Страница 4 от 10 ПърваПърва ... 23456 ... ПоследноПоследно
Резултати от 46 до 60 от общо 147

Доливане на фреон на климатик в гаранция?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Jun 2009
    Мнения
    389
    #46

    Re:Доливане на фреон на климатик в гаранция?

    Браво! Ей за това сте номер 1 Сега на ред е тъпия сервиз и КЗК! .......

  2.  
     
  3. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2008
    Мнения
    34
    #47

    Re:Доливане на фреон на климатик в гаранция?

    Мдам, големи спорове ми предстоят със сервиза. Работата е там че зареждането с цилиндър е непрепоръчително - а не забранено. В най-добрия случай ще ме метнат, че в сервиза ще го заредят на везна, а ще го оправят както си знаят. За съжаление нещата в България по отношение на 'майсторите'...айде да не коментирам. Вероятно ще ми се наложи след като оправят каквото имат да оправят да извикам друга, проверена фирма, която да направи зареждане на везна.


  4. Member
    Тук е от
    Sep 2009
    Мнения
    241
    #48

    Re:Доливане на фреон на климатик в гаранция?

    най добре е от сега да обявиш Кастинг за фирми с повече от една везна и наличен фреон 410 на повече от двама прозводителя

  5. Senior Member
    Тук е от
    Mar 2009
    Мнения
    1,384
    #49

    Re:Доливане на фреон на климатик в гаранция?

    Темата се отнесе.Това как ще го оправят не е твоя работа,важен е крайният резултат.Помисли,щом си в гаранция,дали ще се хващаш с други,че да не излезе компресор и бая да се бръкнеш.

  6. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2008
    Мнения
    34
    #50

    Re:Доливане на фреон на климатик в гаранция?

    Аз имах предвид след като го оправят - едно презареждане на фреона.

    Как така да не е моя работа как го оправят?! Ти като си закараш колата в сервиза не те ли интересува какво и правят?! Или просто даваш, пък както я скърпят? О, извинете ако развалям нечий майсторски рахатлък.

  7. Member
    Тук е от
    Jun 2009
    Мнения
    389
    #51

    Re:Доливане на фреон на климатик в гаранция?

    Candid искай на всяка цена да ти отбележат в гаранцията какви са ти били оплакванията,и какъв ремонт е извършен...Успех.

    Джони би ли се съгласил така да ти ремонтират автомобила? защото като те чета,на човека са му свършили работа и той писка напразно....

  8.  
     
  9. Senior Member
    Тук е от
    Mar 2009
    Мнения
    1,384
    #52

    Re:Доливане на фреон на климатик в гаранция?

    Взехме да си дръгнем клавиатурите.Кандид,надявам се да се отремонтира качествено и в срок,и то от фирмата обслужваща гаранцията и да го ползващ дълги години.

  10. Member
    Тук е от
    Dec 2008
    Мнения
    385
    #53

    Re:Доливане на фреон на климатик в гаранция?

    Предложих Ви, Господа плюещи, да не си ги мерим тук, ама...Ще карам подред, та докъдето стигна.
    Kasap Простено ти е.
    vanko68 Тук става въпрос за ремонт на климатична техника, не за помпане на гуми. Въздуха освен азот съдържа и влага, и помпайки с мижавото компресорче, ще напълниш климатика с вода. За да го разбереш трябва да осъзнаеш ,че помпането е обратния процес на вакуумирането. При единия водата се изпарява и извежда от системата, а при дръгия се вкарва в системата и кондензира в нея. Надуването трябва да става само и единствено със сух азот. Язък за хубавия компресор, изгоря, давай следващия... Като надуеш една система до 40 бара, независимо с какво, няма да ти прати SMS къде е пропуска, а ще ти помогне да го откриеш, не след седмица, а веднага, а как ли... С преки методи за откриване на пропуск...каквото и да означава това. Ти май не си заварял в среда от азот, или си си мислил че го правиш. Продухването трае през целия период на заваряне, не само преди, иначе файдата от ползата е никаква. Имам да ти казвам още много неща, ама по нататък, малко по малко, па дано схванеш нещо.
    valen1 Имах много по добро мнение за теб. Предполагам знаеш, че бутилките за фреон са за многократна употреба и се пълнят със стенд за прехвърляне на фреон. От голяма бутилка 1000кг , налягане в зависимост от температурата в малка 10кг - празна , с по ниско налягане. Следващия етап- от бутилка 10 кг с налягане в зависимост от температурата в мерителен цилиндър с ниско налягане. Следващия етап- от мерителен цилиндър с налягане в зависимост от температурата в климатик с ниско налягане. Или от бутилка 10 кг с налягане в зависимост от температурата в климатик с ниско налягане, отчетено с кантар. Имаш абсолютно еднакви процеси. Или като го сложа на кантара фреона няма да разбере, какво става и няма да кипи и ще ми е по лесно да определя нивото на течноста когато кипи. Или тия дето ни продават фреона нещо ни бъзикат. Предполагам правиш разлика между азеотроп, псевдоазеотроп и неазеотроп . Хубаво е да четеш сервизни, ама не е лошо да ползваш и това дето ти е между ушите.

  11. Member
    Тук е от
    Mar 2009
    Мнения
    320
    #54

    Re:Доливане на фреон на климатик в гаранция?

    Цитат Първоначално публикувано от geozap
    Продухването трае през целия период на заваряне, не само преди, иначе файдата от ползата е никаква.
    Абсолютно правилно, именно докато нагряваш и запояваш азота трябва да протича в тръбата, не е необходимо много, съвсем леко да си върви и действаш с оксижена.
    Освен всичко казано за азота дотук има и друго предимство - при наличие на малък пропуск веднага има и промяна в налягането и може лесно да се засече по манометрите. Аз примерно ако след 30мин нямам движение на стрелката надолу считам че съм ОК. Иначе големи системи ги оставяме по цяла вечер под налягане (не нарочно просто така гледам да си завърша деня, че в края му да ми остане теста с азот) и на другия ден се вижда какво е положението.
    А това за зареждането с цилиндър на 410 и балоните които стават и т.н. ми се струва несериозно. Ми тогава като си пълниш цилиндъра ще сложиш колкото ти е нужно за климатика, и после го сипваш всичкото и готово. Само дето ще имаш повече загуби заради честите преливания.

  12. Member
    Тук е от
    Sep 2009
    Мнения
    241
    #55

    Re:Доливане на фреон на климатик в гаранция?

    а сега да уточним че при ремонта на домашен климатик тази работа с продухването с азота май е малко излишна , или ако някой го прави нека да опише как извършва на честата процедура - смяна на компресор и едновременно продухва с азот

  13. Senior Member Аватара на valen1
    Тук е от
    Sep 2007
    Мнения
    2,715
    #56

    Re:Доливане на фреон на климатик в гаранция?

    Само преведох това което са написали инженерите работещи в компаниите Mitsubishi Electric и Mitsubishi Heavy, също представих текстовете и в техният оригинал на английски.

    Ако някой мисли, че превода не отговаря на смисълът вложен в оригиналните текстове съвсем спокойно може да представи свой вариант на превод.

    След като не може да се вярва на инженерите работещи в компанията Mitsubishi Electric, които ни казват че съставът на фреона се променя при ползване на цилиндър за зареждане да видим какво казват инженерите на Daikin в оригинал. Инструкция за монтаж на VRV III, стр. 2-ра, фреон R410a.

    Превод: Не ползвайте цилиндър за зареждане - Ползването на цилиндър за зареждане може да причини влошаване на фреона.

  14.  
     
  15. Member
    Тук е от
    Mar 2009
    Мнения
    320
    #57

    Re:Доливане на фреон на климатик в гаранция?

    jony за смяна на компресор при малък домашен климатик не става. Нали знаеш лафа "Прекален светец и Богу не е драг!" Така че да не изпадаме в подробности за няколко заварки или смяната на компресор. Реално в повечето монтажи които се срещат в България не се налага заваряване, връзките са на конуси. Но когато правя инсталация със 5/8" или 7/8" тръба на течната фаза, и 1 5/8" или по-голяма на смукателната страна. И като имам да мина няколко етажа, и всичко това има над 50 колена и нипела за заваряване, ако не ползваш азот, в системата ще остане една торба гнусен прах, т.нат. окалина. И всичко това нали се сещаш къде ще иде. Пък и когато ползвам азот при заварките и после продухам около 10-15мин, добрия вакуум става не за 5-6 часа работа на помпата ами за 1-2.
    Знам за случай където инженера на проекта изисква заваряването да става в среда от инертен газ - азот. И фирмата работи, обекта завършен. На инспекцията инженера казва, сега искам да ми отрежеш ето това коляно да видим дали е изпълнена препоръката за азота, с уговорката че времето за работа и материалите ще са за сметка на инженера ако всичко е наред. Но ако се окаже обратното, и цялата система е наблъскана с мизерии. Фирмата прави всичко наново за нейна сметка и плаща неустойка заради забавянето. Реално всичко е било наред, не е имало проблем
    Така че нека да не пренебрегваме това да се заварява с среда от азот, на мен лично ми е кеф като погледна повърхността отвътре след заварка да е огледално лъскава и чиста. Няма дори следи от нагряване, такива каквито се виждат отвън. И пак казвам може да заваря нещо и без азот, може докато заварям той да свърши, но това не е голям кахър.

    А за зареждането с цилиндър сигурно имат право хората, тествали са, лаборатории ползват и т.н. Нямам нищо против, така да е. В ръководството на Фуджицу пише да се ползва везна, като количеството фреон се мери по ТЕГЛО. А с цилиндъра меренето е по ОБЕМ. Това е разликата в двата метода реално.

  16. Member
    Тук е от
    Dec 2008
    Мнения
    385
    #58

    Re:Доливане на фреон на климатик в гаранция?

    valen1 За мен зареждането с мерителен цилиндър е история. Използвам по модерни и точни методи. Но ако приемем това за вярно, нямаме право да зареждаме и от бутилка. Погледнати конструктивно нямат разлика. Дори мерителния цилиндър с обем 2л и съдържащ 1,5кг фреон ще е по точен от 10л бутилка съдържаща 1,5кг фреон. В бутилката ще имаме 8л повече гозообразен фреон със съдържание различно от съдържанието на течния .Тези разсъждения са верни за неазеотроп /407/ , но не и за псевдоазеотроп /410/. Дюпон казват, че може да се долива с 410 при пропуск, поради минималното температурно приплъзване. И препоръчват зареждането да става в течна фаза за всички газове, дори и за еднокомпонентния 134. Може ли да ти изпратя едно клипче и после ако искаш да коментираме?
    provigo Явно никой от Вас не е работил с мерителен цилиндър. Графиките са в грамове.Това не го приемайте като обида. Спора отива натам, че някой да се засегне, ако му кажат, че кара кола ,а не е карал каруца. Въпроса е принципен.
    joni Метода е приложим навсякъде, стига да имаш желание. Виждал ли си разрез на EEV на живо, не на картинка. Според мен не е излишна.
    Идеята ми е да има теми, където да спорим професионалисти, не в темите на хората, щото много олекваме.

  17. Member
    Тук е от
    Sep 2009
    Мнения
    241
    #59

    Re:Доливане на фреон на климатик в гаранция?

    напълно наясно съм с изграждането на системи с директо изпарение и не само , просто зададах контролен въпрос зашото темата много се отнесе .......... и щеше някой потребител на климатична техника да прочете че когато му се сменя компресора трябва да се продухва с азот и да дойде в сервиза ми да прави разследване кое как е станало . За това да е ясно за всички клиенти - не ви ремонтираме климите с азот и не сме газаджии да наливаме , доливаме и разливаме фреони

  18. Member
    Тук е от
    Mar 2009
    Мнения
    320
    #60

    Re:Доливане на фреон на климатик в гаранция?

    geozap това за конструктивните разлики между цилиндъра и бутилката е вярно, като разликата е че бутилката я зареждат в завода, а цилиндъра го пълниш в полеви условия. А що се отнася до деленията на цилиндъра знам че са в грамове, и ако те вълнува дали съм работил с такова нещо, бях споменал още през далечната '97 година. Аз просто споменах принципа на мерене с везна е тегловен, с цилиндър е обемен, независимо че на скалата пише грамове. Не си ли съгласен?

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 4 от 10 ПърваПърва ... 23456 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Отговори: 0
    Последно: 17-03-14, 14:33
  2. Отговори: 8
    Последно: 11-11-13, 18:33
  3. Гаранция на климатик
    От TANI във форум Профилактика и гаранция
    Отговори: 8
    Последно: 17-09-13, 14:45
  4. Гаранция на климатик
    От lubopiten във форум Профилактика и гаранция
    Отговори: 301
    Последно: 31-01-10, 00:22
  5. Пропуск на фреон от климатик - откриване?
    От DEF във форум Основни принципи, теория, линкове и технически въпроси
    Отговори: 9
    Последно: 31-10-07, 22:44

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе