Ако е към мен въпроса, не не съм засичал нищо, освен през приложението разход на енергия. Работеше незабележимо до онзи ден! Надявам се да продължи така и след ремонта![]()
Ако е към мен въпроса, не не съм засичал нищо, освен през приложението разход на енергия. Работеше незабележимо до онзи ден! Надявам се да продължи така и след ремонта![]()
Сутринта забелязах нещо учудващо в показанието на ватметъра, към който е закачен AY42 докато работеше на охлаждане. По принцип не съм го виждал под 80-90W, а в този момент показваше 30W, след това слезе на около 20W и там се задържа. Не знам някакъв бъг във ватметъра ли, но климатикът си духаше леко охладена струя и навън се въртеше вентилатора.
След това реших да спра захранването и след малко да го пусна отново, като след няколко минути слезе под 100W, но повече не видях тези 20-30W...
Изключил е компресорът. Консумацията най-вероятно е била от външния и вътрешния вентилатор. Случва ми се на Хевито от време на време.
И на мен ми мина през ума този сценарий, обаче вътрешният вентилатор си продължаваше да работи на зададената скорост и буквално минаха няколко минути, докато стои на 20W, и според мен си духаше леко хладна струя. Вярно че трябва да мине малко време, за да се затопли вътрешният топлообменник, но прекалено много време мина, а струята не ставаше със стайна температура. Компресор не мога да кажа че чух навън, но той на ниски обороти е по-тих от перката.
Това го виждам за първи път, но в други моменти ми е правило впечатление, че когато тръгва, понякога има едно кратко задържане на 20-30W. Предполага се, че компресор няма как да работи при подобна консумация, освен да ми се е паднал такъв със скрит супер еко режим на 1hz или се е стреснал, че ще го заменя с Мидея
Сега го спрях докато беше на охлаждане и учудващо дълго продължава да духа охладен въздух, толкова килограми явно не се стоплят бързо и това ще е обяснението. А защо продължаваха да въртят и двата вентилатора онази сутрин не е много ясно - японска инженерна мисъл ще да е...
Този пост е редактиран от casal; 26-06-26 в 00:03.
Тази сутрин пак го видях да работи на 30-40W според ватметъра и определено охлаждаше, не са само вентилаторите. Имаше моменти в които както е на 30-40W и преминава за кратко на 100-110W и обратно, плюс много дълъг период само на 30-35W - може и цял час, а струята не става топла. Погледнах и power factor-а, докато стои на 30-35W и през това време е около 0,25, а като работи на 100-110W е към 0,75.
Като напече малко слънце и повече не показва 30W. Май ще взема и един смарт контакт, за да видя той какво ще покаже.
Хаха, изобщо не се шегувам или поне това ми показва уреда. Тази вечер валя дъжд и захладня, и сега охлажда при показание 25w с PF 0,20
Ще поръчам умен контакт за сравнение, иначе този ватметър съм го сравнявал с електромера на по-високи мощности и не е имало разминаване. Определено трябва да се обясни по някакъв начин или рискувам да стана за смях![]()
е то ти вече стана ,няма смисъл да си даваш парите за контакт![]()
След като писах снощи и показваше това което написах, изключих уреда и след малко го включих отново, но не съм гледал какво показва.
И сега го погледнах колко е навъртял за 6 часа след рестартирането - 0,59kWh. Тоест е работил на около 100w, колкото и показваше като моментна консумация, когато го погледнах сутринта...
Следващият път когато го видя отново на ниски ватове, няма да го рестартирам и ще засека колко ще навърти за цялата нощ според ватметъра.
Брех, на тия МЕ-та компресорите им работят с по 1-2W консумация. Сигурно с 0,5 об/с.![]()
Има смисъл от друго устройство за измерване на консумация, за да се убедя че това което ползвам в момента е склонно към бъгове в определени ситуации.
Поне стана ясно, че не работят само двата вентилатора, а и никой не твърди че компресорът работи на невъзможни честоти, просто се променя факторът на мощността според този ватметър и затова калкулира такава консумация.
Миналото лято не съм виждал такива показания, но не го следя постоянно. Не съм ползвал и вграденото wifi, и дори не знам може ли да мери консумация.
Скоро не съм виждал тези странни показания, но след сравнение на ватметъра с този контакт и консумация от 100w и повече - почти еднакви показания като консумирана енергия. Контактът показва 6-7 волта повече и ако е отчел 1,30kWh, старият уред показва 1,27kWh. PF през повечето време е над 0,7 и може да сравня с електромер някой път.
Излязъл е нов модел с плазма . С изключение на дефроста има ли други сериозни оплаквания от тъзи машина ?
Дефростът зависи от времето и се оправя лесно. За AY42 не бих казал че имам оплаквания след дефрост мода, но при мен условията са такива. Иначе трябва да минат няколко години, че да се дават окончателни оценки.