Добре де уж тука много спецове ,но в крайна сметка конкретен отговор няма!!??
Добре де уж тука много спецове ,но в крайна сметка конкретен отговор няма!!??
Така е, когато става въпрос за индивидуален комфорт и личен бюджет. Всеки си казва мнението и остава питащия сам да си прецени.Първоначално публикувано от xenohack
Ще го кажа с думи прости: Ако мога да си го позволя, зимата ще съм на парно, лятото на климатик.
Мисля, че този отговор изчерпва всичко. Който може да си позволи цената или хамалогията или и двете (в зависимост от вида парно) зимата ще си кара на парно, лятото ще си пуска климатичето. Така според мен конфорта ще е пълен.
Първоначално публикувано от xenohack
* * * *Не съм спец,но малко уточнение;
* * * *1.При работеща абонатна-топли тръби +климатик.
* * * *2.Ако трябва да избираш едно от двете;
* * * *а.ако си с истински индивидуален топломер-парно
* * * *б.ако си с разпределители-никой не може да ти каже,кое е по-изгодно
* * * *Това е лично мнение и възможно най-конкретно.Успех!
@ilko
Понеже си подхванал въпроса - ще кажеш ли колко струва индивидуалния топломер?
Това е НАЙ-точния отговор.Аз съм с точно такава комбинация - през зимата съм с локално (разбирай етажно) парно на твърдо гориво,но с маркови котел,радиатори и т.н.,което гарантира максимално "изсмукване" на калориите от горивото,а през лятото - климатик.Много съм доволен,въпреки,че някои ще кажат,че има хамалогия през зимата.Наистина има,но не е много - само чистенето и зареждането (отнема около 15-20 минути на ден).Всичко останало е автоматизирано - така се доставя котелът.Задаваш си желаната температура от терморегулатора - и толкова.Така,както може да те стопли парното през зимата,нищо друго не може.За пример ще дам големите студове през февруари тази година,когато при нас (в Свищов) беше стигнало до -25* -30*С.Тогава при отопляема площ 130 кв.метра +нагряване на бойлер температурата в нас беше 25* до 26*С.Приятно,нали?Е,мисля,че само с климатик трудно може (да не кажа,че е невъзможно) да се постигне това.Първоначално публикувано от Pat