Страница 13 от 171 ПърваПърва ... 311121314152363 ... ПоследноПоследно
Резултати от 181 до 195 от общо 2555

Daikin - мнения за моделите на тази марка

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2007

Re: DAIKIN - мнения за климатиците от тази марка

Цитат Първоначално публикувано от saissais
    Blue1,
    преглеждайки темата на 100 волтовите климатици, се сетих, че с моя японец има една неяснота - ел. инсталацията ми е трижилна - фаза, нула, заземяване, - а видях, че са ми сложили двужилен кабел за климатика. Оригиналният щепсел на климатика остана в мен и действително е двужилен. Но все пак се питам не трябвали поне до трансформатора да отива трижилен кабел? Тоест контактите ми нямат никакво заземяване, няма дори мост от нулата, както е при старите двужилните инсталации. И така реално се получава един необезопасен контакт, само с фаза и нула. Какво би трябвало да направя в случая, има ли изобщо опасност? Трябва ли все пак към трансформатора да отиват трите жила? Да викам ли техниците? Забелязах още, че и аспираторът ми - на Фабер - също е двужилен. Уж италианска фирма, а какъв ли е този стандарт там в Европа, та и в Япония, гледайки Дайкина?
    Ще съм ти благодарен да хвърлиш малко светлина по тези въпроси.
    Какво казва фазомера? Моите климатици са с три жила, разгледай добре останалият ти щепсел.

2.  

3. Senior Member Аватара на Alexi
    Тук е от
    Jul 2002
    Живее в
    Шумен

трябва да се заземи ,до трафа отиват 2 жички не 3 ,той не се заземява .. заземителния проводник отива директно до климатика не минава през трафа

4. Member
    Тук е от
    Apr 2008

Значи контактът ми е трижилен,
    оригиналният щепсел от климатика е двужилен (разгледах го добре),
    към трафа са ми пуснали двужилен кабел,
    от трафа към климатика кабелът също е двужилен. Тоест заземяването - жълтият кабел със зелените петна от контакта няма връзка с трафа или с климатика. Доколкото разбирам, това не е опасно за климатика, а за човека, който реши да пипне климатика, ако по металните му части има отечки.
    Наистина Фаберът е с пластмасов корпус, но има метална пластинка отвън, където са лампите. Дайкинът си има метален корпус. Пластмаса има отстрани, където са вързани тръбите. Ако правилно съм разбрал, просто е нужно да прекарам още един кабел от контакта - от жълтозеления заземяващ кабел, който да вържа за металната част на корпуса на климатика? (Има ли значение къде и не е ли по-добре това да го направят техниците, които монтираха климатика?) Или ако не го направя, трябва да пипам климатика с фазомер? Но трафът също е с метален корпус. Може би и за него се отнася същото?

5. Member
    Тук е от
    Jun 2005

Да това е един проблем за който не сме говорили. Истината е, че повечето монтажници въобще не се занимават с такива подробности заземяване, зануляване... абе я... на кой му пука

6. Member
    Тук е от
    Oct 2005

Цитат Първоначално публикувано от saissais
    оригиналният щепсел от климатика е двужилен (разгледах го добре),
    Възможно е някой преди теб да е подменил оригиналния кабел и щепсел.Задължително е да се заземи /занули/ климатика по причини посочени правилно от теб.Същото важи и за трафа/освен ако не е в пластмасова кутия/а дори и да е пак не е лошо.Фазомера сега може нищо да не показва но след време кой знае?Ако всичко е заземено/занулено/ при утечка на ел.ток ще изключат предпазителите и ще се запази живота на човека.Що се отнася до уредите с т.н. двойна изолация възможно е да има някои метални части но те са разделени чрез пластмаса от всякакво електричество.

7. Senior Member Аватара на Alexi
    Тук е от
    Jul 2002
    Живее в
    Шумен

Цитат Първоначално публикувано от freelander
    Да това е един проблем за който не сме говорили. Истината е, че повечето монтажници въобще не се занимават с такива подробности заземяване, зануляване... абе я... на кой му пука
    така си е ,което е много непрофесионално .. повечето монтажници всъщност нямат никакви квалификации ,самоуки са .. за тия пари всъщност толкова .. въпрос на време е да стане нещастен случай с тия незаземени машини

8.  

