Интересно, защо големите имат, а малките не?
Интересно, защо големите имат, а малките не?
Поради по-голямото количество фреон. 50 е с 1.05кг.,а 35 е с 0.78кг.,20 и 25 са с 0.62кг.
Извинявам се, не обърнах внимание на точния модел. И все пак ролята на ресивера е да поема излишното количество фреон при по-малки натоварвания.
Не знам дали не е свързано с по-високите обороти на компресора, които по-големите машини могат да развиват. Просто стрелям на посоки. Знае се, че и тръбичката на газовата фаза е с по-голямо ф, но мисля, че е на преход присъединяването.
[mention]frick [/mention] а не може ли тези 100гр. отгоре да са необходими именно заради въпросния ресивер?
Въпросният ресивер е необходим заради тези 100гр.,а тези 100гр.защо са добавени вече е друг въпрос.
за да има нужда от ресивър
Рос, в пост 741 си си отговорил сам. Заради по-големите обороти на компресора има нужда и от малко повече фреон. Иначе машина ще работи като с леко намален фреон с всичките последствия от това.
Това обяснение от нета ми се вижда най-логично.
Да дигнат ефективността на вътрешното тяло в режим на отопление без да го увеличават като габарити.
"В системите с линеен ресивер, излишният течен хладилен агент се задържа в ресивера, а в останалите системи – в кондензатора. Това води до директно редуциране на ефективната топлообменна повърхност."
Кога имаме излишен течен фреон-при по-ниско натоварване на машината, а при по-високо натоварване си трябва повече фреон. И за да има къде да стои този така наречен излишен фреон е поставен този ресивер.
Моята 20-ка нещо взе да се успива. нагласен на 23 и вент на 3-та държи на 22 в стаята. След изключване и включване се развива с 185 вата за няколко минути после после до 650-680, после пада до 380 и 340 но температурата по термометър остава на 22 и не догонва. Последно преди да го изключа работеше с почти 300 но вътре в стаята термометъра показваше 22 и се чувстваше така, Навън е 7-8 градуса. Миналия път като го изключих от щепсъла и ДУ оставих без батерии за 10 мин, тръгна добре после пак взе да прави номера. Имам усещането най май малко за софтуерен проблем или бъг в системата. Преди пък бях писал за сух дефрост. Според мен ако има да гони ще се натовари машината докато ги догони, а не да седи на 270-300 вата.
Рос на прима виста какви бяха функциите на ДУ в случаи, че се е самонастроело за 1-2 градуса под зададените на ДУ.
Тъй като някои климатици монтирани близо до тавана правят въздушен джоб и започват да се успиват тъй като температурата при тях горе е по висока, а не каквато е по надолу, само че при мен си дърпа 270 вата и не офф-и. При мен вертикалната клапа е малко по нагоре за да не духа под мен , но не изцяло нагоре по скоро напред и една надолу и вътрешното тяло е на 23 сантима от тавана. Винаги го държа на вент 4 или 3. Сега го дръпнах надолу "ТИП МОКЕТ" и нещата взеха да се нормализират, без да правя нищо друго освен температура, клапа надолу или нагоре и скорост на вента. Това е единственото обяснение, само сухия дефрост още нямам логика защо се случи.
Този пост е редактиран от peter`s; 17-12-21 в 16:19.