Ако е стената е бетон оставяй го така няма проблем .
Ако е стената е бетон оставяй го така няма проблем .
Нямаш си и на идея как това ме успокоява, за панел говорим! Мерси, внесе лъч светлина в помръкналото ми съзнание! А възможно ли е от тоя болт в последствие да се появат шумни вибрации на външното тяло. Благодаря за отговора предварително!
Не виждам какво има да те успокоява.Най-добре ги викай да си свършат работата.
Ако стената е бетон или панел един винт ø10, ø12 към стойката за стена си е напълно достатъчен за тежестта на климатик до 12-ка.
Ако има някакви проблеми с вибрации то те най-вероятно ще са от марката климатик, а не от монтажа. В такъв случай извикай фирмата да ти сложат тампони, това се плаща допълнително.
Според мен това е безумен монтаж, направен от мързел.Греда, с опора в в една точка/независимо, че силите са на срязване и ще издържи тежестта/ винаги може да предизвика вибрации и проблеми.Не следва да се пренебрегва и саморазвиване от вибрации, въпреки, че не е много вероятно.
И аз съм на мнение, че е най-добре да са поставени всички болтове, но Вален е прав, че в случаите на дванайска е достатъчно и с две точки на закрепване. Ако остава у теб някакво съмнение, викай ги още сега, това ти е право. Иначе много климатици са закрепени само с два болта без това да е проблем. Аз лично настявах при монтажа на климатика на баща ми да сложат пълния кмплект болтове.
Видях че става въпрос за монтаж на външни тела. Както казах по горе купих два климатаика 12LGC и 12LD които ще се монтират след два месеца. Външните тела ще са монтирани едно до друго на газобетонна стена с дебелина 20см. тази стена е на мястото на парапета на терасата. От фирмата за монтаж идваха на оглед и казаха че няма проблен с монтажа. Стойките на тялото ще са хвананати с шпилки през цялата стена и от задната страна на стената ще се хванат с планки и ме увериха че няма да има проблем. От фирмата която ще изграждат стената също ме овериха че няма да има проблем. Но аз все пак се притеснявам този газобетон дали ще издържи тежеста на външните тела.
Газобетона е по-здрав от тухла със същите размери.Само зидарите да са залепили старателно блокчетата по цялата площ и по хоризонталните и по вертикалните фуги.Така,че не се притеснявай.На хотели по морето съм слагал на напречна декоративна стеничка 10 см външно тяло с тегло 90 кг. Бяха 400 бр и още не са паднали.
Попаднах на интересна информация за моделите LDC. Вече и те се подновяват на LGC, китайският производител заменя ASYB12LDC със същият но с LGC като казва че е нов модел. Интересно е че нищо не е пипнато по прараметрите им, което е добре. От табелката на китайски вече изкачат доста интересни параметри. А ето и малко снимков материал на табелката - вижда се APF-a: 3.85
Реклама на новия модел е дадена: тук
Моделите LCC са извесни като LEC. По табелка и спецификация отговарят напълно с LCC. APF фактора на 12LEC също е 3.85, колкото и на B12LGC модела:
Трудности изпитах да намеря А12LGC модела, тоест новия LCC за европейския пазар. В китайските сайтове излиза за аналог че това е ASQA12LHC. Отговаря и по спецификация на мощностите и по габаритни размери: ТУК!
Има и интересна брошура. В нея са отбелязани като нови моделите А09/12LHC и B12LGC: ТУК!
Не дават APF за LHC моделите (може би ги има на табелките, но не можах да изровя такива), но въпреки това има даден EER, SEER и COP, които така изглеждат доста реални като цифри.
Тези са за китайския пазар, нали? Нормално е там да са със занижени характеристики. APF 3,85 - някой японец би се гръмнал.
И аз така предположих, но ме притесни друго - на табелката на LEC модела дават и COP/ЕЕР, които отговарят напълно на тези за LCC - ЕЕR:3.80; COP:3.87; Допълнително отдолу е даден APF-a от 3.85 и SEER от 5.95 и HSPF от 3.40, което ме навежда на идеята че щом дават адекватни COP и ЕЕР, то и останалите може би са адекватни. За B12LGC модела дават COP от 3.93 (като се раздели тдаваната и консумираната по табелка) и за ЕЕR-a му: 3.85 (пак адекватни данни уж) и въпреки това APF от 3,85.
Нещата явно са реални, защото на обикновен климатик със ~ същата мощност (5 kW на отопление) в Япония APF му е ~ 4.4, като на най-добрите модели достига до цели 5.3! Защо не нашите да са с APF 3.85.
Остава само да се надяваме тези за китайския пазар да са с различни части И дано скоро започнат да дават показател APF за европейските модели.
Хайде сега помагайте! Една комшийка, много готина, с малко дупе, ме вика вчера да и оправя климатика.Нямаше как да откажа, разбирате. Гледам Фуджитсу 12 LDC. Пуснала го да работи на Еър Клийн и почнали след малко да и светят разни лампички. Светкат по следния начин: индикаторът за еър клиййн свети зелено, което е нормално. В същото време светят индикаторите функшън и таймер, като и двата мигат заедно четири пъти, след това само таймер три пъти. Кратка пауза и пак се повтаря всичко. Гледах в упътването-нищо. Иначе климатикът си работи нормално на зададената температура. Не можах да блесна да му се невиди.
И защо на външното тяло пише, че е правен в Пипъл`с Рипаблик ъф Чайна, а е от серията ASYB, които май трябва да се правят в Тайван?
Indoor unit control error - (Operation LED - 4 flash; Timer LED - 7 flash) - VDD permanent stop protection
Сега остава да разберем какво означава грешката.
-------------------------------------
Плазма филтърът не е поставен правилно. Няма страшно, ще го наместиш и ще се оправи. Ако има и други работи за оправяне също можеш да ги оправиш.
VDD - Positive supply voltage of A Field Effect Transistor (Voltage Drain Drain).
Това, което открих за тази грешка е "Грешка в управлението на вътрешния блок. Лош контакт на главно реле."
Всъщност, ако е това е проблема надявам се климатика да е гаранционен.
Успех!
------------------------------------------------
Хиуух