Да драсна наблюденията ми относно Z12SKE и дефростите. Последните три дена температурите бяха между -9 и -11°С.
В зависимост от външните условия дефроста продължава между 3-4 и 15мин след края на дефроста нагнетява 2мин при да започне да топли.
Времето в което работи за нас (топли) е грубо 40мин към него добавяте дефроста и на всеки 50 до 60мин се повтаря цикъла.
Климатика роботи в хол като целта е 22-24°С. Вечер го оставям на отворени врати да топли целият апартамент кухня, коридори и спалня общо ~55кв.м х 2,75м зададени 19°С. Успешно ги топли и на 20°С.
Общо взето е добре като подчертавам, че е на юг и съм с нова дограма. Жалко, че изключва на -17°С.
При -11 ще топли 55 квадрата на куково лято ,работейки 2/3 от времето а през останалото топли улицата дефроствайки ..
Ако са отворили магистралата ела ми на гости да се увериш.
Естествено в крайните стаи температурата не е равна на зададената, но все пак обмена е само през две врати.
За протокола темперетурата измерена с доста точен термометър ATP DT-613 при зададени 24°С: хол 24°С, кухня 23°С, коридор 20,5°С, северна спалня 19°С.
Като големите разлики се дължат, че преди час зададох 24°С до тогава беше 20°С. Ще намеря картинка с конкретното разпределение на апартамента. Другата спалня се отоплява с e09pke тя не е отворена към останалата част, че на север на климатика му е достатъчно трудно и себе си да отоплява.
Ето подобно разположение. Климатика е в дневната има пряка връзка с кухнята до спалните има коридор. Общо 70кв.м реална площ х 2,75м височина
Този пост е редактиран от Zygot; 09-01-17 в 18:46.
А от долу има ли отопляем апартамент? При мене в едната стая 17кв.м. климатика лапва 12-14kWh за 24часа да държи 20-21градуса с открехната врата 10см. към коридора, а в кухнята е 16-17° без отопление.
Ами не топлят много, но съм висок етаж и юг-а доста топли. Апартамента е панелка след основен ремонт и 3ен стъколопакет на север и 8ца графитен стиропор изолация. Отделно климатика е на юг на завет и слънцето му помага.
Сега в тихото време -11°С от започване на дефроста до топлене имам 5-6минути и 40мин топлене. На север миналата зима PKE-то доста се зори. Тежък дефрост + нагнетяване бяха по 20мин и пак 40мин топлене, но там духа ужасно много.
Ето как работи моя Панасоник при -15. Цяла нощ без никакви дефрости. Сега на сутринта е заскрежен вече и би трябвало да си пусне. При много влажно и валеж от сняг преди няколко дни дефростваше на 2 часа някъде. До сега никога не е дефроствал на 40мин. Машината по принцип е до -10 по документи но има хардуера на по високия клас. Външното тяло е същото като на E09QKE . По ниски градуси не са ставали, по сайтовете бяха -16, -17, затова незнам дали ще изключи на около -17.
https://youtu.be/XT8SrxcEO6k
За повече инфо на лс.
- - - - - - - - - -
Преди малко си дефростна беше доста заскрежен, първия от вчера на обяд но тогава беше сухо времето и нямаше скреж, сега вали сняг при -12, -13
Този пост е редактиран от mystikalrs; 10-01-17 в 14:28.
Значи работи много добре. Видеото обаче не се отваря. Постоянно дава "Клипът не е модериран". Качи го на някое друго място.
Zygot,нищо нормално и добре работещо не виждам в дефрости през 40 мин .Ако топли само дневната пак ли се държи така.
Качих го наново
https://youtu.be/XT8SrxcEO6k
Бре, тая машинка си работи на 340 вата цяло денонощие при -15° без изобщо да спре и без да дефроства. Много добра работа. Сега да видим какво ще кажат критиците на панасониците и онези с тошибите.
Значи въпреки, че по сервизно я дават само до -10, излиза, че може да работи безпроблемно и до -17°.
Този пост е редактиран от Jack Krauser; 10-01-17 в 15:18.
Аз казах вече че не е наред машината ,не му сработва алгоритъма за дефрост който е един и същ на всички панасоници .. явно някой датчик е дал фира ,вероятно defrost thermistor-а
За съжаление такъв е алгоритъма на работа на машината независимо от натоварването и на мен не ми харесва, но е факт.
Годишно във Варна надали има 5 дена с температури под -7°С. Ако редовно падат до -20°С избора е някакъв нордик модел до -20 или -25°С.
Във всеки случай е добре има инфо как работят машините за да могат бъдещите собственици да са наясно какво купуват.