Първоначално публикувано от
kim Здравей,
Моята 12ка най-вероятно също мина без вакуумиране.
Направи ми впечатление, че след разпъването на тръбите доста бързо приключиха монтажа.
Аз бях в стаята в която се извършва монтажа, но не обърнах внимание да са включвани някакви помпи.
Чак като казаха "готови сме" се сетих и от тогава, 2 месеца вече, не мога да преглътна пропуска който направих да наблюдявам плътно монтажа, при все че бях чел предварително за това вакуумиране.
Питах ги, отговориха "Оо, да" но дали е така много ме съмнява.
Не мога да преглътна, защото стойностите на консумация са 2-3 пъти, ако не и повече от това което Alexi цитира.
И ето:
https://klimatici.info/%D0%BF%D0%BE%...6%D0%B8%D1%8F/
"
1. Неизвършване на операция „вакуумиране“ . За да стане по-бързо монтажа някои „майстори“ пропускат действието „вакуумиране“ /изтегляне на въздуха и влагата от тръбите преди зареждане с хладилен агент – фреон/ на инсталацията.При това положение в нея остават влага и некондензиращи атмосферни газове, които смесвайки се с хладилния агент /фреон/ и компресорното масло при високи температури, малко или много влошават работата на климатика и мазилните свойства на компресорното масло, водят до поява на киселини и алкохолни съединения, които разяждат лака на намотките на компресора, което скъсява живота на климатика, води до по-ниска ефективност /EER и COP/ и по-голяма консумация на електроенергия."
Сега единствено ме интересува дали това е поправимо - може ли да се източи цялата система, вакуумира и напълни отново?
Межд другото и аз съм от Плевен, та е възможно на същата монтажна фирма да сме попаднали.
Климатика го взех от Nicemag