Може и за две Gree-та, като едното го пускаш на далавера някъде
Gyokov, сервизното ли гледаш или EngineeringDatabook стр.15. В EngineeringDatabook таблиците са като за ученици да решават задачи. Някои нямат общо с реалността.
Ако погледнеш сервизното, там има една графика Heating Capacity ratio с една голяма щръбка при +5 външна. Нещо от 100% при +7, става на 75% при +5, а не виждам да е отразено в EngineeringDatabook-а.
Alexi , edi1 - моля споделете с няколко думи защо мислите че 13ката е по-подходяща.
Най-вероятно се подвеждам по това че за отоплението на стята са достатъчни около 1 kW, но 10ката не би ли била по-комфортна спрямо 13ката (по-малко духане, по-малък шум, по рядко работене в On/Off в преходните сезони).
milanov - да, прав си това което съм цитирал е от EngineeringDatabook (извинявам се за грешката).
Нямам представа дали данните са надеждни. Затова питам опитните и знаещи хора тук да ме посъветват.
Този пост е редактиран от Gyokov; 08-12-16 в 18:29.
Как ще стоплиш стая 22 квадрата с 1 кВ при -15 примерно .. даже 2 са малко .. виж другия си климатик си оразмерил правилно а тука се опитваш да направиш грешка за 100 лв разлика
За -15 градуса съм съгласен да помагам с друг отоплителен уред (имам подово отопление на стята на два кръга), а и тези дни са не повече от 20 за цялата година (5%).
Точно другият ми климатик работи On/Off до около -5 градуса (със всичките недостатъци на това) а по документи го дават да слиза до коло 500-600W отоплителна мощност. Колко е в реалност не знам как да измеря.
Изобщо проблема не е за 100лв. Дори съм съгласен да дам доста повече за да повиша комфорта.
Извинявам се, че темата малко се отмести. Питането ми е повече технически насочено към двата модела Сузуми - 10ка и 13ка:
- Имa ли xapдyepнa paзлиĸa мeждy двeтe мaшини (тoплooбмeнници (paзмepи, eднopeдoви - двypeдoви), ĸoмпpecopи, ĸoличecтвo фpeoн, ....)?
- Πpaвилнo ли paзчитaм тaблицaтa чe 13 щe бъдe пo eфeĸтивнa oт 10 ĸoгaтo paбoти нa минимyм? Kaĸ ce oбяcнявa тoвa?
- Koя мaшинa ce oчaĸвa дa paбoти пo-ĸoмфopтнo aĸo ce пpeдпoлaгa чe зa зaтoплянe нa пoмeщeниeтo щe ca дocтaтъчни oĸoлo 1kW дo oĸoлo 0 гpaдyca външнa тeмпepaтypa?
- Moжe ли дa ce paзчитa, чe нaиcтинa мaшинитe мoгaт дa cлизaт дo пocoчeния минимyм нa ĸoнcyмaция oт 150W-170W пpи 7 гpaдyca външнa тeмпepaтypa?
По памет и двата бяха с едноредов, минимума е една химера, която на практика излиза че е недостижима. Отделно, на Е1 е 190вата.
Не разбирам как очаквате с минимим 150-190 вата консумация да стоплите помещение 22 квадрата и да Ви бъде комфортно? Не можете да сте сигурен, че машината ще слезе на посочения на хартия минимум и мисля, че никой специалист няма да го гарантира. Съвсем друг е въпроса какъв комфорт търсите от въпросната машина и как работи тя при Вашите условия. Имам доста по-скъпи климатици, които също не могат да слезнат на посочения си минимум.
Ти му отговаряш,то пак пита...Сложи си очилата и започни да четеш. И намали претенциите или увеличи бюджета.
С падане на температурата на околната среда намалява капацитетът на отопление на климатизатора.
В същото време се увеличават топлозагубите през стени, под и таван поради по-ниската температура.Тоест стените,таван и под "смукат" повече топлина която преминава през тях при 0 градуса, още повече "смукат" при -5 под нулата отколкото при +7 градуса над нулата.
Увеличават се топлозагубите => увеличават се нуждите от топлина на отопляваното помещение => климатизаторът вдига оборотите на компресора за да произведе/пренесе повече топлина => повечето обороти води до повече работа на климатикът/компресорът му = по-голяма консумация на електричество.
Не очаквайте при -5 градуса под нулата 120 вата консумация. Такава консумация при +7 градуса и нагоре в повечето случаи за кратко, защото отдаваната мощност дори на минимум е повече от необходимата на помещението.
В същност ако поддържате постоянна температура от +23 градуса при външна температура +7 градуса и надолу климатикът може да работи постоянно, но колкото по-ниска е външната температура толкова по-висок е минимумът, защото климатикът няма да работи на предвидения/прогнозирания минимум, а на минимума необходим за покриване на топлозагубите на помещението при зададената температура и според постоянно менящата се външна температура на околната среда...
Очаквайте между 180 до 490 вата консумация на час според външната температура и зададената вътрешна температура.При външни температури от порядъка на -10, -15 и надолу може да имате консумация и над 600 вата ел.енергия на час.
Както казват колегите купете по-големият климатик.Предполагам разликата в цената не е голяма.
Този пост е редактиран от justify; 14-12-16 в 18:11.
А защо моят климатик при +3 градуса външна температура не изключва и работи постоянно, а при -7 работи като конвенционален вкл./изкл. през 20мин. И при -12 и по-ниска не изключва и работи постоянно. Стайната е 23. Зададената 23....24.
- - - - - - - - - -
Другият климатик само при външна около -2 работи без да изключва. При всички други, даже и при -7 работи като конвенционален.
Съседите допринасят за такъв режим на работа. Личен опит.
Допринасят съседите, но се съмнявам при мене да има кой знае какво подпиране. Вече стават почти по 180-200kWh за всеки от климатиците за месец назад. А и знам какво може централния ТЕЦ.