Ако можеш да поемеш гаранцията за още две години, давай телефон.
Между другото, напръскаха с някакъв спрей...Ако трябва да мият турбина и топлообменник както трябва, се иска разглобяване. Това ли е профилактика? И аз бих се радвал, ама не!
Не разбрах какво ми казваш. Ако е за това, какво трябва да включва профилактиката, добре, знам, но коя фирма я прави така? А и на нови машини, надали е нужно. В крайна сметка, плащаме си гаранцията и толкоз! Не знам по закон имат ли право да я откажат, ако не са си провели "задължителната" профилактика, но, както при колите, има задължителни процедури, за да останат гаранционни. Не съм се интересувал, няма и смисъл.
Здравейте,
имам 2 климатика (LMCA) от 2-3 години и съм много доволен.
До сега ги намалях през нощта и докато няма никой вкъщи на 19-21 градуса (зависи колко е студено), ама се чудя ако ги оставям да работят на 24-25 градуса през нощта, като използвам по евтината нощна тарифа дали ще задържи и облекчи отоплението през деня докато ме няма от 7 до 4:30. Целта ми не е да излезе по-евтино, но и да не е по-скъпо, а да се възползвам от нощната тарифа и сутрин като стана да ми е топло
Дали ще стане или след като ги намаля сутрин тези 4-5 градуса ще "идат" за 1-2 часа и само ще са си бичели цяла нощ напразно?
Също се чудя дали да не отварям коридора да грея постоянно (сега отврям само, като съм вкъщи), кухнята си е топла и няма нужда почти от отпление, при нужда отварям за малко, банята преди да се къпя. Прикачвам схема на апартамента.
Знам че е така, но дори и когато ме няма ли пак да работят на 24 градуса?
Смисъл ако е идентично с това да ги намалям и след това да харчи повече докато наваксат температурата, по-добре да са постоянно на 24гр да кажем.
Четох някъде мнения из форума, на човек, правил си подобни експерименти. Засичал консумацията на машината си с намаляване на градусите, когато го няма, а след това с постоянна по-висока температура (подобно на твоето питане). Изводите му бяха, че няма смисъл от смъкването на градусите, защото разликите в консумацията били минимални, а комфортът на темперираното помещение е много по-голям (няма форсирания, ветрове, шумове и т.н.). Аз също поддържам постоянна температура 23-24 гр. с отворени врати навсякъде, дори банята ми е топла, около 22гр. я мерих онзи ден, така от любопитство.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Супер, ще опитам тази зима.
До сега тока в зимния период ми е бил от 50лв до 135лв (в най-студеното на -15гр) с бойлер и 2 климатика и хладилник, другите консумации са минимални.
Лятото без климатиците 20лв. Бойлера само на нощна се включва автоматично.
Пролетта ще пиша какво е положението
Този пост е редактиран от amxcs; 11-12-17 в 15:06.
Че е така, така е. Аз обаче не бих си причинил дискомфорта, за разлика от може би 5-10лв. от месечната сметка. Да си създавам неудобства, само и само, за да платя някой лев по-малко - не, мерси. Виждам оправдателна причина в това, само ако наистина съм зле финансово. В много от случаите, обаче, българинът все гледа да не се мине и си прави тънки сметки.
П.п. Един мой приятел си беше правил същия експеримент в големите студове и ми каза следното: "Ако смяташ, че с 1-2 градуса надолу ще спестиш много, се заблуждаваш, разликата е почти мининална".
Sent from my iPhone using Tapatalk
дали ще поддържаш 22 или 25 ,разхода на ток идва двойно като стане -15
Ще смогват ли двата климатика, ако оставям и банята отворена, общо са около 50кв.м заедно с коридора и двете стаи?
Ние поддържаме 19гр. като ни няма, примерно вечерта във всекидневната или през деня в спалнята и около час преди да легнем или станем, температурата в съответното помещение я правим на 22гр. и сме доволни от потреблението на машините при този начин на ползване. Много рядко вдигаме до 24-25 градуса, ако сме се намръзнали през деня примерно. Тъй като помещенията са ни изолирани нормално, не отнема много време на машините да направят разликата от 3гр. и да започнат да работят на минимален вентилатор. Всичко е въпрос на избор, но на мен над 21-22гр. ми става адски топло и седя по тениска.