Само че има една малка подробност - горе до тавана температурата на въздуха винаги е с 3 ~ 5 градуса по-висока от стайната, значи изходящата ти струя е реално е само около 5-6 градуса > входящата. При дебит 100 кубика/час(в най-добрия случай) 100 х 1,2 х 6° х 0,00028 ~ 200 вата/час отдавана мощност / 150 w/час консумация се получава КОП ~ 1.333
Между другото това е едно от значителните предимства на стенните сплитове пред подовите, когато работят на отопление - непрекъснато свалят по-топлия въздух отгоре надолу към студения под.
Големо предимство - нема що.Между другото това е едно от значителните предимства на стенните сплитове пред подовите, когато работят на отопление - непрекъснато свалят по-топлия въздух отгоре надолу към студения под.
Те сигурно подовите за охлаждане са измислени....
Имам 2 термометъра - един точно на решетката на входящия въздух и един вътре в клапите на изходящата. Когато компресорът работи, входящата леко се покачва до 25.0 - 25.5 и някъде там компресорът спира. Изходящата държи около 7-8 градуса над входящата. На 3 метра встрани от тялото, на 150 височина, температурата е 22.5 - 23.0 при зададени 21.5 от ДУ. Вероятно зависи и от помещението и съседните помещения каква е разликата между пода и тавана, както и от височината. При мен е 2.60, а климатика е на около 30 см от тавана. Отдолу се живее, подът не е студен. Но се усеща разликата, само като си протегна ръката нагоре (висок съм), се усеща че към тавана е значително по-топло отколкото при термометъра.
Оф-топик:
Същото го правят и стенните. Предимството им е че смучат най-топлия въздух отгоре и го свалят към пода, а подовите не могат да се възползват от този "бонус".
Е, айде сега, нова физика ли ще измисляте? В една стая топлият въздух се качва на тавана за секунди ( < 10). Няма време да пътува 3 дни до тавана и да отдава топлина по пътя. За да е по-топло в ниската част, единственият начин е подово отопление, което да стопли самия под над стайната температура. Друго, за което се сещам, е лъчево отопление, което да нагрява пода. Може евентуално пак с някакви въздуховоди, с решетки близо до пода, да се вкарва топъл въздух в ниската част на помещението.
За всички други отоплителни уреди, които правят повече от 10 градуса разлика между вход и изход, е непосилно да затоплят въздуха около пода повече отколкото е този при тавана. Поне аз не знам някой да е преборил физиката и нейните закони. Сложете си термометрите близо до тавана и на пода, за да видите всъщност за какви разлики иде реч. При уреди от типа на ел. радиатори и газови печки разликите може да са още по-големи. В една средностатистическа стая разликата е поне 1 градус на линеен метър височина. Да не говорим пък как "пълзи" студеният въздух от външните стени навътре към помещението.
Моля, придържайте се към темата!
Бутайте клапите надолу, да ви топли пода. Да не ви пускам клипа, с визуализацията на потока в краката.
Да съм по темата, ZS го прави доста добре.
Новата физика я правиш ти! Скоростта на издигането на топлия въздух зависи от градиента на температурата по вертикала в стаята, сиреч от това, дали е темпери ана и донякъде от това, какви са загубите. Ако е голям, и подовият ще работи като стенен.
Изпратено от моят SM-G975F с помощта на Tapatalk
Разлика между темп. на пода и темп. на тавана винаги има.
Идеята на подовите климатици е да засмуква по-студения въздух от пода и да го изпращат вече затоплен към по-високата част на помещението.
Както знаем, природата не търпи празни пространства и мястото на вече изсмукания хладен въздух трябва да бъде запълнено от нещо друго. Това нещо естествено е друг въздух който е с по-висока температура понеже идва от по-високата част на помещението.
Един вид конвекция.
За да съм по темата.
Не случайно, отоплението с конвектор или парно с радиатори е по комфортно от отоплението с MHI ZS-W.
Въпреки, че при първите няма кой принудително да смъква топлия въздух надолу.
Този пост е редактиран от mimojef; 10-01-20 в 18:27.
Хотелската ми стая в Битола е крайна, ъглова, 2 външни стени, под прозорците на едната има радиатор. Другата стена дърпа цялата топлина (няма изолация) и в стаята е крайно некомфортно, с големи температурни разлики. Като пусна, обаче, високостенната цепеница на отопление (вън е -4°С и дефроства два пъти на час), в стаята става равномерно приятно тапло навсякъде, +22°С. Какво повече да коментирам?
Изпратено от моят SM-G975F с помощта на Tapatalk
Всичките ми стаи и бани в къщата са с големи радиатори от парното с локален котел (преди на твърдо, а от 10г. на природен газ), супер комфортно е и няма явления на описаните от теб. За разлика от комфорта на 3-те клими цепеници, с които пода е хладен. Горе ти задушно, на краката ти хладно. Не намесвам въобще пуканията, веенето, шума и бълбукането.
Господа, темата е за конкретен модел машина. Няколко пъти беше упоменато от колега да се придържате към темата. Ще помоля и аз още веднъж.