9. Member
    Тук е от
    Apr 2008

Благодаря много на всички за бързите отговори и мога за кажа, че съм напълно съгласен с тях. Значи ще ходя до фирмата, но преди това ще пиша на един съфорумец, който има същия модел, за да установя как е при него...
    Всъщност бях излязал за малко от стаята, където се извършваше монтажът, и като се върнах ми дадоха в ръката въпросния щепсел с думите, че това е оригиналът - не бях свидетел на факта дали този щепсел се появи от оригиналната опаковка или отдругаде. Но ще действам за решаването на проблема и ще уведомя съфорумците за резултата.

10. Тук е от
    May 2008

Здравейте ! искам да си купя климатик за кухнята - около 38 кубика,вътрешна южна стая,колебая се между няколко модела девятки ( мисля,че ще ми свършат работа за тази кубатура ) .Някой може ли да ми каже нещо повече за разликата между Daikin FTXS 20 C / FTXS 20 D японски аналог ,защото мисля,че тези са произведени в европа. Макар,че в СЗ ,от където съм аз други модели не се предлагат. Виждам,че тук има по-запознати .Ще се радвам да получа компетентен отговор

11. Member
    Тук е от
    Apr 2008

Ето докъде стигнах със заземяването:
    1. Купих си трижилен мек кабел, два и половина квадрата, три метра - 6.50 лв.
    2. Смених стария кабел - в трафа има лустърклеми с означения - фаза, нула и земя.
    Остана ми стария двужилен кабел като екстра.
    Цялата процедура трае около 5 минути и имам безопасен траф.

Какво научих:
    1. Трафът е гаражно производство - все пак е включен в монтажната цена, която е само 180 лв.
    2. Не се знае нищо за характеристиките на този траф - какъв ампераж е, какъв живот има и т. н. Да не говорим за гаранция и подобни - никъде не е описан в гаранционната карта, нито като модел, нито като съществуване...

Все още не съм наясно с тези въпроси, за които ще моля за помощ от по-знаещите:
    1. Не ми е ясно съвсем точно амперажът ли определя нуждата от заземяване на един уред, в случая на японски климатик. Тоест тогава наистина в Япония не е нужно заземяване? Но в България за същия уред май е нужно? Защото не се знае трафът, произведен в гараж, какъв ампераж е? Ето ви и двоен стандарт! Понеже съм толкова слаб в електротехниката, нека някой да обясни на такива като мен как в България да се справим с този проблем. За заземяването на климатика се отказах - май кабелът отива към вътрешното тяло и става сложно. Или може би греша и има начин?
    Подозирам, че ако отида във фирмата и се оплача, ще ми кажат да си платя за нов траф и нова инсталация. Май евтиното излиза доста скъпо.
    2. Този траф ми напомня за една много известна марка климатици също гаражно производство. Ето как един ДАйкин може да се побългари, макар и съвсем леко.
    3. Имам безопасен траф, но не и безопасен ДАйкин.

Изводи: Може би е добре да се организират образователни курсове за хора, които ще си купуват климатик - по-добре да си платя някаква сума за да се образовам, отколкото да си купя няколко климатика и после да се чудя откъде идват проблемите.

Фирмата, която ми натвори тези чудеса, съм я споменавал достатъчно, само ще добавя, че монтира и климатици от Технополис, а също така, че не ги вакуумира. Тоест предлага "пълни" екстри.

12. Senior Member Аватара на Alexi
    Тук е от
    Jul 2002
    Живее в
    Шумен

трафа няма как да е купен щото само той е 150-180 лв ,навиват ги тука ,което не означава че не може да са читави .. инак климатика се заземява във вътрешното тяло - има си капаче за кабела и клеми .. заземлението не зависи от ампеража и е задължително ако ти се живее

13. Member
    Тук е от
    Apr 2008

Ходих до Драмакс - показаха ми различни нови и стари японски клими - всички са взети от най-рекламираната във форума пловдивска фирма, единствен вносител на такива в града. Също Драмакс монтират директно купени от тази фирма климатици с писмена гаранция за качеството на монтажа. Поне собственикът на пловдивската фирма твърди така и аз имам основание да му вярвам. Разпечатвахме клими (същото бе положението и с втора употреба клими) и имаше няколко варианта:
    1. двужилни, както и трижилни - тоест със и без заземяване, - отиващи към вътрешното тяло кабели.
    2. със захранващ външното тяло кабел видях трижилни - тошибата на магазина беше такъв.
    имаше стари клими със заземителен болт на долната част на външното тяло.

По първите имам няколко въпроса:

Ако вътрешното тяло не се заземява, тоест е с двойна изолация, изцяло пластмасово, логично би било кабелът, отиващ от него към външното също да не е заземен. Иначе в Япония би било някакво много свръхмодерно техническо нововъведение, ако от контакта се изкарва трета заземителна жичка, която да се връзва към външното тяло.

Иначе самият траф би трябвало 100 % да е заземен, защото е метален.

Като допълнение - вярвам всеки има аудио уредби, с метален корпус, японски за Европа, които нямат заземяване, понякога имат отечки. Аз имам няколко маркови, японски, купувани от Германия, тоест произведени за Западна Европа, на 220 волта, незаземени, с метален корпус.

Ето колко различни варианта има и те често са в пълно противоречие с теориите, изложени дотук. Затова всеки отделен случай трябва да се разглежда отделно, конкретно. Не виждам някакви общи правила, валидни за всички. Но ако някой може да хвърли повече светлина върху противоречията, които възникнаха тук, нека да помогне. Може би има някаква убягваща ми логика.

Иначе от Драмакс светкавично реагираха и казаха че ще дойдат, макар да им казах, че ако е само заради трафа, нама смисъл, оправил съм го. Но те въпреки това искат да си изгубят още половин ден, за да видят какво е положението. А също така ми казаха, че вакуумирането е задължително при монтажите им и ако има съмнение, че не е направено такова, за тяхна сметка ще го оправят. Обясниха ми как се разпознава дали е направена тази процедура и изобщо бяха изключително любезни и на мое разположение за всичко.

И бих искал да помоля, ако някой пуска мнение, то да бъде обосновано, аргументирано, а не просто пуснато ей така, за да има нещо.

Иначе ще питам за всичко туй и монтажниците, за да допълня картината.

п.п. А също може би не е лошо да се изясни положението с двата стандарта - 100 и 200 волтови климатици.

14.  

15. Member
    Тук е от
    Oct 2005

На някои японски видеокасетофони с двужилен кабел съм виждал отзад на корпуса че имат болтче /клема / за заземяване/зануляване/.Според мен в твоя случай си прекарай отделен проводник за заземяване/зануляване/ на корпуса на външното тяло на климатика и трафа.

16. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2007

Имам инструкция за монтаж и поддръжка на няколко серии от марката Национал. На японски е, но е с много снимки и схеми. Вътре е показано, че кабела между външното и вътрешното тяло е трижилен, а от вътрешното към контакта е двужилен. В комплекта е показан и допълнителен кабел от 2,5 метра за които е написано, че е желателно да бъде заземено вътрешното тяло и е показано точно мястото за това. Как обаче е осъществено заземяването на външното тяло не ми става ясно.

17. Member
    Тук е от
    Apr 2008

Глождеше ме любопитство и съмнение, че външното тяло все пак е свързано с вътрешното посредством трижилен кабел, тъй като част от него се вижда и е доста дебел. Отворих страничното капаче на външното тяло и се оказа, че съм прав - трижилен проводник, свързан както трябва, отива към вътрешното.

Тогава, както пишат blue1 и dan66, ще се окаже, че все пак трябва да има такъв допълнителен кабел за заземяване - от трафа към външното, а вътрешното остава заземено към външното. Не виждам друга логика. Само не мога да си представя в Япония как го правят това - нали няма траф? А към контакта не ми се вижда много цивилизовано да се прекарва допълнителен кабел. Може пък да си имат някакво друго изобретенийце за заземяване на уреди, за което не се сещаме...

18. Senior Member Аватара на valen1
    Тук е от
    Sep 2007

saissais: Написал си че са ти обяснили от фирмата в която си ходил "Драмакс", как може да се разбере дали един климатик е бил вакуумиран или не, може ли да го споделиш това с нас.

Мисля че много хора биха искали да разберът дали климатиците им са били вакуумирани.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 13 от 171 ПърваПърва ... 311121314152363 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Daikin - мнения за моделите на тази марка II част
    От badr във форум Климатици Daikin
    Отговори: 1740
    Последно: 02-01-25, 17:39
  2. Отговори: 3
    Последно: 12-10-13, 23:00
  3. OSAKA -НИКОГА- моят опит с тази марка
    От nach във форум Климатици Osaka
    Отговори: 38
    Последно: 17-08-11, 21:44
  4. Отговори: 64
    Последно: 20-07-09, 14:20
  5. Мнения за марка Bompani...
    От stsaki във форум Друга битова техника
    Отговори: 1
    Последно: 25-08-08, 13:35

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе