Апартамент в София и къща в балкана(до река) са съвсем различни неща.
Отделно, ако на Mega 12ска му дръпне 80 кинта Есента мисля, че би я сменил.
За справянето - може и да стане, като знам как съм “мъчил” 12LB в 50 квадрата,
обаче ...
1. максимума(на LBто) му е 6.7kW
2. 80лв е консумирал когато вън беше трайно около -15С (януари/февруари) и то в 50кв, като и аз подържам 25С
Добре, може и така да е. Но според теб колко би смукала една 18-ка, поддържаща 25гр. в над 30м2, при условие, че поне 2 седмици сигурно е било под 0-та. Нека я види как ще се справи тази зима, пък тогава да му мисли. Още е рано за равносметки.
В никакъв случай не казвам, че машината е с някакви безгранични възможности, но за мен това е напълно нормален разход.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Машината не е с лош хардуер, но от години се повтарят неверни неща за тази машина, къде от незнание къде от желание да и се намерят предимства. Поне 3 пъти съм писал че он/офф не е признак за мощна машина, както и че тези 900W на компресора са страшно подвеждащи и да не се сравняват с ватовете на компресорите писани в каталозите на други марки, ама няма кой да чуе.
Проблемът не е за мен в 80 лв.,а в това дали машината се държи адекватно според условията,или нещо и скърца.Когато я поставяха ми казаха,че при тези зимни условия разходът ще е максимум до 60 лв. Не мога да вярвам и на енергото,по това време на годината всички пищят от мега сметки.
Много ще ми е интересно,ако се обадя на техника и му кажа за сметката,какво би ми отговорил.
Ти как ги установи тия 80лв? Електромер ли върза за климатика?
Целогодишно токът ми варира от 35 до 40 лв.Никога не плащам повече от 40 през зимата.Сметката ми от вчера е 120 лв.
Сега, да оставим настрана минимуми, при него очевидно това не е на дневен ред, заради загубите. Машината може да слиза и на 180W, проблемът за зациклянето в он/офф е друг, който желае мога да му обясня по-подробно. Разходът на номинал, на въпросната машина, го дават около 1000W. Неговата е работила осреднено на 500-550W, което е почти наполовина по-малко. Все ми се струва, че може и да се справи прилично, без да се налага смяна с друга машина.
П.п. Както споменаха по-горе, токът зимата се качва не само заради отоплителните уреди. Бойлерът смуче много повече зимата, той си е голям консуматор. Аз като си направя груба сметка, понеже сме и с две малки деца, зимата само бойлерът ми гълта едни 60-80лв.
“Но според теб колко би смукала една 18-ка, поддържаща 25гр. в над 30м2,....”
Заповядай :
3те дена без консумация пуснах парното да видя, че е наред за зимата и 280те лева са 28 - не ми дава да въведа 20ст сонофа.Както и да е - киловатите се виждат.
Сега обаче -
1.вече държа 24, само вечер 25С щото с подовия усещането е друго
2. Машината е по-висок клас, може би отговаря на ZSX
3. имам някаква - макар и не-добра изолация - 5см вата от рехавата.
4. две еднакви помещения няма
Явно не са ти кой знае какви загубите. Строго индивидуално е за всяко помещение. При мен, 60-ката бачка на над 300W, като я затворя в 34м2 и външна 4-5гр., въпреки че е апартамент. И 5 да ти е COP, което е абсурд, защото не е на максимален вент, значи на помещението ти му трябва не повече от киловат.
Добре знаеш, че това сравнение не е меродавно.
Сега говорих с познат,който е с 12-ка LG.Климатикът му е на отделен електромер,изгорил му е за същия период 84 лв.Отоплява същото помещение.
Гледай си кефа, всичко е в реда на нещата. Подобни сравнения на различни машини, в различни географски ширини и различни помещения, няма как да са някаква база за сравнение.
П.п. Дебело подчертавам, че не го казвам, за да "защитавам" марката, просто за мен това е една съвсем нормална консумация, с оглед на условията, в които работи.
Ами явно сте отличници .