Страница 6 от 8 ПърваПърва ... 45678 ПоследноПоследно
Резултати от 76 до 90 от общо 109

Камина с водна риза или инверторен климатик

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2009
    Мнения
    1,268
    #76

    Re:Камина с водна риза или инверторен климатик

    Цитат Първоначално публикувано от fnstyle
    Та мисълта ми е че една по сериозна камина с водна риза ще ми свърши по добра работа.Не знам ако може дайте съвет или препоръка.
    Направи изолация поне на едната стая, като не забравяш тавана и пода, че след дограмата те са на второ място като причина за големи топлозагуби. Особено гредоред - задължителна изолация! Аз също съм на гредоред. Изкарай така още една зима, виж как ще е с изолация и може би ще ти е по-лесно да вземеш решение, дали да махаш климатиците. Може и да се разколебаеш В пост N: 72 съм дал своето мнение относно дилемата "дърва или климатици"

  2.  
     
  3. Member
    Тук е от
    Aug 2002
    Мнения
    333
    #77

    Re:Камина с водна риза или инверторен климатик

    Привет на всички.
    От както се помня винаги сме се отоплявали с камини на дърва, но от както преминах на климатици ми е много по-добре.
    Камината, която ползваме е с водно подово отопление в хол,трапезария,кухня,баня и тоалетна, а в 2-те спални е с радиатори общо 100м2.
    Как стояха нещата при мен:
    - намирам от къде да купиш дърва, най-често директно от горски за да е по-евтино, но са сурови и на по 2м трупи- 40лв кубик
    - транспортирам ги до село(то е на 20км от Русе)
    - там ги режем, цепим и складираме да съхнат цяло лято
    - товарим ги и ги носим в града, разтоварваме в мазата а след това всеки ден се качват до 2-рия етаж на ръка, защото няма асансьори.
    Камината се пали сутрин и вечер, ако е студено изобщо не се гаси! Всяко палене е свързано с доста време мръсотия и много пушек в помещението + прахоляк от почистването на изгорелите дърва.
    За един сезон изгаряхме около 12м3 х 40лв = 480лв + разходите за транспорт,рязане, цепене и тн. за тях цена нямам, защото си го правя аз.
    Поддържаната температура е 24*, но нощем ако не слагаш "гориво" температурата спада и се будиш от хладината, но като се сетиш колко време ще ти отнеме да запалиш печката - стискаш зъби и се завиваш :-)
    480лв дърва и около 100-120лв ток всеки месец
    5 месеца зима 500лв ток + 480лв дърва = 980лв / 5месеца = 196лв

    Сега се отоплявам с климатици, в по-малък апартамент 72м2 и три климатика инверторни 2 100волтови япончета Тошиба и Санио нагласени на 22* + едно Фуджицу 12ЛДЦ пуснато на 24*.
    Общата сметка за ток за м.Февруари е 238лв без да я има хамалогията и температурата е перфектна за да ходя по къси гащи :-)
    Вярно, че комфорта от подовото е доста по-добър, но...... както каза един колега всяко нещо си има и "+" и "-"
    За мен по-добро отопление за апартамент от климатика няма! Убедих се!




  4. Infraction Users
    Тук е от
    Feb 2011
    Живее в
    Варна
    Мнения
    874
    #78

    Re:Камина с водна риза или инверторен климатик

    Аз у дома имам и двете и мисля, че това е най-добрия вариант. Аз живея в къща на два етажа и не мога да си представя как ще отопля всичките тези коридори, стълбища и тоалетни с климатици. Да не говоря за разхода на ел.енергия като включа седем климатика. С дърва в зависимост от зимата минавам с 10-12 кубика. Що се отнася до камината - живият огън дава такова усещане за комфорт и уют, че с нищо не бих го заменил. Който не може да оцени живия огън да сложи котел - и там има други съществени преимущества. Жалко, че както е тръгнало с тези европейски регулации скоро ще забранят да сечем дърва за огрев...

  5. Novice
    Тук е от
    Nov 2011
    Мнения
    2
    #79

    Re:Камина с водна риза или инверторен климатик

    здравеите имаме голям проблем тази година направихме парно с камина с водна риза Екватор 5 с водна риза поръчана в завода в Стрелча но за съжаление водната риза протече вече я карахме на ремонт и я завариха сега се спука на друго място страх мее да си помисля че всяка седмеца ше я караме на ремонт тяе доста тешка а ние живеем на третиа етаж незнам какво да правим

  6. Senior Member Аватара на edi1
    Тук е от
    Jan 2007
    Живее в
    Ямбол
    Мнения
    8,201
    #80

    Re:Камина с водна риза или инверторен климатик

    Правиш рекламация и им я връщаш.

  7. Novice
    Тук е от
    Nov 2011
    Мнения
    2
    #81

    Re:Камина с водна риза или инверторен климатик

    да де ама незнам и другата дали няма да има проблем затова ме интересува дали някои е ползвал такава камина

  8.  
     
  9. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2010
    Мнения
    114
    #82

    Re:Камина с водна риза или инверторен климатик

    С 2 думи за апартамент 70-80 квадрата макс климатици къща парно то е ясно

  10. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2011
    Мнения
    19
    #83

    Re:Камина с водна риза или инверторен климатик

    Ей запалихте ме с тези камини с водни ризи.Първо каква камина да избера.Къщата ми е 76кв.Хола където искам да сложа камината е 25кв.с преход към кухнята от10 кв.Спалня и детска по 16 кв.Банята е 8 кв.а антрето 5кв.Радиатори ще слагам в спалня и детска,антре и баня.Към бойлера се чудя още да го свързвам ли-не знам.За хола и кухнята смятам,че ще ги отоплява камината.Да спомена ,че имам изолация-перфектна.Таван,под,прозорци,стени,абе всичко е изолирано.До сега се отоплявам с( чуда )ама три всеки ден взе да дотяга.И понеже не съм още на ТИ с камините та е редно да се консултирам със знаещите.О и какъв размер радиатори ще са Най удачни.Благодаря ви предварително.

  11. Infraction Users
    Тук е от
    Feb 2011
    Живее в
    Варна
    Мнения
    874
    #84

    Re:Камина с водна риза или инверторен климатик

    дай повече данни за къщата, за изолацията да се направи приблизително изчисление на топлинните загуби, кажи при каква изчислителна температура да го направим (колко вън и колко желана вътре)
    така ще получим потребната мощност във всяко помещение, от там като знаеш характеристиките на една ребро за радиатор ще воже да видиш колко ребра да избереш за всяко помещение като се съобразиш с интериора

    иначе със запас 10-12 киловата при добра изолация биха били достатъчни, желтелно е да направиш връзка с бойлера, но това вече изисква и съответната автоматика

  12. igt
    igt е офлайн
    Member
    Тук е от
    Jan 2012
    Мнения
    176
    #85

    Re:Камина с водна риза или инверторен климатик

    Моето лично мнение е, че препоръки можеш да намериш тук относно марката, но ако не си правиш сам инсталацията по добре си намери човек, който разбира и който ще ти прави системата. Определено ще си много по-добре с камина с водна риза - един огън, вместо три в твоя случай, но не съм много убеден, че с камината ще топлиш хола и кухнята /не знам какъв е прехода/. Зо препоръки трябва да посочиш и какъв ти е бюджета.

  13. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2011
    Мнения
    19
    #86

    Re:Камина с водна риза или инверторен климатик

    За къщата-външна изолация 5 см.стеропор от плътния(90),прозорци4-5 камерни.Тавани хол-гипс картон+вата+наилон.Другите стай каратаван+15 см.въздух и окачени тавани.Прехода към кухнята-сводест отвор с бар плод и 70 см врата(отворен тип).Хола и кухнята с едно казанче домбас -сутрин я паля и ме изкарва цял ден.Няма значение минус колко е вън.В детската паля чудо,отвор в стената и в спалнята отоплител 130-60-15 тръби и в комина.В детската 25 градуса в спалня 20 примерно.От там премахнах едното чудо.И в крайна сметка тоз сезон изкарах с тон домбас и 4 куб.дърва.Това е добре ама ако може с камина да е по-добре,що да не питам и направя.И между другото всичко със си правил аз.Всичко ми се отдава.Само да погледам и пипна и прочета ми стига.Така,че ако видя схема и малко данни смятам,че ще се справя.Пък с питане много неща се учат.Радиаторите ще са панелни.То ако има достатъчно финансий за три дни ще го направят ама освен ежедневието да издържаш и двама студенти-многооо трудно.Така,че според вас ако е по-добре с камина да запрятам ръкави и да почвам.С уважение-ИВАН.
    _________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1331970767[/time]_________________________________________________

    Изчислих квадратурата на стаите по 180 вата и получих 14100 вата без да включвам бойлера в сметките,но ще го включа щом е по-добре.

  14.  
     
  15. Member
    Тук е от
    Apr 2008
    Мнения
    224
    #87

    Re:Камина с водна риза или инверторен климатик

    Цитат Първоначално публикувано от bobstoianov
    Така,че според вас ако е по-добре с камина да запрятам ръкави и да почвам.С уважение-ИВАН.
    Бъди сигурен че ако минеш на водна риза ще намалиш разхода на дърва/въглища и ще ти се увеличи комфорта в пъти. Т.к. водната система разпределя топлината равномерно по цялото жилище.
    Преди да се газифицирам се топлех с Пернишка печка "Вулкан 3"( с бели поцинковани ламарини от вън)- просто я намерих на село на тавана и реших да я пробвам за да не купувам нова.След два сезона с нея ,като теб реших да увелича комфорта( защото печката топли най-много около себе си,като отвориш вратата от много топло става много студено).Изтърбуших й тухлите и вкарах водна риза. Сложих помпа,два радиатора,после трети- беше супер комфортно при същия разход на дърва. Даже сложих турска лира на печката с монтиран вентилатор(от колата) с регулатор на оборотите за допълнително усвояване на произведената енергия. Нищо не съм смятал, просто запълних освободеното от тухлите пространство.( сега чудото "Вулкан 3"е забутано в мазата-като рез.вариант,ако спре газта) Така че не му мисли, но щом ще купуваш нова печка смятането е задължително!.
    Успех в начинанието!

  16. Member
    Тук е от
    Nov 2010
    Мнения
    284
    #88

    Re:Камина с водна риза или инверторен климатик

    Разхода се намаля,ако се намали температурата!Трябва да забравиш за въглищата,освен ако не минеш на котел за въглища.Водните камини са "студени" печки.Ако искаш да си правиш "жеги" по-добре ги забрави.Също са по-капризни на горене и материал.Просто личен опит.

  17. igt
    igt е офлайн
    Member
    Тук е от
    Jan 2012
    Мнения
    176
    #89

    Re:Камина с водна риза или инверторен климатик

    А помислил ли си вариант за котел, монтирин в отделно помещение в къщата и радиатори навсякъде?
    Аз ползвам котел, но мои познати са много доволни от камини с водни ризи Прити. Трябва да имаш предвид обстоятелството, че камината не отдава толкова топлина, колкото печките, които си ползвал, поради което презени дали да не сложиш и един радиатор в кухнята.
    Колкото да бойлера, при изчислението ти, според мен е много важно това, че при достигане или приближаване на температурата на водата в него и тази в отоплителната инсталация той т.нар. се "самоизключва", но това много зависи от разхода на топла вода във вас, но при голяма разлика напр. 20 или повече градуси, дърпа страшно много от системата.
    Във форума има много теми с подобна тематика, които са много полезни и ще имаш голяма полза от тях. Разгледай и виж, кой вариант те устройва най- добре.
    Оразмери си добре нещата, за да не "цириникаш" за 200 лв. икономии.
    От мен, колкото по-къси линии, толкова по-добре.

  18. Infraction Users
    Тук е от
    Feb 2011
    Живее в
    Варна
    Мнения
    874
    #90

    Re:Камина с водна риза или инверторен климатик

    според мен (или поне според моя скромен опит) най-същественото преимущество на камината с водна риза е така наречения "жив огън" - за мен и моята съпруга това е най-големия източник на уют и релакс зимно време...или казано с други думи който те търси уют и релакс да си слага котел, защото всичко останало на камината с водна риза е само недостатък...и все пак ако трябва да избирам пак - винаги камина с водна риза!!! - познавам десетки случаи с декоративна камина и котел като никога не съм видял да палят декоративната камина, защото било топло...

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 6 от 8 ПърваПърва ... 45678 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Камина с водна риза и ел .нагревател
    От tanchoo във форум Отопление
    Отговори: 2
    Последно: 19-01-19, 11:41
  2. Камина с водна риза
    От k.ivanov във форум Отопление
    Отговори: 42
    Последно: 23-09-13, 22:26
  3. Проблем с камина с водна риза
    От husqvarnah142 във форум Отопление
    Отговори: 10
    Последно: 01-02-11, 20:18
  4. Камина с водна риза проблем
    От smolls във форум Отопление
    Отговори: 4
    Последно: 04-01-10, 00:42
  5. Отново камина с водна риза
    От ninanb във форум Отопление
    Отговори: 3
    Последно: 25-11-09, 01:17

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе