мда и на мен ми се струва прекалено хубаво за да е истина машината за запазва 63% от мощноста си при разлика от 17 градуса...
мда и на мен ми се струва прекалено хубаво за да е истина машината за запазва 63% от мощноста си при разлика от 17 градуса...
Ако разгледаш табличката внимателно, ще видиш, че при +7°С си показва номиналната мощност на модела, така че и стойностите надолу би трябвало да са номинални. Ако е вярно това, което казваш възниква въпроса "при коя точно стойност на външната температура в посока надолу, показваните стойности за мощност на климатика преминават от номинална в максимална?"Първоначално публикувано от Kasap
Имам предвид табличката Capacity tables от сервизното ръководство стр 18.
Според мен климатика има една номинална и една максимална мощност, посочени при определени условия.Всичко останало извън тези условия е максимално топлоотдаване при съответните условия, както е написал колегата Kasap малко по-горе.Първоначално публикувано от rist
Погледна ли табличката преди да се изкажеш? Там са дадени само номинални стойности. Според мен няма логика в изказването ти.
Ако capacity означава номинал приемам забележката като основателна.Първоначално публикувано от rist
![]()
Не знам дали capacity означава номинал, но ако е вярно твоето твърдение, по същата линия на разсъждение можем да заключим, че под 6°С инверторните климатици стават конвенционални.
Защо при +7°С да имат минимал, номинал и максимал, а надолу да нямат? Според мен номинала е свързан с определени обороти на компресора над които не да работи дълго време, защото се износва повече. Също както при колите - на оборотомера има една стойност, над която става червено и показва, че не е добре за двигателя.
Номиналната мощност е свързана с точно определени обороти (честота) на въртене ротора на компресора.
Пример: Имаме климатик 12-ка, което означава, че климатика отнема на охлаждане 12000BTU на час. Тестовите изпитания, при които климатика трябва да отнема тази мощност, за да бъде определен като 12-ка са вътрешна температура 27°С и външна температура 35°С. Честотата, при която компресора при тези температури достига тази мощност и работи постоянно и стабилно се нарича номинална.
Номиналната честота е различна при различните компресори. Номиналната честота дори на един и същ модел компресор може да е различна и зависи от системата.
О.к. и как се съотнасят така изложените данни към спора по-горе? Т.е. в Capacity tables кои стойности са дадени?
След като тази честота наречена номинална бъде намерена при тестовите изпитания на климатика при нея се правят и всички останали замервания.
Знаете, че понякога производителите правят един модел климатик с разлики само в софтуера, който после продават например като 7-ца, 9-ка и 12-ка. В такъв случай номиналната честота на въртене ротора на компресора при всяка една от тези хладилни мощности е различна.
Митсюбиши и дайкин дават табличките си за номинални стойности, като потвърждение може да послужи консумацията, отделно фуджицу и тошиба дават пък от определен градус надолу максималните стойности, например от нула градуса надолу.
Да, на номинала.И rist е прав-потвърди го с компетентност и valen1.Първоначално публикувано от valen1
![]()
Прегледах и аз блога на http://klimatici.log.bg/
Към момента писането не е от най-силните страни на автора, но и не е толкова важно как реди думите, а как си върши работата, която му носи финансови доходи. От снимките на негови монтажи се вижда, че автора има достатъчно опит в монтажа на климатици и се стреми да прави хубави монтажи, които после снима и показва в интернет.
Мисля си, че в случая може би зад всяка една снимка от даден монтаж трябва да стои хубаво написана, интересна и увлекателна история свързана с конкретния случай. Повечето реклами ни разказват различни хубави и увлекателни приказки целта, на които е да харесаме приказката и продукта от нея.
Наверно е така. Може би всеки климатик има "N" на брой номинални мощности.Първоначално публикувано от diksanal
И най-вероятно всеки производител си я мери когато и както му е удобно
Колегата valen 1, когото много уважавам се е опитал да обясни......, може би аз не го разбирам.
Със сигурност обаче / според мен / всеки климатик си има само една номинална и една максимална мощност, измерена при някакви общоприети стандартизирани за всички производители условия.И тези условия са посочени в съответните стандарти.
А това, че всеки производител може да изпробва климатиците си при условия, различни от стандартизираните съвсем не означава, че изпробваният климатик има безкрайно много НОМИНАЛНИ мощности.
Въпреки че изместихме темата ще се опитам да обясня нещата малко по различно от Вален1 (надявам се че няма да напиша някоя глупост).Първоначално публикувано от Николай Стефанов
Общо взето понятието номинална мощност се постига при определени обороти на компресора - т.е. ако климатика има максимум от 5кв и е с номинал 4кв то компресора работи на 80%. Т.е номиналните обороти на компресора в този случай са 80% от максимума. (примера е от модела на дайкин който коментираме в момента).
Такааа какво се случва при падане на температурите - ами спада максималната мощност (тя се смята винаги при 100% обороти на компресора но поради по ниските температури топлообмена е по слаб). При този модел на Дайкин е обявено че при -10 номинала му се променя от 4кв на 2.55кв. Какво значи това - ами това значи че максималната мощност на климатика от 5кв е паднала на 3180 вата, което при "номинални 80% обороти на компресора" се равнява на 2.55 кв номинал.
Ако не Ви е заболяла главата сега е моментаОказва се че този модел на дайкин запазва 64% от номинала си (4кв при +7 градуса) при -10 външна (4000*0.64 = 2560) - това е доста голям процент нали?
Сега да видим какво се случва с 12LDC General (за него имам данни)
Неговия номинал е 4.8кв при 6.7 максимум - това значи че компресора работи с 72% при номиналната си мощност. При -7 максимума му пада на 3970 вата. Това е доста голям спад... но дали наистина е така? При тези условия номиналната мощност е 72% от този максимум - или 2850 вата. Съпоставено с номинала при +7 се оказава че тази 12-ка запазва 59% от номиналната си мощност.
Какво би се случило ако "номинала" на 12-ката беше сметнат при оборотите на дайкина? от 6.7кв максимум неговия номинал щеше да бъде 5360 вата. При -7 номинала му щеше да бъде не 2800 а 3176 вата. Което съпоставено с "новия номинал при +7" ще даде... ха изненада отново 59% загуба на мощност... очевидно че няма как да е друг процента след като "загубата" винаги е спрямо максималната мощност (защото реално само тя се изменя.... дргугото е просто % от нея...и именно този процент е нещото което производителя дава като "номинална" мощност). Действително тук всеки производител може да спекулира с номиналната мощност като я смята при определен % на обороти на компресора - повече обороти = по висок номинал... да ама не съвсем защото една система не може дълго да работи на "високи" обороти... тя просто ще се скапе по бързо....
Всичко това което написах е разбира се грешно (базирано на грешната призумция че харектеристиките на системата се изменят линейно). Но е достатъчно просто и близко до истината за е разбираемо.
П.С. Аз не се занимавам с климатици така че мога да си позволя лукса да говоря небивалици![]()
Изглежда имаш грешни данни, да не гледаш 9-та.Първоначално публикувано от sunmanbg
Ето ти правилните: