Здравейте, изчаквах да мине известно време за да се запиша и аз с адекватно мнение. От края на януари имам 20ZS-W в 12 кв стая. Според мен положителните неща за машината са икономичната работа (вероятно може да топли добре и в студа, но такъв тази зима няма да видим) и доста ниския шум от самия въздушем поток ( доста масивно вътрешно тяло, но1 9дб все пак си се чуват ). Работи си както се очаква в постоянен он/офф, югоизток, с външа изолация на едната и малко вътрешна на втората външна стена. За последните 34дни - 94kw/h.
Това което ме изненада е, че си има достатъчен шум при дефрост ( за изминалия период го е правил 3 нощи вкл. сега като заваля снега) има си го изпуфтяването и кипенето на фреона, което не е от свръх шумното, но достатъчно за да те събуди през нощта). Обикновено не са повече от 2-3 на нощ ( ако има такива при брой он/офф цикли явно ги прави само под нулата). Монтиран е с 3 м тръбен път и ако според някой удължаването му до 5м ще помогне по някакъв начин в това отношение, ще го направя. Компресора се чува за 20-на секунди при стартирне през стената/прозореца. За сравнение чувам по-силно Генерала на комшията монтиран отгоре и встрани от мен също на тампони.
Втулката се обажда на моменти, но това не ми пречи за момента.
Другия бонус , който никой от вас не е споделил да има е един високочестотен шум 2-3 до 5-6 сек като триене на метал в метал, който се появява понякога 2-3 мин след старт, не съм забелязал да е свързан със скоростта на турбината, мога да кача някъде видео, ако представлява интерес. Обяснявам си го или с предаване на вибрация по тръбния път ( на средна скорост на външния вентилатор ми се струва най-висока, сякаш не е балансиран както трябва) или някаква рязка промяна на налягането на фреона или температурна разлика.
Определено има значима разлика в консумацията, ако се намалят градусите през нощта и през деня, когато човек не си е вкъщи.
Пластмасите пукат на моменти достатъчно неприятно, пръсках с някакъв силиконов спрей, но най-добре му се отразява като го понатисна към стената (пак се чува припукване тогава), може би това е резултат и заради разликата в температурата на самата стена (тази на която е монтиран се явява фуга на блока и е по-хладна).
Предполагам при Diamond серията част от неприятните звуци няма да ги има, и ще гледам следващата машина да е такава. Като цяло съм доволен от климатика и предполагам, че ако човек е вече над определена възраст, има си жена и деца да го изморяват достатъчно - няма изобщо да забелязва недостатъците Това е засега от мен, ако някой от вас открие по-подходяща машина за спалня да казва.
С пожелание за крепко здраве (наше и на климатиците) и дано скоро преминат карантините, че да можем да си вършим нормално работата.