А за колко кв.м. става въпрос?
Ето и малко нагледна информация от мен:
Конвектор Adax Glamox 1500W монтиран в детска стая 13кв.м източно изложение Варна.
- Външна изолация - фибран (XPS) 5 см., вътрешна изолация: стени - 7 мм термоплан (плоскости на основата на XPS), под - паркет естествен 22 мм., има и застлан килим в стаята, таван - декоративни плоскости 5 мм. на основата на EPS.
Долното видео показва работата на конвектора при външна температура около минус 10 гр. при зададена и поддържана температура в стаята +22 гр. Стаята е отоплена (темперирана). Нарочно съм пуснал по-голям интервал - 20 минути, за да може някой ако му се занимава да засече и пресметне колко време реално работи печката за един час (има брояч ).
Този пост е редактиран от Pat; 08-01-16 в 03:25.
След този перфектно направен клип очакваме мненията на величаещите климатиците!
От видеото се виждат много неравномерни интервали. В началото работи 9сек и не работи 19сек. После работи 4сек и не работи 24сек, по-късно стават 5 на 22сек. Няма как при темперирана стая да има такава голяма разлика в интервалите. Само електромер може да покаже някакви смислени данни.
Зад стените на помещението какви са температурите (тоест съседите топлят ли)?
Имат си много прецизен термостат и колкото трябва, толкова работи/ вкл - изкл /! А видеото показва, че качествения конвектор не е чак толкова неекономичен, колкото го изкарват противниците му!
Интересно бе да се измери температурата в четирите ъгъла на стаята на 10-20см. от пода . Изглежда за да му е топло на човек,трябва да стои прав и да е обут с дебели терлици. Доста неефективно е това чудо Adax Glamox.
Защо да е неефективно - точно толкова си е, колкото един радиатор от парно. Имаш 2кВт загуби, получаваш 2кВт топлинна мощност, срещу 2кВт електрическа.
За неефективност имах предвид дистрибуцията на топлината в стаята.
Неравномерността идва от факта , че в стаята има хора и те не стоят неподвижно, също така на моменти се влиза и излиза от стаята - това според мен е реалното използване, а не да я заключа и никой да не мърда в нея.
Стаята е с 2 външни стени - северна (калкан) и източна - с прозореца. Другите две граничат с кухнята ми и северната спалня. В кухнята е около 19-20 градуса когато няма хора в нея, а спалнята се отоплява само вечер когато спим. През деня е 17-18 градуса. Съседите от долу не ползват стаята под нас, а в тази над нас се живее и се топлят с климатик - не знам каква температура поддържат, но това няма почти никакво значение при моите условия.
Температурата е мерена на 0,7м от пода на възможно най-голямото разстояние от конвектора. На 10-20см е един градус по-малко.нтepecнo бe дa ce измepи тeмпepaтypaтa в чeтиpитe ъгълa нa cтaятa нa 10-20cм. oт пoдa . Изглeждa зa дa мy e тoплo нa чoвeĸ,тpябвa дa cтoи пpaв и дa e oбyт c дeбeли тepлици. Дocтa нeeфeĸтивнo e тoвa чyдo Аdах Glаmох.
КОЕ по-точно му е неефективното?
Колкото по -ниски са тепературите, толкова по-голама ще е разликата в консумацията.
За малки жилищни помещения 9-12 квадрата може да се окаже дори, че няма смисъл от климатик за отопление, ако са с малки топлозагуби.
Както и авторът пише обаче конвенкторът не се ползва 24 часа за отопление.Защо ли?
Никой с климатик не познавам да ги спира у дома си.
В офиса да спират ги и то при температури на +5 градуса.Обаче у дома...
Но по мое мнение за жилишни помещение до 9 -10 квадрата за отопление може и с конветор и то не е енеобходимо да е Адакс.Може и китайче.
Друг въпрос е лятото когато температурите ударят 38 -40 градуса с какво ще се охлажда стаята.
При климатика не е ли така? Или при по ниски температури харчи по-малко? Моите работят денонощно в стаи - 15кв и 30кв! Като се включат примерно Ноември, се спират Април! А за лятото,,,,,,,,това им е единствения плюс на климите, който на мен лично не ми трябва!
Добре , 1 градус разлика на 0.5 м е добре. По принцип в такава стая 13 кв.м.(някъде във **********) с вътреш. и външна изолация ще се стопля, даже и ако запаля една цигара.
- - - - - - - - - -
Руни ,купи си една спарка легла. Зимата спиш на II-рия етаж, лятото на I-вия. Да спиш на топло,че като го гледам този Adax....
Винаги съм твърдял, че енергийна ефективност се постига чрез намаляване топлозагубите на сградата, а не чрез смяна на вида отопление. Избрах да вложа не малко пари в изолация, отколкото в скъп климатик. В резултат се получава помещение което може да се отопли както каза ти "с една цигара" . Така че мога да си позволя да го топля с каквото си искам без да ми струва скъпо и в същото време да получавам желания комфорт.
В тоя ред на мисли, интересна подробност - когато навън е около +10 градуса или повече, тая стая се затопля до 20-22 гр. само от работа на стационарния компютър. (който не е нещо свръх мощно).
Този пост е редактиран от Pat; 08-01-16 в 15:03.
И какво точно трябва да разбера от този "перфектно направен клип"? Че при достигане на определена температура следват цикли включено и изключено?
Мисля, че нещата са повече от ясни по отношение разход на енергия от конвекторите спрямо климатиците и също така безшумната им работа по отношение на комфорта.