Да ви попитам при вас, когато климатика е пуснат на отопление понякога чувате ли шум от преминаващият фреон във вътрешното тяло? При мен се чува особено когато стартирам климатика през първите два часа и най-вече когато компресора от ниски обороти повиши на високи. Шума наподобява като на течаща вода в тръба и разбира се не е силен, чува се само при абсолютна тишина в стаята. Шума си идва от самото вътрешно тяло, а не от тръбите! Иначе съм много доволен от климатика и при мен пукания няма, като изключим единични такива.
Ами аз съм 2,20 метра тръбен път, а шума грам не ме дразни и се чува само от началото на пускането му. По принцип как би могло да се постави допълнителен заглушител?
И аз така си мисля, че който е с около 4 метра тръбен път това шумолене на фреона не се чува.
В интерес на истината само един климатик имам с около 2-3 метра тръби и само при него имам някакъв шум
Да споделя и аз мнение, но за 35-ца. Август месец ми го монтираха в 35 кв. стая (хол с трапезария).
Климатика се справя без никакви проблеми както за охлаждане така и за отопление (за момента). От октомври до момента е настроен в режим на отопление и е наистина иконимичен.
Монтирах към него един ватметър и по изчисленията които той ми предоставя от 1 ноември до момента е консумирал около 15 лв, като в стаята е 22 гр. денонощно.
Когато работи и вентиралатора е настроен на ауто, моментният разход е 260-270 вата, а в стендбай е 12 вата. При настройка на вентилатора на 2-ра степен, моментният разход е около 340 вата.
От време на време има едно леко пукане, което не е постоянно и не ми прави впечатление.
В режим на отопление, когато вентилатора е на ауто, климатика не се чува че работи.
Смятам, че ще се справи добре с отопление дори при минусови температури. Догодина мисля да монтирам и по-малкият му брад в спалнята.
И аз имам подобни съмнения. Моят бивш sf50, макар и средняшки клас, с номинал близък до максимала на fh35 и 55кг. външно тяло, миналата зима видя голям зор. В 33м2, две големи външни стени без външба изолация и големи прозорци с пвц дограма и стъклопакет 4 сезона. Когато се задържаха температурите около и под -10 + много мъгла, горкичкият с 300 зора достигаше 22гр. в стаята, като дефростваше на 30мин денонощно. Дано не се получи същото и при теб, сигурно условията са различни, но според мен за това помещение си поне за 50-ка.
Бая зор ще види ако падат температурите до -15-20 за по 20 дена както при мене .. отделно че тоя модел има много мързелива турбина което е повод да мръзнеш ,освен ако не му задаваш ръчно 3-4 степен .. сега викаш топли при +10 ,значи и при -20 ще е ок
Много зависи за топленето изолацията.
Според мен ако е добре изолиран с едни 10-15 см външна ,на таван и пода по 2 см фибран ,няма да види зор.
35 кв Х 2.65 височина = 93 кубика.
93 кубика Х 50 вата =4,6 киловата.
С добра изолация може да се слезе на 30 вата на кубик.( тогава трябват около 2.7 киловата)
За пример топля с 14 ка 60 кв хол !! Верно с номинал 6 киловата ,но все пак това са 60 кв.
За прозорци изобщо няма да говоря щото са много.
Най-важното не е апартамент а къща !
Така че зависи многооо от изолацията!!!!
Алекси ще слагам май още един ФХ 25 в другата спалня 24 кв .
Това с мързеливата турбина аз го нямам.Дори когато отворя врата да помогне малко в топленето на хола си дава зор!!!
Смятам, че стаята е добре изолирана. Сградата е тухла, а външните стени и тавана са изолирани с гипсокартон и вата. Пода също е изолиран. Изложението е Юг-Югоизток. Напролет ще споделя мнение дали се е справил.