... Да аз се отказах, гледам и в други теми колегите са вдигнали ръце.
... Да аз се отказах, гледам и в други теми колегите са вдигнали ръце.
Да бе знам. Нека модератор да махне глупостите които започнахме да пишем. Какво да се прави винаги става така и когато започа да пиша темата се отвлича- това не е само тука и знам че имам този проблем . Не съм виновен аз просто темата ме води и винаги имам какво да кажа.
Обещавам вече да пиша за климатици PANASONIC. Влязох в темата защото е важна и смятам че тези климатици заслужават малко внимание.
Както и да е, моля модератора да махне нещата и се извинявам че разводних темата, ама тука имаше хора които питаха и обикновенно харесвам хора които питат, защото те търсят.
P.S. Каква тайна? Няма никакви тайни - този свят е толкова малък че като напиша един постинг и цяла България вече знае за това. Смешно е да се говори за тайни в България, която е толкова малка държава, че човек ако пръдне (извинете ме за израза) в Бургас със сигурност ще замирише във Видин. Между другото само наивните хора си мислят че знаят някакви тайни, защото умните хора измислят тайните, а след това намират начин наивните да ги научат.
тука стана весело ... не в 7 ами и 107 точки да мериш най-вярно, практично и бързо е да преточиш гювеча като мериш и колко източваш ... и колко наточваш ... а иначе можеш до безкрай да мериш Т-та и Р-та и ако машината е инверторна и някой датчик се шифтнал има да се пулиш кво става
Когато правиш измервания е необходимо да го правиш с надежден професионален уред, показанията на чийто сензори са повече от достоверни. При тези измервания не се използват сензорите на климатика, защото те стареят и по-принцип техните параметри се променят с времето. Нали като ходиш на лекар му казваш какво те притеснява, но той нама да използва твоя уред за измерване на кръвно, а професионален. Същото е и при ремонт на климатици.
Въпрос към пазителя на тайни. Климатика е фабрично зареден с фреон за N метра тръбен път. При по дълъг тръбен път се "долива" по 20г. на метър. Ако тръбния път е по къс, да речем с два метра и климатика "изтърве" 40г, как това ще се отрази на работата на климатика. Или друг вариант, за да не се разводняваш излишно, с разни компоненти на фреона. Имаш монтаж с 5м тръбен път, имаш вълшебна пръчка и махаш с нея 2 метра барабар с фреона в тръбите. Как ще се отрази това на работата на климатика. И за да не е извън темата, става въпрос за климатик Панасоник.
Абе, че е по далеч от носа е така, ама аз не бих си сложил такава "бомба" в стаята. Какво ли е налягането в системата? Монтирал ли си такава инсталация? В България има монтирани такива инсталации и то в близкото минало , а не в далечното бъдеще.Първоначално публикувано от dkolov
Само да кажа за налягането. Говорих есента с представителството на Sanyo за новите им машини на въглероден двуокис. Хората казаха, че се работи със стандартните тръби и инструменти и налягането било съпоставимо с това на R410. Ако е по-високо, ще е малко по-високо. Казвам го, защото и аз очаквах много по-високи налягания.
Отговора на geozap е че вече обещах да модератора да не влизам в безмислени спорове с останалите потребители за да не разводнявам темата, която намирам за доста важна и се надявам тя да стане полезна за хората, които използват или възнемеряват да използват климатици PANASONIC. Не само това, но и вече нямам желание да влизам в никакви нови спорове, след като изведнъж станах пазител на тайни в условия в които тези неща са написани навсякъде и е достатъчно човек само да ги прочете.
Що се отнася до налягането при климатици използващи за фреон въглероден двуокис то е високо, защото е необходимо да се работи на супер критично налягане и температура. Това суперкритично налягане мисля че беше (цитирам по памет) 72 атмосфери. За разлика от сегашните климатици тези които използват въглероден двуокис не използват цикъла на Карно, но по-важното е че това което са ти казали от SANYO не е точно така или ти самия не си рабрал добре. Ще ровя за каталога и после ще дописвам
Аз прочетох за 70-80 атмосфери или бара не помня точно за модели на Саньо,малко притеснително,но ще се радвам да се запозная с такъв модел от по-близо до сега не съм имал възможност
... И аз бях чел това (за по-високи налягания), за това попитах, когато имах работа в Sanyo. Това ми отговори техния инжинер. Не съм слагал или виждал такава машина, само споделям какво ми каза!
Всъщност по-скоро става въпрос за така наречените термопомпи въздух вода, които използват въглероден двуокис. Това не е много сигурно, защото производителите се усетиха и веднага започна да се говори за някакъв фреон 1234, ако не ме лъже паметта. SANYO имат модел, който използва въглероден двуокис ама мисля, че e на много високи цени.
Все пак geozap се е объркал, защото няма голяма вероятност да си сложи климатик на въглероден двуокис, тъй-като света усилено върви към използването на термопомпи въздух-вода и в случая става въпрос за това. Той най-вероятно е слагал или виждал промишлени климатици на въглероден двуокис, които се използват в супермаркети, но там те са нещо коренно различно и се предпочитат поради факта, че работят много добре в режим на охлаждане при много ниски външни температури. Т.е. много евтино е да охлаждаш хладилните витрини с климатик, който работи на въглероден двуокис, но това не е този климатик за който става въпрос в този форум.
Ето малко данни с превод на Goolge: http://www.easyairconditioning.co.uk...ion/index.html
Новият "фреон" се казва R744 или CO2
Това не е нов фреон!!! Първоначално преди Dupont да разработи хладилен агент, който днес наричаме фреон е било мислено да се използва въглероден двуокис, но тази идея е отпаднала именно заради прекалено високите налягания. Още преди сто години са знаели за въглеродния двуокис, но не са имали технологии да го въведат в практическо приложение. То не че сега разполагаме, ама поне имаме силите да го направим вече.
до колкото аз знам со2 се използва при санйо само заради няколкото /5/ градуса повече на водата.
в обикновена клима въздух въздух има ли смисъл да е со2?
тайната ?
Ползата е огромна, защото сегашните термопомпи топлят водата малко над 50 градуса. Те трудно биха могли да постигнат повече, защото фреона ще се разпадне ако температурата стане по-висока, докато когато се използва въглероден двуокис водата спокойно може да се затопля до 90 градуса ако щете. При тези температури нищо не може да му стане на въглеродния двуокис.
Това е удобен вариант, защото не изисква подмяна на съществуващите радиатори, когато ще се използват термопомпи за отопление и няма възможност да се постави подово отопление.
Що се отнася до сегашните климатици които пак са термопомпи, въздух- въздух ползата също е огромна, защото много техници които правят монтаж на климатици допускат грешки при монтажа и заради тези грешки много фреон заминава в атмосферата, което от своя страна създава глобално затопляне и промени в климата. Никоя фирма която произвежда климатици вече не иска да си цапа ръцете с това според мен.