Първоначално публикувано от
justify Човек не го мисли толкова, просто този климатик е слаб за това помещение.Дори и да направиш перфектна изолация винаги остават неизвестни в уравнението, няма абсолютна сигурност дали при идеална изолация ще успява да достигне и поддържа зададените температури.Ти не си единственият който не успява да се "стопли" както трябва с климатик през зимата.Имам колеги които преминаха на газ въпреки, че бяха дали по 7-8 хил.лева за климатици с цел отопление през зимата и останаха много разочаровани от "климатиците", защото считат, че след като са дали един куп пари и са купили това което са ги посъветвали консултантите, зимата като искат 27 градуса ще имат 27 градуса в жилището си.Сега тези мои колеги са убедени, че климатика не става за топлене.Те нямат вина за това, че са повярвали на "консултантите".Сега са по-доволни от газта макар, че плащат сметки от порядъка на 250-450 лева на месец. В началото на месеца когато навън беше 2 градуса водих един колега у дома и той остана изненадан от топлината и въпреки, че му дадох чехли просто не ги сложи-беше достатъчно топло 26.3 градуса в хола.За такива температури обаче се иска достатъчно преоразмерен климатик.Самото понятие "преоразмеряване" използвано при климатиците е неточно, тъй като "правилното" оразмеряване се взима предвид при външни температури 7 градуса.Промяната на мощността води до промяна на така нареченото "оразмеряване" и в еднин момент излиза, че "преоразмереният" инверторен климатик за външна температура +7 градуса, който спира и тръгва като конвенционален, при +2 до -15 градуса си е точно оразмерен и поддържа толкова колкото искаш градуси, работи като инверторен и не спира.
Казаното горе не се отнася единствено за зубадан серията на мицубиши илектрик-при нея промяна на отоплителната мощност в рамките на +7 до -25 градуса няма, тоест отоплителната мощност не е променлива величина в уравнението, поради което оразмеряването дадено за +7 градуса ще важи например и за -20 градуса.
За съжаление 95% от консултантите и монтажниците мислят и дават мнение за режим +7 градуса и не вземат предвид още куп променливи и неизвестни в това уравнение, и както ти бе казано по-горе целтта е продажби и печалби.Презапасяването е с цел и да има нещо непредвидено да бъде "поето" от допълнителната мощност.
Моето мнение е, че досега ЕДИНСТВЕНИЯТ, който съм видял да работи според мен професионално, при определяне на мощността е Board_men, включително като използва уравнения, определя топлозагубите на помещението при различни температури, спрямо тях изчислява колко вата мощност са необходими за повишаване на температурата на помещението за всеки градус , взема предвид спадането на мощността на конкретния климатик(с оглед на марката и модела), района(местоположението) на отопляваното жилище, изложението му и други .То момчето може. За сметка на това един от съфорумниците го иронизира, че той бил единствения който щял да пише доклад/реферат.Ами напишете и вие(ако можете...).
На теб да са ти дали анкетна карта да попълниш колко градуса искаш да е в помещението през зимата, да посочиш при каква(и) външни температури( -10 -15 градуса например) да е 23-24 вътре в помещението, имаш ли топлоизолация и каква е и още куп други които в уравнението са неизвестни или променливи и едва след това въз основа на написаното от теб да ти определят вида, марката и мощността на климатика и да се подпишат?То по това си личат професионалистите, че предвиждат тези неизвестни и променливи, поемат отговорност и си стоят зад думата.Те не вдигат впоследствие рамене и не казват плати си за нов и си премести този в друга стая.Просто не им се налага,защото когато е трябвало са си свършили работата.
При по-ниски температури пада мощността в режим отопление на климатика .Моят климатик при -10 градуса от 5.8 кв става на 3.69кв, за твоят просто не ми се мисли каква мощност има на тези минусови градуси.
Вече ти казаха и по-горе, аз не ми се искаше да ти го казвам, защото е Гадно(и това е редовното което казват на такива като теб), но сега според мен единственият ти печелив ход е да преместиш климатика в стая 12-16 квадрата и да вземеш по-голям.
Другият вариант е да направиш и вътрешна толоизолация, но според мен това е по-съмнителният вариант и има по-голяма вероятност да не постигнеш желания резултат.Ако имаше на разположения 4.8 кв номинална отоплителна мощност, може би с вътрешна топлоизолация щеше да ти се реши проблема, но при 3.7 кв съм песимист,макар че проблема не е само в мощността, а и в количеството на прекарвания през климатика въздух за единица време.