфортно, но е евтино. Примерно Алтерма със всички гъзарии, с подови и таванни тръби, отопление на вода и т.н. излиза около 40 000лв за една не голяма къща. Не помня колко беше площа на къщата. В момента една фирма слага такава система. Комфорта струва пари. Това е. С централно отопление неможе да се постиген комфорта на локална водна система за отопление и охлаждане.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 9 от 24 ПърваПърва ... 789101119 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. маслен радиатор, конвектор ( АДАКС ) или климатик?
    От ops5 във форум Електрическо отопление
    Отговори: 19
    Последно: 21-10-22, 22:09
  2. Препоръчайте инверторен климатик
    От cecko във форум Основни принципи, теория, линкове и технически въпроси
    Отговори: 0
    Последно: 22-09-12, 00:12
  3. Продавам конвекторен радиатор AIRELEC PARIS ELEC.2000W
    От Dream85 във форум Приключили продажби
    Отговори: 4
    Последно: 21-07-12, 09:39
  4. ПРОДАВАМ конвекторен радиатор DELONGHI
    От gazdata_83 във форум Приключили продажби
    Отговори: 20
    Последно: 19-04-11, 14:56
  5. Обикновен или инверторен климатик?
    От hellenlaw във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 13
    Последно: 09-11-09, 20:04

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе