Благодаря за мненията - наистина помещението има хубава акустика и не трябва да се пипа: стара сграда, сполучливо направена. Така че за три броя климатици ще трябва да се намерят около 10 000 лв до месец. А за монтажа на вътрешните тела удачно ли е да се монтират на 2 метра височина? Питам за подробности, защото на монтажниците нямам много вяра. Например една фирма за климатици Мидея направиха оферта за същото помещение и искаха 20 000 лв, освен това предупредиха, че зимата външните тела щели да замръзват. Няма що, чудна реклама - не можеш да й устоиш!

Даже няма и много да шумят. В началото може да ги пускате на HIGH докато обърне въздуха. Аз си мисля че е удачно да се монтират на 2м, така ще засмукват и по-студения въздух и ще го пускат към долната част на помещението след като го подгреят. Ако се монтират много високо ще има проблем (поне аз така си мисля) - ще се получава голяма разлика в температурата долу и тази от заданието понеже долу въздуха ще е студент а горе климатика ще си мисли 4е е стоплил достатъчно. При това и може би няма да има такава способност да изхвърли достатъчно силна струя която да достигне до долната част на помещението или пък успее да я осигури с цената на по-голям дебит и шум от турбините.