Здравейте !
Инструкциите за минималния тръбен път са много важни и не бива да се пренебрегват. И не се оставяйте на разните майстори, който ти казват: "Кое, три метра ли ? Аз колкото климатици съм монтирал, ти ще ми нажеш колко метра трябва да е !"
Не се давайте и си дръжте на своето. Щом инженерите са го посочили, значи така трябва да е. А и освен всичко друго ние си плащаме за монтажа и "безценните" медни тръби с дължина 3 метра.
Предния ми климатик беше Panasonic. Там минималния тръбен път е 3 метра и никога не съм чувал подобно "клокочене".
На сегашната ми Toshiba исках също 3 метра тръбен път и не съм забелязвал подобни проблеми, дори и при най-тихите обороти.
Съвета ми към всички е дори и разтоянието да е малко искайте поне 3 метра тръбен път, но напомнете на майсторите, че има правила за тръбите (не може просто да навиете на кълбо 2 метра, за да използвате само един).

нещо такова е ама мнооого слабо от външното тяло - нормално ли е? не знам, но ме притеснява малко) като спре пак фреона наобратно се чува как пак избълбукава. Чудя се дали си струва "изморявката" по удължаването или така да си карам?
.Иначе преливането при старт и спиране се появи след удължаването на пътя и стана почти постоянно при работа на компресора.Преди това се чуваше леко само при ниски обороти на компресора, когато поддържаше температурата.Нямам обяснение каква е причината за цялата работа.Иначе на студено машината не се чува.Сервиза има думата.Мисла, че ще се постараят, тъй като са ми малко приятели.