Имам наблюдения и почти винаги има разлика от 2-3 градуса с реалната такава за моето населено място ... Имах интересна снимка от моментна прогноза от техния сайт но съм я изтрил ... (вали сняг , а температурата е 5 градуса )
За машината е важна температурата на един метър около нея.
Какво общо имат температурите по сайтове и умни телефони?
Не е точно така .. външния вентилатор има доста голям дебит ,да не забравяме и вятъра.. направо си е важно колко е по принцип .
Мисълта ми е, че не може ние да следим климатичните условия и прогнози, и на тази база да си настройваме климатиците. А самите машини вече са достатъчно умни да се оправят сами. Или май не са?
Синоптик например отчита по-високи от реалните температури. Например навън е -18, синоптик отчита -11. У вас обаче е студено, климатикът се мъчи. Ако действително е само минус 11 то значи има някакъв проблем, при -17 е "нормално" климатикът да се мъчи (особено ако е по-слабичък като моя). Все пак има значение при каква температура климатикът започва да "издиша" или да не успява да затопли. Или, пази боже, навън стане -21 (което е под минимума на моя клиамтик от -15) и той спред да работи то това може би е нормално, но ако синоптик дадат фалшиви -12 градуса (а климатикът изключва) може излишно да викна техници да го погледнат.
Не само отчетените температури, но и прогнозите на синоптик напоследък са оптимистични. Често са с 3-7 градуса по-високи от на други сайтове.
В моя конкретен случай (при голям студ помагам на климатика с адакс) бих искал да зная дали да включвам адакса или не. Но не искам да си слагам външен термометър, да се взирам в него и т.н. Нали телефоните са "смарт" и би трябвало да можеш да получиш точна инфо каква е температурата.
Един колега беше написал, че София е голям град и температурата е различна в кварталите. Абсолютно вярно. Точно затова във Виена например информацията за температура е по квартали. Не е чак толкова сложно да се сложи по една измервателна станция във всеки квартал на по-големите градове.
Продължавам да не разбирам защо Синоптик, част от най-голямата интернет компания у нас Нетифно, която е собственост на големи медии като Нова ТВ и радио Дарик, не може да отчете точна моментна температура. Несериозна работа.
За гр. Петрич пък ги дават по-ниски като в момента дават да е -1гр ,а то е +3гр.
Що не отворите отделна тема за синоптици ами се скъсахте да цапате тази?!
Тази сутрин е -16 градуса, мъгла и много скреж по климатиците.
Ето и от мен ,София -16 и мъгла паната пере дефрости по-често ,но е с по-чиста пита.
Ако отведеш конденза на външното от втората снимка някъде ще го облекчиш. В по-топло време, когато кондензът не замръзва веднага след дефрост то си смуче яко влага отдолу.
...малко добри новини за машините:гледам патиците масово се изнасят от бургаските блата- на Север...
Днес при +3 градуса и висока влажност в София 9lt направи първият си дефрост , продължителност под минута настроен на 23 градуса в стаята 25