Страница 215 от 308 ПърваПърва ... 165205213214215216217225265 ... ПоследноПоследно
Резултати от 3,211 до 3,225 от общо 4608

Климатици Fujitsu General - впечатления

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Oct 2007

Re:Климатици Fujitsu General - впечатления

Цитат Първоначално публикувано от nako-bako
    Борде, пак въвеждаш хората в изкуше.., пардон в заблуждение. Нещо бъркаш понятията, а и упорито продължаваш да правиш сложни изследвания в домашни условия. Вече почвам да си мисля, че не си съвсем наясно с понятията "активна" и "реактивна" енергия и мощност. Дано да греша, защото ти си даскал. Сега накратко ще нахвърлям някои нещица, че иначе теорията е твърде дълга и сложна по въпроса. Казах теория и почвам с нея. Съвременната теория по този електрически въпрос е раздвоена, че дори и разтроена, особено по отношение на измерването на съставките на тока и напрежението. Използват се три основни метода за определяне на реактивната енергия: на времезакъснението, на триъгълника на мощностите и метода с прилагане на нискочестотен филтър. Защо казвам това? Ами за да продължа, че и трите метода не са никак точни, независимо какви модулации и пермутации помежду им се направят. Точността е от порядъка на 5 процента и то при много високи товари.
    Грешка : S^2 = P^2 + Q^2, определя се по един единствен начин и то с доста прилична точност независимо от напреженията, тоците и стойността на мощностите:
    Инфо ТУК
    Иначе, да ти допълня и четвъртата пропусната от теб “теория” за измерването на тока и напрежението, която аз ползвам – никакви закъснителни вериги, никъкви нискочестотни филтри ами просто DSP метод в готов специализиран чип с гаранритани точности (MCP3905).

Не случайно за битови потребители реактивната енергия не се плаща. Това е така, не защото енергото са големи харабии, а защото няма начин да се мери с достатъчна точност. При ниски напрежения, като тези у вас, тази неточност може да е и 10, и 20, и 70 процента, така, че забрави за тези числа дето си ги писал по-горе. В наредбата на ДКЕВР за измерване на количеството електрическа енергия отсъства каквато и да е техническа информация, която да може да се използва поне като ориентир при проектиране, изпитване на измерватели на мощност и енергия.
    Това че там няма, не означава че на практика няма такива прецизни и точни уреди. Такива уреди и електромери си има, и те отчитат с доста прецизна точност при това си се монтират на промишлените абонати.

Тези неясноти идват точно от хора, на които не им е ясно. Ще ти дам едно сравнение. Мъничък поток, който слиза от планината. Наблюдаваш го от далеч, знаеш, че е там, но не ти е ясно, точно каде текат притоците му, къде се вливат или губят. И обратното- голяма река. Вижда се лесно, можеш с добра точност да определиш как се вие коритото и големите и притоци.
    Първи закон на Кирхоф за реките гласи: Сумата на входните поточета на изворчетата е равна на изходният поток на реката + пропитите загубни води в почвата. Та.. тези неяснотии идват именно точно от хора, които не им е ясно (чудя се кои ли са те – май само някой теоретици които се ровят и четат за теории без реално да са го “пипнали с ръцете”...

И още. Твоят климатик е DC, т.е право, или постоянно токов компресор, нали? И с PAM управление, нали? Е, кажи ми как ще измерваш "консумация" на реактивна енергия, особено за затопляне с ниско, филтрирано напрежение?
    Лесно: Слагаш на входа на щепсела ватметър за активна мощност и такъв за пълна и засичаш по закона S^2=P^2+Q^2;
    Ниското филтрирано напрежение (380-400V) е след входа, на изхода на изправителя. Пък и мисля, че не е достатъчно ниско по определенията за ниско напрежение. Реактивна енергия (която е сумата от капацитивна и индуктивна) се мери на входа на щепсела на климатика. Това че компресора е DC, не означава че няма намотки и не натрупва енергия (реактивна), това че имаш ниско филтрирано напрежение не означава че през намотките на компресора не протича импулсно напрежение с някаква висока честота (20-60Хз и нагоре). Това, че към един изправител е вързан индуктивен товар като DC компресор и капацитивен товар на изглаждащият входен кондензатор, не означава че това не променя формата на тока спрямо напрежението на входа на изправителя, така че да се консумира реактивна енергия. В гугъл има бол документи, не е моя работа да ти давам изпуснатите знания по ТОЕ. Ти направил ли си дори един инвертор за трифазен двигател през живота си практически, че да знаеш реално как работи системата? Тогава как и да знаеш къде какво се мери.

Нещо май не правиш връзка? Променливотоковите двигатели представляват активно-индуктивен товар. При тях аналогията с постояннотоковите се нарушава.
    А май ти не правиш връзка. Постояннотоковите двигатели в компресорите на климатиците не са тези дето да им дадеш постоянно напрежение 380V и те да завъртят. Един инвертор за DC двигател (PWM) си има реактивен характер, независимо че на входа си получава изгладено постоянно напрежение от изправителя. Също както и при импулсните захранвания на ПЦ-тата. Те също имат изправител, нали – но фактора им на мощност не е 1, ако не се сложи спефциален блок наречен PFC да го компенсира. Товара на изправителя на входното напрежение на захранването на ПС-то е натрупваща индуктивност, също като тази на статорната намотка на DC мотора. Така че, защо ли ще е необходимо да се компенсира с допълнителен блок този фактор на мошността? При климатиците PAM модула замества PFC+PWM на инвертора. Само че, какво става, когато PFC блока (така наречения PFC пред-регулатор) е изчислен да компенсира характера на инвертора при номиналната мощност (1kW) а след това инвертора се остави на празен ход? Ами PFC пред-регулатора остава да консумира само реактивна енергия. Това става с всеки един адаптер за лаптоп (нов), който има PFC модул. Всеки може да си направи теста да закачи лаптопа през един уред (ампермер) и един електромер. Когато адаптера е включен лъм лаптопа се консумира около 30W и електромера се върти и отчита почети същото. Когато оставим адаптера да бачка на празен ход без лаптопа, ампермера ще покаже ток за около 15VАr, а екелтромера ще спре напълно да се върти (като пренебрегнем малките загуби от около 0.5W които няма как да се хванат от него в случая). Айде сега приложи прости апроксимацийки и предположи каква ще е реакривната консумация от PFC модул на празен ход, на който номиналната му мощност не е 30W ами е 1kW.

Произведението на ефективните стойности на тока и напрежението води до много неточна оценка на активната мощност, определена като извършената полезна работа за единица време. Установено е, че е необходимо да се отчете ъгълът на дефазиране между тока и напрежението, т.е фи, и произведението от техните ефективни стойности да се коригира с косинус от този ъгъл.
    И най простия екелтромер с диск го отчита! И кой ти казва как меря активната мощност в моите “битови сложни” изследвания? Да знаеш, че в Комета предлагат от доста време чипа MPC3905, който си прави всички тези корекции за които ти говориш. А пък и в тези съвременни електронни електромерчета – навсякъде го ползват това простичко чудо, което струва 2-3 долара пазарна цена. За повече информация – може да погледнеш и дейташийта на интегралната схема. Или пък презентацията на устройствата за електронен мониторинг, които произвеждам: ТУК! (някъде преди време бях чел из форума коментари че нямало български произведени устройства за измерване на мощност и ел.енергия - има ама не е там работата, извинявам се предварително за предния линк - да не се счита за реклама!) Така, че мнение за това как се мери “истинска” активна мощност не приемам от човек без грам практически опит.

И още. Консумацията, както вече веднъж ти обясних, на реактивна енергия, е нищо повече от вредителство върху машината. Консумираната или още капацитивна реактивна енергия само пречи на нормалната работа, загрява излишно бобини, проводници, схеми.
    Е, какво ще стане като сложа един кондензатор 10микро на 400V в моя климатик (не че ми трябва де) непосредственно на клемите му (захранващите). Ще доведе ли до загряване на каквото и да било (бобини транзистори и схеми). Ще гарантира ли обаче постоянна реактивна консумация от приблизително 150VAr (с капацитивен характер) без нищо да му загрява на климатика. А пък сега аз ти обяснявам че, консумацията на реактивна енергия не е нищо повече от конструктивен недостатък на дадения уред. С нищо не вреди на дадения уред, освен с това че вкарва смущения в ел. мрежата и затруднява енерго-разпределителните дружества. Ако тези от фуджитсу можеха лесно конструктивно да елиминират консумацията на реактивна енергия на PFC блока си, щяха да го направят (не че не може, но с цената на допълнителни компоненти). Тоест в случая това, че климатика консумира 50VАr при празен ход си е конструктивен недостатък от който страда не само тази машина и модел.

Реактивна енергия, която пък се излъчва от консуматори, се нарича индуктивна, или върната.
    Пълна глупост! – Върната енергия си е върната, реактивната си е реактивна, само дето тя може да бъде с капацитивен характер или индуктивен характер (както ти я наричаш индуктивна). МCP3905 може да измерва и върнатата енергия. По твоята логика обаче, върнатата енергия от един кондензатор ще е индуктивна (с индуктивен характер), така ли?

Тя остава в мрежата и пак я натоварва. За всичко това си има и формулки, но би се усложнило прекалено изказването ми. И двата вида реактивна енергия се плащат, но по различен начин и за консуматори над 100 кВ пикова. Бих могъл да разяснявам много, но стана дълго. Не е лошо да преразгледаш изчисленията си.
    Не е лошо да взимаш мнение по теми които ти са напълно ясни а не само да гадаеш по тях или да си наваксваш пропуснатите лекции по ТОЕ тук. Не е лошо и да имаш практични знания и умения по някой неща преди да пишеш. Всички знаем да четем от гугъл ... иначе теориите са едно, едно време е имало теория че земята е плоска. Добра теория, но на практика се е оказала кръгла. А между другото понеже едвали ще ми се занимава с повече безплатни уроци по тематиката тук, съветвам те да се рег-неш във форумите на MCU-BG.COM. Вътре има раздел за ел., има и доста компетентни хорица там (все още останали в БГ, което си е цяло чудо). Ако имаш съмнения в изнесената от мен по-горе информация, пусни там топик (във форума на MCU-BG.COM) - попитай ги. Но пусни там топик защото там са "спецовете" по енергите и инверторите. Не виждам тук, кой от посетителите във форума за климатици го интересуват тез неща изобщо.

И не на последно място бих помолил модератора да премести тези последни 2 мения, където им е мястото – може би в раздела за Ел.

2.  

3. Novice
    Тук е от
    Jan 2009

Веднага направих експеримента с консумацията на адаптера на лаптопа . При включен лаптоп- 36 VA, а при изключен- 0 VA. Е значи мойто китайско ватметърче от 18 лв мери само активната енергия! Въпреки, че на дисплея мярната еденица е VA

4. Member
    Тук е от
    Oct 2008

Някой да помага. Моята комшийка пак ме вика снощи за нейното 12 LDC. Вика, че имало някаква миризма от климатика. Отидох и да, наистина се усещаше странна миризма. Не мога да я определя точно, но малко прилича на начално разлагане на труп, в скоби-мърша. Не е толкова силна и дразнеща, но все пак неприятна. За първи път подушвам такова нещо от климатик. Какво може да е? Аз и казах, всъщност, направо и го включих климатичето на COIL DRY, но не знам дали има ефект, щото си отидох. Комшийката вика, че като са го монтирали миналия месец в самото начало пак я усетила тази миризма, но после е изчезнала.

А, Борд, за малко да пропусна... Амиииии в това, което казваш се набиват на очи някои противоречия. Но няма да коментирам веч, че като гледам няма и смисъл. Продължавай да изследователствуваш удома, но по-усърдно! Жив и здрав и не мисли, че се заяждам стеб за нещо, просто не съм съгласен.

5. Moderator
    Тук е от
    Nov 2006

Климатикът работил ли е на охлаждане?

6. Member
    Тук е от
    Oct 2008

Не, не е работил на охлаждане, Дейане. Аз я питах същото и ми каза, че само го е пробвала един-два пъти за по десетина минути.

А всъщност каза, че вчера го оставила за 5-6 часа на авто през деня, така, че като се замисля може и да си е прехвърлил.

7. Senior Member
    Тук е от
    Jan 2008

Значи цялата работа идва от там че като е работил в режим отопление е събрал всичките неприятни миризми и като го е пуснала днес на ауто той може да е тръгнал на охлаждане и да ги е разложил.Съвета ми е да си купи едно спрейче от тези японските и иди и го напръскай обилно след което го пусни пак на охлаждане и го остави цял ден след което е добре да го напръскаш обилно с някаква пръскалка с топла вода.
    Възможно е още при сглобяването някой работник да си е излял биричката върху топлообменника без да иска.

8.  

9. Member
    Тук е от
    Oct 2008

Да, ще и кажа да купи спрей, само да ми кажете нещо конкретно като марка или вид. Аз такова нещо не съм ползвал. Преди имахме Панасоник и не съм го усещал да излъчва неприятна миризма и не ми се налагало да правя каквото и да било в тази връзка.
    То май и самоизсушаването е свършило работа до известна степен. Съседка каза, че е работил на COIL Dry към двайсе минути и се е изключил сам. После го включила и миризмата не се е усещала.

10. Moderator
    Тук е от
    Nov 2006

Ами това е - винаги след охлаждане да минава през COIL DRY. Климатикът е нов и чист като бебешко дупе
    А, да, и да не ползва AUTO. Така няма да минава на охлаждане и да стават такива "инциденти" без нейно знание.

11. Тук е от
    Mar 2008

Здравейте,
    пиша от името на един познат който се е "зарибил" да си купи климатик. Спрял се е на модела 12LGC но като отишъл в Булклима му казали че този климатик не е за него. Помещението е 70м3 в София тухлен блок междинен етаж само с една външна стена дограма с троен стъклопакет съседите са с подово и температурата не пада под 17-18 градуса през зимата без никакво отопление. Предлагат му 12LD или 14LGC. Вие какво ще кажете ще се справи ли 12LGC през зимата да поддържа 22-23 градуса че няма много пари за даване, а плазмен филтър не му трябва.

12. Member
    Тук е от
    Jan 2008

Без никакъв проблем!

13. Тук е от
    Mar 2008

Извинявам се модела на който се е спрял е 12LGC!!

14.  

15. Member
    Тук е от
    Sep 2007

А ако съседите решат назиме да не ползват подовото?

16. Member
    Тук е от
    Apr 2005

Някой може ли да каже как се отваря капака на външното тяло на модел 12LGC, предполагам че е с приплъзване , но ме е страх да натискам, че може да счупя някое палче и от сервиза да ме питат що съм го отварял. Просто искам да го зачистя малко.

17. Moderator Аватара на Aleksandars
    Тук е от
    Jan 2008
    Живее в
    Plovdiv

18. Member
    Тук е от
    Apr 2005

Благодаря, по-скоро въпроса ми беше за решетката, но грешката е в мен аз не доуточних, интересуваме дали решетката може да се сваля ?

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. Климатици Fujitsu General
    От badr във форум Климатици Fujitsu, General Fujitsu, Fuji Electric
    Отговори: 2217
    Последно: 12-11-23, 21:41
  2. Сервизни ръководства за климатици Fuji, fujitsu, General
    От justify във форум Климатици Fujitsu, General Fujitsu, Fuji Electric
    Отговори: 29
    Последно: 26-11-21, 00:39
  3. Fujitsu General ASHG09LUCA или Fujitsu General ASHG12LMCA
    От Djonny във форум Климатици Fujitsu, General Fujitsu, Fuji Electric
    Отговори: 27
    Последно: 19-05-16, 01:53
  4. Новите инвертори на Fujitsu, General Fujitsu и Fuji Electric модели 2011 година
    От justify във форум Климатици Fujitsu, General Fujitsu, Fuji Electric
    Отговори: 351
    Последно: 27-10-11, 22:44
  5. Каква е разликата между(Fujitsu, General Fujitsu, Fuji Electric) и кои да избера
    От bat.zdravo във форум Климатици Fujitsu, General Fujitsu, Fuji Electric
    Отговори: 19
    Последно: 28-07-11, 01:38

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе