Още малко наблюдения върху поведението на FTXN50L...Нали са празници и съм си в къщи, та да осмисля времето, докато пуша на терасата, споделям някои впечатления...От вчера, температурата в Пазарджик варира от -8 до +9, ясно, почти тихо и сухо време, влажност около 50%. Няма нито един дефрост!Същото се отнася и за FTX50GV който е над мен. Плочките на тротоара под климатиците са абсолютно сухи.При зададени 23 гр. и режим "куает", термометър поставен на около 1 м. височина и отдалечен на около 6 м., на около 30 градуса в ляво от вътрешното тялото, показва 22 гр. През нощта, се оставя на 19 гр.Вътрешното тяло утихна,а може и аз да му свикнах. Няма пукания...при външното тяло се появи някакво леко дрънчене, според мен, от капака. Не е силно и не дразни, но със сигурност го нямаше преди.Като си сложа ръката върху тялото, шумът спира.Почистих му филтрите, бяха сравнително добре.Общо взето, това е за което се сещам.Желая весели празници!
това че няма вода на плочките не значи че не прави дефрости , а че просто не оставя следи за такива
виж ако не спира да духа вече друга работа...
малко гумено уплътнение ще оправи нещата по капака. може и решетката отпред да потропва.
Нов съм във форума, но защо го сравнявате с Нокрия 18-ка когато 14-ката е със същите и даже по-добри параметри от FTX50GV ? Нокриа 14:
Отдавана мощност (отопление)
0.90-6.00-9.10 kw
Консумирана мощност (отопление)
0.9-1.35-3.0 kw
BTU отопление - 20500 по номинал (при 6 отдавана мощност и 1.35 консумация)
За сравнение FTX50GV е:
Отдавана мощност (отопление)
1.7-5.80-7.70 kw
Консумирана мощност (отопление)
не мога да намеря в момента консумацията, но помня че беше около 1.5 kw номинал и приблизително 2.5 на максимум.
BTU отопление - 21000 по номинал
Та значи Нокриа 14 има идентичен капацитет като FTX50GV, тоест Дайкин 18-ка и дори по-висок максимум. И тук говорим не FTXN серията, която уж е по-слаба. Цените им са и еквивалентни като според мен Фуджитсуто има повече екстри.
Конкретно за FTX50GV един приятел има такъв и отоплява хол 20 кв. + коридор и антре които са още около 10 кв. Няма проблеми и миналата зима когато бяха големите студове го е засичал да дефроства не повече от 3-4 пъти. Предполагам, че може да има нещо вярно в колегата където беше написал, че като се зори не прави дефрости.
Аз пък от няколко дена съм горд собственик на Нокриа 14-ка но още е топло и нямам наблюдения. Единственото, което мога да кажа е, че Дайкинът наистина е по-тих от Нокриата, но като цяло се свиква, а и при мен първоначално работи доста, че няма никакви изолация и видя зор да сгрее. Предполагам, че FTXN50 не може да е много по-лош от GV-то.
Просто допреди 3-4 години във форума масово се рекламираше Дайкин-а и масово хората си го купуваха, пуснаха и FTX50GV на хубава цена. Много ясно, че на толкова продадени машини все някъде е сложен в голямо помещение или с големи загуби и оттам тръгна легендата за дефростите. После почна да се рекламира Тошиба-та и Nocria-та. И там същата работа. Този сезон вече има повече оплаквания от Тошиба и Nocria, докато Дайкините явно заработиха по стандарт.
Този пост е редактиран от aruba_man; 29-12-13 в 23:23.
Ти пък къде сравни Daiseikai и Nocria с FTX? Чудя се само какво пушите?
Имам клиент с FTX50GV в 38м2 и е супер доволен дори не ползвали климите в другите стаи а ходели по тениски така каза.
E, чак за смяна, такива големи проблеми нямам. Аз съм доволен от всичките, даже и от Хитачито. Да речем, че Daisekai e супер климатик от +2° до +10° и вероятно под -10°, когато няма толкова влага във въздуха. Другите пък тогава създават дискомфорт. Пълно щастие няма. :rolleyes:
Мнда, малко сме потребителите дето нямаме оплаквания от машините си.
П.С. Не знам дали причината е в машините или в потребителите.
По скоро в мухата в главата.
едно бързо сравнение между ftx50gv, който си смени собственика, и 14 нокрийка по отношение на дефростите : ми нокрията не спира всеки час, чака поне 2-3 и все още не мога да хвана ритъма на дефрости.
до 1 час не се е стигало,айде може би час и половина, но не е на всеки 45 минути.
разлика от земята до небето.
а да, все същата 24-часова 100% дунавска мъгла и температури леко под 0-та
при Фуджицу алгоритъма за дефрост се включва чак при -9° рапортувани от дефрост термистора , и ако няма мъгла ( която бързо смъква градусите на топлообменника ) до -10 тая машина дефрости не прави .. доста добре помислен ,макар и опростен алгоритъм с 3 стъпки има .