да така е не е китайски лично го разгледах в магазина на фирмата но си рекох дано някой да да го притежава че да каже как се държи през зимата.
да така е не е китайски лично го разгледах в магазина на фирмата но си рекох дано някой да да го притежава че да каже как се държи през зимата.
Как разбирате дали един климатик не е Китайски? Това "разглеждане" какво включва?
Лепенките по климатизатора....Първоначално публикувано от liubo_
![]()
![]()
![]()
Вярно но кои, тези по корпуса или по елементите вътре. На моя Шарп например на корпуса пише "made in Japan" а на отделните елементи вътре "made in China"![]()
Шарп от 2000 година сглобяват всичките си модели в Китай, даже и тези за японския пазар...Което от своя страна няма нищо лошо, но всички лепенки от подобен род са заблуждаващи за крайния клиент. Не съм убеден, че лепенката която има твоята машина е поставена в завода...
Аз не казвам че има лошо, все едно платките за управление на Candy пералните които се правят в Пловдив да правят пералнята Българска. Стана ми интересен коментара на колегите, а що се отнася до лепенките, на някои елементи те даже са щамповани. За мен климата си е Японска.
Шарп от 2000 година сглобяват всичките си модели в Китай, даже и тези за японския пазар...
е чак пък всички модели, май климатик на Шарп си виждал само на картинка !
Струпи би ли ни открехнал кой модел на Шарп е сглобен в Япония?Първоначално публикувано от strupi
в Япония не знам да се правят климатици на Шарп , но в Тайланд се произвеждат повечето модели които се продават в Европа
Във форума масово се бъркат понятията.
Климатиците чийто търговски марки са собственост на японски компанни са японски, НО с произход от съответната страна в която са произведени.
Японски означава, че са разработени от японска компания която ги продава под своя регистрирана търговска марка.
Произход означава, че са физически произведени в държавата за която е посочен че е произхода им.
За съжаление българското и доста други законодателства не правят разлика между "произход" от компания, тоест националността на компанията която притежава правото на търговската марка под която се разпространява този продукт/климатик и страната в която се намира завода в който физически е произведен този продукт.Така се получава че е възможно продукта/климатика да е произведен под флаговете на две отделни държави когато компанията/фирмата е с една националност по регистрация на централата си, а завода в който е произведен климатика се намира в друга държава.
Има възможност и един климатик/продукт да е произведен под три национални флага- това може да се получи когато две компании от две различни държави правят предприятие- Joint venture в трета държава.
За съжаление законодателството в защита на потребителя което би трябвало да осигурява и задължава вносител и производител да дават пълна и ясна информация каква е "националността"/'произхода" на продукта е доста изостанало в сравнение с икономическото развитие и за всички от гореизброените случаи не прави разлика и не задължава производител и вносител да дават ясна информация по горните въпроси.
А все пак има значение дали предприятието ще е собствено на фирмата разработила продукта, макар и ситуирано в чужда за фирмата държава(както са тошиба, фуджицу-дженерал, панасоник и др.) или просто климатика ще се произвежда в съвместно предприятие(Joint venture) в държава различна от държавата в която е регистрирана фирмата собственик на търговската марка на климатика/продукта както правят daikin и chofu като са "възложили" производството на една част от своите климатици на заводи собственост на други фирми- например за дайкин в завод на Gree( китайкска фирма регистрирана под китайски национален флаг) в Китай.
Липсата на ясното отграничаване на горните хипотези една от друга води до законово двусмислие/трисмислие което доста ловко/хитро се използва от производители и вносители за да "придадат" на продукта си такава националност която най-много ще продава този продукт...
П.П. Ако не си наясно "не можеш да им хванеш спатиите ..."![]()
Проблема е в народопсихологията и в потребителската ни култура. Ако ти си уфтсъ, която вярва в "Немското Качество", "Японската Технология" и Дядо Коледа... защо пък тогава да не те стрижат и доят?Първоначално публикувано от justify
![]()
Аз по принцип нещата само на картинки ги гледам... Що е климатизатор сглобяван в Япония и има ли почва у нас....тъмна материя.... Защо все се намира някой който да се изкаже неподготвен в дадена материя, но се драскат разни щуротии, само и само нещо се напише...Първоначално публикувано от strupi
То Българина по принцип си е разбирач по всичконе му се връзвай Александре.
Момчета значи на климатика има една решетка и искам да питам тя за какво служи- -да не влизат врабчета ли?
За вътрешното тяло става въпрос...сещате ли се или да я снимам. Аз не виждам някакъв смисъл от нея освен да ми създава по-голямо съпротивление на въздушната струя т.е да ми пречи. Какъв й е келепира на тая решетка и да я махам ли?