И двата ще стоплят помещението без никакви проблеми, даже ми се виждат малко преоразмерени. Аз бих избрал Mitsubishi Heavy SRK25ZSX-W/SRC25ZSX-W DIAMOND 9000.

И двата ще стоплят помещението без никакви проблеми, даже ми се виждат малко преоразмерени. Аз бих избрал Mitsubishi Heavy SRK25ZSX-W/SRC25ZSX-W DIAMOND 9000.

Ами сегашния му 12-ска уж хиперинверторен пък не стоплял, та си мисля и аз че ще му трябва нещо от 12 и нагоре. Все пак живее в балкана, има външни стени без изолация и стара дървена дограма.

Между различните машини има много голяма разлика, но ако все пак се притеснява нека вземе ZSX 12, ще му бъде предостатъчна. Вие имате модела и трябва да познавате добре възможностите му.

Благодаря, предал съм му инфото, което сте дали. Каза, че за да се чувства по-спокоен сигурно ще вземе 35ZSX-W

Здравейте, ползвам 25ZSX-W в спалня от 16 м2. Монтиран е в края на месец май тази година и все още не съм го пускал в режим на отопление. Днес го пуснах и тъй като исках да му усетя максимума на отопление му зададох максималните 30°. В стаята преди включването му беше 23°, а навън 19°. Поизчаках го около 20 минути да поработи на първа степен на вентилотара, като според приложението на телефона на Мицубиши, вътре беше достигнало 31,7°, но като си сложа ръката срещу клапите усещането не ми беше достатъчно топло. Реших, че тъй като в стаята е 23 а навън 19° климатика бързо ще достигне заданието и затова не работи на максимално топлоотдаваща мощност, която според техническите характеристики е 6,0 кВ, затова реших да го включа в режим HI POWER, тъй като би трябвало в този режим климатика да работи с максимално топлоотдаване 15 минути, независимо от вътрешната и външната температура. За мое учудване като си сложих ръката топлината не беше в повече, а не би ли трябвало да ми пари дет се вика. Отчитам факта, че в този режим вентилотара работи на максимална 4-та степен и поради високата скорост на потока на въздуха, като си сложиш ръката усещането за топло ще е по-слабо, отколкото когато вентилотара е на 1-ва степен. И въпреки това мисля, че въздуха трябва да е по-горещ. В кухнята съм с 25ZS-W и при същите упражнения неговият въздух е една идея по-горещ, но и неговия ми се струва, че трябва да е още по-горещ. При него според техническите характеристики максималното му топлоотдаване е 4,5 кВ. Ако бъркам нещо в тези топлоотдавания и начина на работа на климатиците, относно, кога работят с минимално топлоотдаване, и кога с максимално, моля да ми обясните къде греша. И последо, от което съдя, че и при двата климатика топлоотдаването не е достатъчно - в другото жилище имам Хайер 12-ка, който не е инвертор и е на 18 години, с топлоотдаваща мощност 3,6 кВ и като си сложа ръката срещу клапата въздуха е осезаемо по-горещ.
Благодаря предварително за всякакви мнения и съвети!

Ръката не е уред за измерване на нищо, освен болка!
Сложи термометър на жалузите и напиши резултатите. Температурата трябва да е по-висока от 40*C.
Точна стойност, както и методиката на измерване, вероятно е написана в Service manual на машината.
А най-добре се обърни към фирмата-инсталатор.
Успех!

И защо сте набутали 25ZSX-W в 16 м2То 20 е в повече за такова помещение, какво остава за 25.....

Машината може малко и много. Най-вероятно ограничава компресора заради топлото време. Ако обаче застудее и се държи пак така е за сервиз.

Силно се надявам да са първите две изречения, иначе все повече започвам да се разочаровам и от двата климатика. Особено Diamond серията трябва да е безупречна за тази цена.
- - - - - - - - - -
Защото съм чувствителен към студ и зимно време в стаята поддържам температура не по-ниска от 27°, като вратата е постоянно отворена към коридора.
Този пост е редактиран от HERUVIM; 29-09-25 в 15:07.

Човек лесно се разочарова, когато има нереалистични очаквания. Серията е безупречна за цената си.

На 19 градуса външна температура няма как да ти извади 6 киловата той ще е оф след 5 минути пробвай го когато температурите паднат около 10 градуса!

Измерих температурата на изхода на жалузите и на двата климатика термометъра показа 46°. Това при вентилатор на 1-ва степен и задание от ДУ 30°. Надявам се тази по-ниска температура да е, защото навън е 17° и както казаха няколко души тук, компресора не работи на пълна мощност и не отдава максималните 6 киловата.

Хевитата така си работят независимо от условията, не си дават никакъв зор, особено при първо включване, ако си искал калорифер е трябвало да заложиш на друга марка.
Няма какво да те притеснява, ще си достигне заданието, просто няма да е толкова бързо, но все пак климатикът има съвсем различен тертип на работа и ползването му като духалка не е оптимална експлоатация.

Само за инфо - сега измерих температурата на изхода на жалузите на Хайер-а, който е 12-ка и за няма минута термометъра показа 60°. Със сигурност е и повече, но това му е максимума на скалата.
Нека, който има възможност да замери на своето Хеви каква температура ще отчете при външни около 15°. Ако при моите климатици няма дефект, би трябвало и другите Хевита да работят по същия начин - "да не си дават много зор".