Въбоще не са такива цените, колега, поне на тези от които аз купих. за баня(с IP65) почваха от 300 евро.Първоначално публикувано от joro_bul
Въбоще не са такива цените, колега, поне на тези от които аз купих. за баня(с IP65) почваха от 300 евро.Първоначално публикувано от joro_bul
Това сметката за месец октомври миналата година ли е(за един климатик)?Първоначално публикувано от niki456
Да, бе аз не се бях замислял как е успял да изхарчи 130 лв. с 1 климатик? Ако е така (в което много силно се съмнявам) с тези 130 лв. той е закупил 750 kW електричество и с климатика е произвел около 2250 kW топлина. Какво е топлил този човек? И какъв климатик има? Ако е 9000 BTU максималната консумация е около 850Wh, значи е работил непрекъснато почти 900 часа (36 дена) без никакво прекъсване.
Niki, нещо ни будалкаш
Дайкини казва че има човека. Моята сметка за отопление е около 130-140 лв. но в най студените месеци, за три климатика. (Тристаен вътрешен апартамент). За октомври сметката ми е 80 лв( без климатиците сметка ми за ток е около 50-55).
Да, това е сметката за ток, която платих за м. октомври миналата година. Имах два климатика и печка за банята. Държа да ми е топло постоянно и не съм пестил, но какво от това?. Точно така употребявам и панелите в момента. Разликата поне според мен е очевидна.Първоначално публикувано от IvoSI
Изчисленията на АтнонBM няма какво да коментирам, който е използвал - знае кое колко му харчи и колко му е комфортно. стига теория и спам :-)
От всичко, което си написал до тук има само едно ОЧЕВИДНО нещо, че ЛЪЖЕШ!
Ти с какво мислиш, че се отоплявам аз? Само ти ли си виждал климатици? Колкото до сметките по-горе те не са сложни и лесно се проверяват. И с 2 климатика да си, пак трябва да си ги настроил на 30° (за да не изключват) и да си отвори прозорците, за да се живее вътре... С толкова пари климатиците са произвели толкова енергия (2250 kW топлина), че явно без отворени прозорци там няма да се стой! Лъжеш мой човек, спри се. Как да ти вярваме сега на сметките, които мислиш да ни показваш за следващите месеци?
Благодаря на всички , които сами писали. Явно само Ники 456 си е купил такова " чудо" Аз мисля да потърся още малко , има няколко фирми из нета. Явно всички сте почитатели на климатиците , но аз и сега се топляс климатик и определено не съм доволна. Изведнъж започва да духа студено / при минусовите температури направо блокира и духа студено/ , движението на въздушни маси и шумът дразнят адски много , и поддръжката на филтрите е ад. Климатика ми е Toshiba - мисля,че не би трябвало да е лош. Определено за новия си дом няма да се отоплявам с климатик - за спалните е пълен абсурд . Не съм инженер - физик , но може би има някаква логика в това инфрачервено отопление, след като е толкова популярно в Европа? От това, което видях ми се струва, че по-скоро прилича на топлината от топлофикация - парното , което за мен е най-доброто отопление като усещане, но пък много ни лъжат със сметките и в новия ни блок няма как да стане . Какво мислети по този въпрос?
Едно е ясно, че климатика ти има нужда от ремонт и профилактика.Иначе всяко правилно оразмерено отопление ще ти върши работа.
Не съм съгласна , че има нужда от ремонт - работи така, както и когато купихме. А и усещането от топлината, която произвежда е същото без значение дали е нов , стар, Daikin , Toshiba i т.н . Въпросът ми беше не смятате ли,че IR топлоотделя на принципа на топлофикация?
Щом така мислиш за климатика си, добре, макар да се съмнявам силно.По втория въпрос - определено не.
Antonе,
Личните нападки мисля, че са най-малкото смешни за човек на твоята (предполагам) възраст. Толкова съм платил, толкова пиша, да ти сканирам сметки ли искаш!? И това, че спориш "на теория как бил мноого икономичен климатика" и вадил три пъти повече топлина(да бе, да), изобщо не означава, че си прав на практика. Айде сложи си един такъв уред вкъщи и го измери, пък тогава говори кое какво било. аман от дървени философи в тая държава :-) айде със здраве и не се дръж като ощипана госпожица.
П.С. И ако за теб комфорта няма значение, при климатика винаги имаш студен под, нали? и условия за конденз по стените? и редовно $$$ за профилактика и (чест) сервиз? при лъчистите това го няма. само това, остави икономичността която е факт, е ОГРОМЕН и за мен достатъчен плюс. ама какво съм седнал ти обяснявам и аз, ти си спец по всичко :-)))
НЕ, но аз разбирам идеите на Ники456 и 1011 макар, че са коренно различни като очакван резилт от решението им. Той търси клиенти а тя иска да стане клиентка на IR oтопление и целта и е да постигне комфорта на парното но с по-ниска месечна сметка, щото за да получиш истински комфорт на парно в целия апартамент, ще треа да се ръсиш по 300лв/месец и от тук я подкрепям за идеята. Пробвала е с климатик но с 1 да стоплиш всичко в къщи е почти невъзможно. Добре, че е Тошиба та все пак е стопляла поне малко.
1011, комфорта е субективно понятие. Всеки си има различни критерии за него. Аз не съм противник на лъчистото отопление! Напротив – смятам го за много ефективен начин за отопление, който внася и допълнителен уют. Усещането от пряко огряване с IR-лъчи с по-голяма дължина на вълната е приятно. Идеалното отопление за мен е това, което не се забелязва – нито го чуваш нито се усещаш от къде идва. Климатиците не са включени в това число, защото са си шумни и създават течения, но на този етап те произвеждат най-евтината топлина. Съразмерима е с цената на отоплението с дърва, но това няма да е дълго така... Цената на тока ще расте. Няма как тя да не се изравни постепенно с тази в Европа. Да не говорим и за това, че ако направят Белене, се очаква то да продава на НЕК ел. енергията на цена по-висока от нощната, която купуваме сега... Това обаче ще се отрази не само на цената на топлината произведена с климатици, но и на тази произведена с другите електрически уреди – лъчистите електрически печки, които коментираме в последните постове, също консумират ток и с едно и също количество електроенергия произвеждат по-малко топлина от климатиците. Т.е. за тях това поскъпване ще се усети още по-силно. Няма универсална рецепта за отопление на къщите. Всеки сам си решава как иска да го прави. Обикновено финансовите критерии, регулират грешките. На този етап, със сравнително ниска цена на тока, електрическите лъчеви отоплителни уреди не са за изхвърляне, но не са и толкова високо ефективни, колкото се опитва да ги изкара Niki. Един много по-евтин маслен радиатор топли и излъчва същите тези лъчи, които излъчват и печките които си е купил Niki. Няма никаква причина простите радиатори да консумират повече или по-малко от чисто IR-отоплителни тела.
Лъчистото отопление не е някаква високо технологична новост! Човечеството го ползва от стотици години. Най-простият пример е старите къщи, които са отоплявали някой стаи с метално гюле, което първо за го затопляли в печка (нямало е печки във всички стаи). Гюлето излъчва точно IR-лъчи, когато е загрято, конвективно отдава много по-малко.
П.П. Малко се отклоних от темата, личното ми мнение е, че тези печки не си заслужават парите. Твърде скъпи са за това, което правят. Нямам повече желание да ограмотявам Niki... Да пише каквото си иска.
Благодаря ти Joro_bul т.е твоята позиция е близка да моята по отношение на начина на топлоотделяне на IR и комфорта, който осигуряват. Мисля , да поравя повече и да тествам . Да парното наистина е 300 лв за двустаен 60 кв.
На Еди бих казала - не не съм с един климатик , имам във всяка стая - и тези във спалните се пускат само преди да си легнем , ако това бучало и духало наречено климатик работи и докато спя - мисля, че няма да имам здрав сън никога. Но може би съм лигла , защото съм жена и не съм била в казармата.
Малко извън темата, кажи какви са ти моделите на машините, може и на лични, интересно ми стана.