Не съм специалист, но за мен важно е освен климатичните условия и натоварването на климатика, а също и мястото където е монтиран. Ето как беше при мен първата ми зима, но и то каква.
Имам 3бр. на Mitsubishi MSZ-GE25VA. Двата са монтирани под навеса ми и са на завет. Работят си перфектно, много рядко дефростват и не са имали изобщо лед по тавите освен някоя висулка от отвора за водата. Третия климатик е буквално претоварен защото грее две стаи с преходен коридор между тях а и банята плюс водата в бойлера. Монтиран е на открито и има само сачак над него колкото да не го вали дъжд. Та този климатик освен че дефроства по често успя и да замръзне през продължителните ниски температури. Не го бях поглеждал доста време, но усетих промяна в шума при работа. Започна да вибрира и стана шумен. Това ме накара да го огледам и видях че тавата е пълна с лед и отвора за изтичане го няма. Наложи се добре да го изкъпя за да се разтопи леда напълно. Скоро след това температурите се покачиха и климатика си е пак същия тих и работещ чудесно. Въпреки замръзването обаче не е спирал да топли и съм доволен от работата и на трите климатика.