Страница 16 от 50 ПърваПърва ... 6141516171826 ... ПоследноПоследно
Резултати от 226 до 240 от общо 746
Like Tree65Одобрявам

Инфрачервено отопление

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на badr
    Тук е от
    Aug 2004

Re:Инфрачервено отопление

Цитат Първоначално публикувано от edi1
    Нещо не ми е ясно.Кой тогава изключва уреда, когато реши, че е достигната някаква температура.Ако няма термостат за го прави, как уреда решава, че е време да изключи.това за предварителните настройки без термостат ми е струват някакви ала-бала.Не съм специалист, ама в моето помещение може да е 5 градуса без отопление днес, утре може да е 10.Как тогава ще стане, моля, някой от запознатите колеги да обясни.
    Има принципна разлика м/у двата вида отопление.
    При единия имаш затопляне на въздуха и чрез него стаята.
    Докато при ИР можеш да имаш някакъв икономически ефект, разбира се крайно съмнителен, но не и икономия на енергия, благодарение на следният факт - Преноса на енергия става от излъчвателя чрез фотоните до приемника.
    Енергията попада в човека, и затопля самият него.
    Тук няма икономия на енергия, защото целта е друга -затопляне на човек, докато с климатик се затопля стаята.Това е на теория полза от ИР.
    Това е разликата в заданията.Физиката не се интересува от комфорт.
    Само, че следенето на няколко души в стая е доста сложно задание и практически нереално.Определят се зони и т.н.
    Опре ли се до идеята да се затопля помещението до определени градуси, тогава ел-ИР е едно от възможно най-тъпите решения барабар с другите видове пряко преобразуване на ел.енергия в топлина.Нещо повече в някои случаи духалката може да бъде доста по-икономична, защото ИР създава по стръмен температурен градиент в стените и отдаването към околната среда е по-интензивно, докато при духалката има междинен топлопренос. При ИР преноса е:2 случая 1 случай)излъчвател-стена - едновременно към въздуха в стаята и към външната среда.
    И втория случай е същият, само че излъчвателя е насочен към вътрешна стена.
    И така обмена към външната среда е намален. Само при този случай този ИР има някакво теоретично предимство пред духалка, а при духалка преноса е: духалка-въздух-стена-външна среда.
    Не навлизам в подробности защото те не променят картината.
    Вярно, това е абстрактната част, но в/у нея лягат всички решения в тази област.
    Комфорта не е нещо, което може да бъде оценено обективно, но преноса на енергията е нещо което се поддава чудесно на изчисления и описание.
    Посочени бяха и някои конкретни приложения.При високи сгради и големи обеми, може да е нереалистично да се очаква затопляне на цялото помещение особено ако то се използва час/два в седмицата.В този случай един такъв уред би могъл да бъде компромисно решение.Също и баня не е разумно да се топли с климатика.Или поне не пряко.
    Но предполагам термостати не се слагат, защото тези печици никога няма да вдигнат температурата повече от 15-16*.Все пак физиката е строга наука и тези производители на ИР чудесно знаят че това е нереално и затова нямат термостати.
    Картини, също нискотемпературно ИР, се произвеждаха преди 20г в Севлиево.Но никой досега не е видял икономия от тях.

2.  

3. Тук е от
    Oct 2011

Другото, което ми хареса при италианските е че, и австрийските и swiss в офертите ти записват термостат и монтаж на отделни редове - звучи задължително, т.е без тях не може, но всъщност са отделно и термостата и панела . Е защо не пристигат комплект / панел + термостат/ направо от производителя. Еми защото и това май си българска търговска практика " да ти продам още нещо" и защо всички не можете да си изключите сами панелите или радиаторите незнам . Какво правите с всеки уред, които ползватe ? - включвате и изключвате, ако Ви мързи слагате си таймер или термостат ,но по избор . И ако температурата се движи в едни граници , какво да и регулираме?

4. Banned
    Тук е от
    Aug 2009
    Живее в
    гр. Сопот

В този сайт http://www.otoplenie.dir.bg/_wm/basi...385bd107e52512 дават, че IR 800 – 800 Watt - Отопляема площ: 56-58 куб.м. Цена за 8 часа отопление – 0.77 лв. В същото време в този сайт http://www.**********************/klim...ai6-1078.html# на климатика му дават Консумирана мощност (отопление) 0.63 kw, което прави за 8 часа работа 0.60 лв. И това при положение, че работи без да спира. Е, нещо не мога да разбера, как тези инфрапечки ще бъдат по-икономични от климатитиците. Може да са по-комфортни от тях, но едва ли отоплението с тях ще излезе по-евтино. То и конвекторните радиатори са по-комфортни, ама и те гълтат доста повече ток. А като се прибави и това, че лятото красивите печки ще бъдат само паметници, то нещо въобще не ми се струват толкова привлекателни. Ама и аз ще чакам с интерес отзивите на закупилите си ултрамодерните печки.

5. Senior Member Аватара на edi1
    Тук е от
    Jan 2007
    Живее в
    Ямбол

1011 горе допълних, ама пак да питам.Смятаха ли ти някакви топлозагуби или направо по кубатурата ти поределиха необходимите мощности.Освен това и най-простата духалка има някакъв автоматичен регулатор, да не висиш над нея.Според мен няма как температурата да се движи в едни и същи граници при различна външна температура, за която си мисля, че също е от значение, при една и съща мощност на отоплителното тяло, независимо какво е.Така, както го разбирам в твоя случай-без регулатори без нищо, някой трябва да наобикаля отоплителя и да го включва и изключва.

6. Тук е от
    Oct 2011

Изчислеха ми, че това ще е напълно достатъчно , аз си сложих по-мощен в детската по мой избор. За загуби , там са маломерни, защото не топля въздуха.
    Явно тук са предимно търговци на климатици , и ако човек наистина иска да получи мнения за IR бива затрупан от негативни коментари за всичко различно от климатик .
    Аз си взех решение и чакам да ми дойде поръчката - ще Ви пиша.
    Но ако някои от всички теоритици и търговци види наистина за какво става въпрос, може би нещата биха стояли по друг начин . Въпросите Ви може имат логика, но аз не съм човека, който да Ви отговори.
    _________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1321280959[/time]_________________________________________________

И какво означава да висиш над духалката - или работи , или не работи - висиш над нея за да не се запалиш.
    Включваш си панела и той просто работи, излизаш и го спираш.
    Имаше някакъв пост за 15-16С, е няма как да е вярно... , в сградата да е 0 , а в стаята им да е много топло.
    На моменти по простите неща сигурно са за предпочитане

7. Banned
    Тук е от
    Aug 2009
    Живее в
    гр. Сопот

Аз не съм търговец, военен съм. И просто ми е много интересно откъде ще дойде тази икономия. Минал съм през доста видове електроуреди за отопление. За сега не виждам алтернатива на климатиците. Но нямам нищо против да ги сменя, ако наистина се окаже, че има и по-икономични начини за отопление на ток.

8.  

9. Тук е от
    Oct 2011

Аз минах през отопление с климатик и това е кошмар, писала съм в предишни постове не искам да се повтарям . Не го смятам за икономично по никакъв повод, и с това движение на въздуха + шума е пълна трагедия. И затова си търся друг вариант

10. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009

Не може да нямат термостат, макар и най-прост.Може да е една метална пластина и като се нагрее до определена температура да изключва.Те на повечето китайски духалки и конвекторниава печки са такива.

За мен представлява интерес какви ще са стените околко инфраред панелите след 2-3 години.Виждал съм такива инфраред панели с картини още през 1990година, не можеше да се познаят че са отоплителни уреди.Единственото от което личеше е че стената около краищата им(имаха формата на квдрати и правоъгълници) 7-12 см беше почернена.Оказа се че това е заради праха който минавайки край тях се е нагрявал и се издигал нагоре или е полепвал по стената.

Бяха доста фешън както за тогава, така и за сега.

Пък и след като парите за ток нямат значение, още по-добре.

11. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2011

Аз не съм привърженик на климатиците за отопление,за това ще Ви помоля 1011 да постнете в края на януари разходите си за отопление и дали постигате декларираните температури 22-23 градуса в дните с минусови температури.

12. Senior Member Аватара на edi1
    Тук е от
    Jan 2007
    Живее в
    Ямбол

И аз не съм търговец или теоретик, затова казах, че не съм специалист по този вид техника, но ми стана интересно, как се регулира изобщо работата на този уред.1011 не съм виждал духалка без регулатор.А да висиш означава, имам предвид, че като няма нещо, което да контролира уреда, ти висиш до него и си го включваш и изключваш.Все едно си с ЕЛВА, като си там работи, като те няма го изключваш.Ама ЕЛВА-та или не може да стопли, или топли повече от колкото трябва и пак я включваш и изключваш.Та затова става въпрос.А що се отнася до загубите ти, не зависят дали топлиш въздуха или стените, не знам защо си с такова впечатление.Пък може и аз да греша.

13. Senior Member Аватара на kalcheff1
    Тук е от
    Aug 2011
    Живее в
    Варна

Ако няма термостат колегите-съфорумци сигурно ще трябва да актуализират предложената оферта от 20 %.

Сигурно след година -две ще има тема за ИЧ уреди, сходна на сегашната за изхвърлените клими.
    1011, по мои наблюдения, малкото търговци на клими във форума доста сериозно помагат на хиляди хора безкористно,колкото и невероятно да ми се струваше и на мен отначало. , нито се крият кои са

14.  

15. Тук е от
    Nov 2011

Когато ми изготвиха офертата от infraswiss ми казаха,че може и без термостати. Те имаха в офиса поставени със и без термостати.Разликата е ,че може когато те няма да се поддържа температура от 15-16 градуса, с термостат.

16. Тук е от
    Oct 2011

Да и на мен ми предложиха опция термостати, но ние преценихме ,че няма да ни трябват. Аз си избрах да пробвам с таймер. Стори ми се по-логично. През деня няма какво да отоплявам, защото няма никой вкъщи. Ако се наложи ще си сложим термостат. Чакам с нетърпение да дойде поръчката.
    _________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1321357080[/time]_________________________________________________

То и без да отоплявам в хола ми е 15-16C , тази сутрин ми доставиха дивана и си беше толкова. Апартамента ми е юг и изолацията е мн. добра
    _________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1321368137[/time]_________________________________________________

Здравейте, извинявам се че пиша в тази тема, можете ли да ме ориентирате за бойлери, разглеждах форума , но нищо полезно не намерих

17. Member Аватара на b.shterev
    Тук е от
    Jan 2008
    Живее в
    Пловдив

Понеже и аз се поинтересувах от тази технология реших да си направя справка. Чрез дадения по-горе сайт се свързах с хората предлагащи тези продукти. В интерес на истината ми обясниха надълго и нашироко всичко и ми дадоха цени за различните модели. Еми оказа се, че първоначалната инвестиция в уред за спалня е по-ниска отколкото климатик за същото помещение. Реших да се разровя из нета за още повече инфо и подробности и попаднах на друг сайт, където цените са поне два пъти по-ниски, а технологията е вероятно една и съща. Искам да попитам - все още никой ли няма преки впечатления за този начин на отопление??? За спалня се оказва, че са ми нужни около 500лв. и то за по-добрите панели - нещо което е доста по-евтино от добър инверторен климатик. Чудно ми е, ако е толкова евтино и добро защо все още не се ползват масово???
    Моля нека някой да сподели повече инфо, че в нета не откривам, защото и на мен ми е супер неприятно хладния полъх на климатика ми в спалнята, пък макар да е с 0.6 минимална отоплителна мощност.
    Благодаря ви предварително.
    Премахнах сайтовете, за да не се счита като реклама.

18. Тук е от
    Oct 2011

И аз ги проверявах - китайски са и за това са по-евтини , скоро ще ми дойде поръчката и ще пиша.
    Никой не ми отговаря относно мнение за бойлери ?

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 16 от 50 ПърваПърва ... 6141516171826 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Инфрачервено отопление ??????
    От fbi_1 във форум Отопление
    Отговори: 4
    Последно: 31-01-13, 22:54
  2. Отговори: 3
    Последно: 13-08-12, 21:47
  3. Отговори: 0
    Последно: 13-08-12, 18:31
  4. Съвет при избор на инфрачервено отопление
    От niki456 във форум Електрическо отопление
    Отговори: 0
    Последно: 18-07-11, 13:43
  5. Инфрачервено лъчисто отопление
    От audibs във форум Електрическо отопление
    Отговори: 17
    Последно: 24-02-09, 14:08

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе