Преди 2 дни си купих уред за замерване на мощност и го лепнах на климатика за да видя каkъв ток дърпа и съответно W/h. Понеже имам ел-мер на тоя климатик , и го засичам и ми прави впечатление , че работи над минимума си и съответно постоянно вкл. и изкл. накрая излиза една усреднена и то постоянна стойност от 200В /ч. По уредчето , което е доста точно излезна , че никога не пада под 320В , (като се задържа там през цялото време от 3-4 мин с изключение на първите няколко секунди , когато стига до 380В ), което е двойно над фабричния му минимум . Викам си тоя моя шарп не е нещо в ред нали е 2-ра ръка та знам ли и тръгвайки на работа взех тоя уред да замеря и служебното ново чофу , което ми прави впечатление , че много по-дълго време работи на мин. и съответно си мислех , че и пада на мн. ниска косумация . Резултата обаче е съвсем друг - при всяко тръгване разпъва до 700В и слиза до 450В , където се задържа около 20мин и си изключва и пак така цял ден . А тука в Ст. Загора от булклима ли бяха офицялните им вносители го рекламират като " най - икономичен климатик " - такъв надпис виси над магазините в който го продават
Мерени са при еднакви външни гр. +12 и зададени 24гр вътре. Кубатурата която отпляват е по- малка при чофу-то .Високото изпарение при тия 12гр ли е това , което кара компресора да работи по - натоварен , защото и двата спират далеч преди достигане на минимума си . С една дума кави условия трябва да бъдат изпълнени инверторния климатик да се задържи и работи на минимална мощност ( +7гр вън и +20 в стаята 40 пр. влажност или какво) ?